Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

Het fiesta de quince años ofwel: quinceañera is de viering van het vijftiende levensjaar. Helaas jongens, dit geldt alleen voor de meisjes. Of moet ik zeggen: vrouwen? Want op die vijftiende verjaardag wordt de overgang van meisje naar vrouw gevierd. Hier komen veel tradities bij kijken. Ik neem je mee naar de quinceañera van mijn tweelingzusjes Norma en Angela.
– Door Luis Ernesto van Baren

De voorbereiding

In de maanden ervoor zijn de directe familieleden druk bezig met de organisatie van het feest. De versieringen moeten worden gemaakt en/of besteld, jurkjes worden gepast, de damesschoenen, sieraden en accessoires worden uitgezocht en nog veel meer. Zo’n quinceañera vergt niet alleen een goede voorbereiding, maar vaak ook een behoorlijk budget.

Na zorgvuldige navraag blijkt dat het niet vreemd is als families zich in de schulden steken bij banken om zo hun quinceañera te kunnen betalen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ringen van de prinsesjes, die traditioneel van goud en zilver moeten zijn.

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

De start van de avond

Ondergetekende mag de fotograaf van dienst zijn op deze avond en ik geniet van de sfeer en de versiering. Ik maak een aantal foto’s van de bezoekers, decoratie en de twee stoelen die klaar staan en die men gemaakt heeft in de vorm van een dameshak. Daarnaast staat een vorm van de eerste letter van de namen van de dames. Het feest begint officieel om 21.00 uur, maar van de dames is nog geen spoor te bekennen.

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

Familie, vrienden en klasgenoten druppelen binnen. Intussen komt broer Jonatan nog even een televisie brengen en zet deze op tafel neer. Vrienden van de familie proberen de gasten te voorzien van drank. Met koffie beginnen doet men niet. Je krijgt zonder vragen een glas whiskey aangeboden. Voor de jongere gasten uiteraard een glas fris.

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

De entree

De ‘birthday girls’ laten even op zich wachten maar om kwart over elf is het dan eindelijk zover. Ze maken hun grote entree. Onder luid gejuich en geklap betreden Norma en Angela de zaal. Ze zien er prachtig uit. Omdat het een eeneiige tweeling is, dragen ze ter verduidelijking verschillende kleuren jurken.

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera
De dames worden door hun vader begeleid naar hun zitplaats en nemen plaats op de dameshak. Er volgt een korte toespraak van mijn broer waarna de ‘schoenen-ceremonie’ volgt.

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

De ceremonie met de schoen

De sportschoen is een teken van jeugdigheid. Tijdens de ‘schoenen-ceremonie’ verwisselen mijn andere broer en de vader de sportschoenen van de dames voor dameschoenen. Het kost mijn broer Antonio duidelijk moeite om de dameshakjes dicht te maken want het is een ingewikkeld sluitsysteem.

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

Los anillos de plata y d’oro

Iedereen van de familie heeft zijn taak. Nadat de dameshakjes zijn aangetrokken ben ik met broer Jonatan aan de beurt. Om het geheel af te maken hebben mijn broer Jonatan en ik de taak gekregen om de dames tot slot de ring van ‘plata y d’oro’ te geven. Met een dikke pakkerd bezegelen we hun definitieve overgang van meisje naar vrouw.

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera
Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

De dames krijgen heel even een moment om op adem te komen en hun jurken en ringen te bekijken. Maar die tijd krijgen ze niet al te lang.

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

15 witte rozen

Terwijl mijn zusjes nog eventjes in de ‘shine modus‘ staan worden er intussen 15 witte rozen uitgedeeld aan 15 mannen. Even hoop ik er nog aan te kunnen ontsnappen, maar ja, ik moet er ook aan geloven… De wals wordt ingezet en de avond wordt officieel geopend. Met hun lange jurken, tiara’s, ringen en schoenen zien mijn zusjes er prachtig uit.

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera
Nadat ik mijn roos ingeleverd heb en een dans heb gedaan met een van mijn zusjes hoop ik nog even te kunnen zitten om wat te drinken want ik heb door het nemen van veel foto’s nog weinig kunnen zitten. Nadat ik net een slok achter de kiezen heb, sleept mijn nichtje mij de dansvloer op voor een merengue op tempo. Hierna willen andere nichtjes en tantes graag dansen en vooruit, waarom ook niet?

Foto’s

Dan wordt de muziek even stilgezet en komen de jarige dames aan het woord. Ze bedanken iedereen voor hun aanwezigheid en zeggen te genieten van hun nieuw verworven status als vrouw, cadeau’s en ambiance. Ook mijn moeder zegt nog even een paar woorden. Een van de vriendinnetjes van mijn zusjes komt door emotie niet uit haar woorden en de microfoon gaat naar mijn broer Jonatan. Deze vraagt mijn zusjes naar de andere kant van de zaal te gaan omdat hij ‘een verrassing’ heeft. Even krijg ik een ‘MTV’s Sweet Sixteen-momentje‘ omdat ik bijna ga denken dat er een doek naar beneden valt en hier 2 gloednieuwe Masserati’s onder zullen staan. Er worden op de grote televisie foto’s getoond van de meiden door de jaren heen. Ook komen een aantal foto’s voorbij van onze eerste ontmoeting in 2012 en dat maakt me blij. Maar wat zou de verrassing zijn?

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

Vallenato

Het blijken geen auto’s te zijn, maar een vallenato-band. Weer danst de hele zaal en word ik de dansvloer opgesleurd. Ik maak nog even een paar foto’s, leer nog een aantal ooms en tantes kennen, klets hier en daar bij met mijn broers en doe nog wat shotjes met ooms. Ik maak nog een aantal foto’s van de bandleden met mijn zusjes en vind nog wat tijd om wederom wat bij te praten met mijn broers.

Veel tradities

Niet iedere ‘quince‘ is hetzelfde. Sommige tradities die niet zijn gedaan op deze avond waren onder meer de ceremonie met de 15 kaarsen. Een andere traditie is het reizen. Op sommige quinces wordt de jarige op reis gestuurd met andere 15-jarigen.

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

Fin

Intussen slaat de klok half vijf in de nacht en we vinden het mooi geweest. Het is een gedenkwaardige avond geweest waarin ik een prachtige traditie mee heb mogen maken.

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

Hoe je jouw 15e verjaardag viert in Colombia, de Quinceañera

Ik sprak mijn broer een paar uur later en vroeg hem hoe laat het feest was afgelopen. ‘Oh, Luís’, zei hij met een schorre stem en een pilsje in zijn hand, ‘het viel mee, om kwart over zeven deed ik het licht uit‘. En de nieuwgeworden dames? Zij belden om half negen in de morgen aan. Zij waren net pas teruggekeerd van het het feest omdat zij nog wat op moesten ruimen. Ik vond ze een paar minuutjes later in een diepe slaap terug op hun kamer, dromend over hun sprookjesachtige quinceañera.

Luis Ernesto van Baren
– Colombiaans.nl
Foto’s Colombiaans.nl

Gerelateerde berichten