‘Mijn naam is Hans en woon in de hoofdstad.’
In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun ‘pan’ verdienen. We spreken met hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Hans. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 37.
– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)
Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?
‘Heel weinig. Sinds mijn 52e leef ik van spaargeld en de beleggingen die ik gedaan heb. Intussen ben ik 63 jaar’.
Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?
‘Ik wilde jaren geleden Colombia al bezoeken maar de tickets waren destijds erg duur. Tijdens een verblijf in Mexico viel mijn oog op een goedkoop ticket naar Bogotá. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en dacht “Waarom niet?” en ben toen voor het eerst gegaan’.
Waarom Colombia?
‘Ik had in Nederland twee mensen uit Colombia ontmoet dat maakte de kennismaking met het land erg makkelijk. Ik had geen voorkeur voor Colombia want ben van ´nature´ een reiziger en wil zo veel mogelijk landen bezoeken’.
Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?
‘Ik heb in enkele dagen besloten naar Colombia te vertrekken. Zoals ik altijd doe bereid ik mij niet voor. Alleen zaken als visum, de koffer vullen en hoe verlaat ik het vliegveld zijn op dat moment van belang. Ik had dus geen enkele verwachting en ging er blanco in’.
Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?
‘Mijn naasten wisten nergens van. Ik mailde hen pas toen ik in Colombia was. Die weten dat een advies geen enkele zin heeft. Ik maak al sinds 1979 lange reizen door Azië en Latijns-Amerika’.
In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?
‘Het paradijs bestaat niet. Ieder land dat ik heb bezocht heeft zijn voor- en nadelen. Ik kan mij nog herinneren toen ik eind 2015 een vriendin in het noorden van Bogotá ging bezoeken ik totaal verrast was. Het leek wel een buitenwijk van Den Haag.’
‘Ik had een fiets tot mijn beschikking, fietspaden, aardige mensen, mooie winkelcentra met Franse broodjes en huizen met bruine bakstenen, net als in Nederland. Het Europese karakter viel mij dus in positieve zin op. Ik miste wel de historische gebouwen in Spaanse stijl dat ik in Mexico gewend was.’
‘Ik vind de mensen vergelijkbaar met de Mexicanen, supervriendelijk en open. Alleen spreekt men in Colombia veel sneller, vooral aan de kust’.
Wat zijn jouw passies?
‘Ik houd erg van muziek en ben muzikant. Naast mijn carrière als rockdrummer (speelde bij Hans de Booij, van de hit Annabel) ben ik vanaf 1964 actief in marchingbands. Slagwerk, trombone en dwarsfluit. Ik speelde 23 jaar bij K&G uit Leiden die 11 x wereldkampioen zijn geworden en ook erg bekend zijn bij de Colombiaanse marchingbands. Dat was handig. Bekijk het onderstaande filmpje maar’.
‘Via een kennis uit de muziekwereld ben ik in contact gekomen met een dirigent uit Bogotá. Binnen twee weken stond ik een schoolband te dirigeren. Echt super dat de dirigent van deze vrouwenband direct veel vertrouwen in mij toonde. Ik had namelijk nul ervaring in het dirigeren. Hij vroeg mij ook wat muziek te arrangeren wat ik graag deed. Ook hier had ik geen enkele ervaring in. Een super kans’.
‘In Colombia bestaan optredens vrijwel alleen uit concoursen. Daar de band snel groeide in niveau werden steeds meer concoursen gewonnen. Hierdoor kwam het idee deel te nemen aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade, zomer 2017′.
‘Een belletje naar het festival was genoeg om de boel in gang te zetten. Er werd een crowdfundings-actie opgezet, we maakten een plan voor het Secretaria de Educación en zijn nog harder gaan repeteren. De meisjes hebben uiteindelijk maar 150 euro per persoon hoeven bij te leggen voor een 17-daagse reis door Nederland. Opende, Sneek, waar we gratis 5 dagen bij Advendo konden verblijven, de intocht van de vierdaagse (dus ook op TV) en natuurlijk het WMC waar we het NOS-journaal hebben gehaald’.
‘Het was een groot feest voor de meiden uit Zuid-Bogotá. Dat kinderen in Nederland alleen op de fiets over straat gaan vonden ze bijvoorbeeld heel bijzonder. Met behulp van de vertaal apps. op de smartphones zijn er vriendschappen ontstaan met veel Nederlandse jeugd. Twee Nederlandse dirigenten zijn later nog op bezoek geweest in Bogotá’.
‘Het optreden in Kerkrade in het Roda JC-stadion was spectaculair omdat vele ´Nederlandse vrienden´ met Colombiaanse vlaggen op de tribune zaten. 16.000 mensen publiek. Velen zongen ´Is dit alles´ mee, speciaal voor de reis ingestudeerd’.
‘De band heeft door dit optreden vele uitnodigingen ontvangen voor onder andere Canada, Zwitserland, Italië en Mexico’.
‘Een week na thuiskomst is de band ontbonden en de dirigent ontslagen. De reden ben ik nooit achter gekomen. Maar ik denk er het mijne van en is geen fris zaakje. Wat een deceptie’.
‘De 47 meisjes in de leeftijd van 12 tot 17 jaar, waren totaal van slag door dit nieuws. Niemand begreep er iets van. De band had vele mogelijkheden die plots waren verdwenen’.
‘Op initiatief van enkele ouders en de dirigent is er besloten met de meisjes een nieuwe band op te richten. Binnen enkele weken hadden we meer dan 75 meiden bij elkaar. Het grote probleem was, er waren nauwelijks instrumenten. Ik heb uiteindelijk een kleine container laten vullen in de USA en opgestuurd naar Colombia’.
‘Oops…. dan krijg je te maken met de DIAN (Colombiaanse belastingdienst, redactie). Die willen van alles behalve meewerken. De instrumenten mochten Colombia niet in. Er werd een deadline van 2 maanden gesteld om tientallen formulieren in te vullen anders zouden we alles verliezen, duizenden euro´s. De voortgang liep niet zoals door ons gewenst. Dit had een reden die zich laat raden’.
‘Deze twee maanden gaven zoveel stress dat er binnen de organisatie van de band onmin uitbrak. Ook vele meisjes waren het wachten en gedoe beu. Kortom, toen de instrumenten vrij kwamen hadden we nog slechts 16 meisjes en 1 instructeur. De band bestaat nog steeds en is niet groter geworden. Ik ben er zijdelings nog bij betrokken. Een ding is hier volkomen helder; de meisjes zijn flink de dupe van het gedrag van de volwassenen’.
Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?
‘Ik heb vooral ervaring in de marchingband-wereld van Colombia. Wil je beter worden als muzikant ga je enorm repeteren, dat ben ik gewend. In Colombia ga je de ander kleineren en jezelf omhoog praten.’
‘Het valt mij op dat er een enorm verschil is tussen mentaliteit van de kinderen en de ouderen. De kinderen willen zo graag leren, zijn zo beschaafd en dankbaar. Het is een feest met Colombiaanse kinderen te werken’.
Wat zijn de mindere kanten?
‘Ik heb enkele bands gedirigeerd in Bogotá. Omdat het niveau zo armoedig is hebben al mijn bands erg goed gescoord op de concoursen. In het land der blinden is eenoog koning. Dat wordt vaak niet door de andere bands gewaardeerd. Afgunst. De reis door Nederland werd bijvoorbeeld door geen enkele band uit Bogotá geliked op facebook. Stinkend jaloers.’
‘Ik heb gemerkt dat mensen veel ´fantasieën´ hebben en deze uitspreken. Toekomstige reizen, projecten die ze opzetten en studies die ze aangaan.Heel veel praatjes waar meestal niets van terecht komt’.
Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?
‘Over het algemeen zijn mensen erg geïnteresseerd en aardig. Ik woon in een wijk zonder buitenlanders. Via de band heb ik overal in Colombia contacten. Ik ben ook een ´regelneef´ voor de bands. Ik regel reizen naar Europa. Misschien zijn mensen dan nog net iets aardiger…haha’.
‘Een dilemma. Je wilt graag de jeugd muzikaal verder helpen. Als je dan je kwaliteit laat zien is dit vaak ten nadele van de Colombiaanse leraar of dirigent. Misschien dat het koloniale verleden hier ook iets mee van doen heeft. ´Daar heb je weer zo´n Europeaan die ons komt vertellen hoe het moet’.
Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?
‘Ik ken eigenlijk alleen Bogotá vrij goed. Villa de Leyva vond ik erg mooi en relaxed en natuurlijk Salento. Cali en Medellin vond ik wat achenebbisj (armoedig of rommelig, red.). Ik ben daar slechts enkele dagen geweest en misschien op de verkeerde plekken. Manizales was heerlijk Europeaans. Guatape is spectaculair, uniek. De natuur is geweldig in Colombia anders dan elders’.
Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?
‘Nauwelijks. Via Facebook heb ik heel soms contact met Nederlanders. Ik heb eigenlijk alleen met Colombianen contact’.
Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?
‘Genoeg, want mijn vrouw houd mij op de hoogte, ook de Engelstalige kranten volg ik geregeld’.
Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?
‘Ik ben vegetariër en een healthfreak. Ik neem geen alcohol, geen suiker en geen dode dieren tot mij. Dan heb je in Colombia een lastige tijd. Het belangrijkste in mijn huis is dan ook een grote keuken waar mijn vrouw en ik dagelijks gezonde kruidige maaltijden in elkaar frutselen.’
‘Zoveel heerlijk fruit en groente te koop. Eerlijk gezegd kan ik mij geen enkel Colombiaans drankje of eten voor de geest halen dat ik lekker vind’.
Wat zou je andere mensen willen adviseren die willen emigreren naar Colombia?
‘Lastig advies om te geven. Lastig is in ieder geval om een huis te huren. De regels zijn niet geschikt voor buitenlanders. Iemand die garant staat en de gigantisch bureaucratie. Gelukkig hebben we een ontzettend aardige makelaar gevonden die werkt op vertrouwen zonder papieren rompslomp’.
‘Als je iets wilt opzetten is het lastig een betrouwbare partner te vinden. Afspraak is geen afspraak of een dubbele agenda kom je vaak tegen’.
Heb je last van heimwee?
‘Ik heb geen last van heimwee maar vind het wel prettig Nederland af en toe kort te bezoeken om weer eens een goede live muziek te horen en geen orkest dat klinkt als een omvallende kast. Ook prettig vrienden en moedertje te zien natuurlijk’.
Wat mis je aan Nederland?
‘Natuurlijk is het grootste gemis, drop. Ook om ´s nachts op de fiets te kunnen rijden mis ik. In Colombia moet je altijd een beetje alert blijven’.
Wat hoop je in Colombia te bewerkstelligen voor de toekomst?
‘Samen met de dirigent van de meidenband willen we een eenmalig project opzetten voor meiden uit Bogotá en omgeving.’
‘Met een groep van rond de 40 meiden willen we in mei 2021 reizen naar Nederland om een week bij een marchingband te verblijven en samen muziek te maken. Er ligt al een uitnodiging voor deelname aan een festival in België.’
‘Geld is natuurlijk het grote probleem. De deelnemers komen uit Zuid-Bogotá en kunnen weinig bijdragen. Er moet 15.000 euro minimaal binnengesleept worden. Het zou geweldig zijn zo´n reis voor de tweede keer te realiseren.’
‘Hier speelt het virus ook een rol. De deelnemers perspectief bieden is naast het muzikale en educatieve karakter ook belangrijk’.
‘Een andere ambitie is een huis met grote tuin te vinden want wij helpen straathonden. Wij hebben nu een aantal honden in huis, zo lief en zo dankbaar’.
‘Kortom:
Help waar je kunt, zonder je zelf op te dringen. Prettig wonen qua klimaat en prijzen. Mensen zijn vriendelijk. Mensen gaan minder spastisch met zaken om dan in Nederland. Dit uit zich vooral tijdens de coronamaatregelen. Geen boze gezichten bij overtreding van ´de regels´. Men is geduldig en dat is ook prettig’.
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.
AUTEUR
Over Luís Ernesto
Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: info@colombiaans. nl
Volg ons op social media!
Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.
* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.
Lees meer Nederlander in Colombia
» Nederlander in Colombia 36: Erik
» Nederlander in Colombia 35: Floor
» Nederlander in Colombia 34: Alexander
» Nederlander in Colombia 33: Johanna
» Nederlander in Colombia 32: Anko
» Nederlander in Colombia 31: Andrea
» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze