Muziek en dans uit Colombia

by Colombiaans.nl
Muziek en dans uit Colombia

Muziek en dans uit Colombia

Muziek en dans is één van de belangrijkste drijfveren van een Colombiaan. Je hebt ongetwijfeld al eens een de pracht en praal mogen ervaren van de diverse muziek en dans die Colombia te bieden heeft. Muziek en dans uit Colombia is zeer gevarieerd te noemen. Colombiaans.nl neemt je mee naar de belangrijkste genres uit de muziekindustrie van Colombia. Vamos!

Welke genres en dansen komen voor in Colombia?

Nou, dat zijn er best veel. Uiteraard is de Salsa een belangrijk genre. Cali is bij uitstek de Salsa-hoofdstad van Zuid-Amerika en beschikt regelmatig over zowel organisatie van Wereldkampioenschappen Salsadans als de uiteindelijke wereldkampioenen. Andere erg populaire genres zijn Cumbia, Vallenato en Merengue. Andere stromingen die met name jongeren kunnen waarderen zijn Hip hop en Reggaeton.

We gaan hieronder kort in op de genres. Bij de genres staan de bijbehorende video’s. Zo krijg je een beeld van het type muziek.

Muziek en dans uit Colombia

Cumbia

De cumbia is ontstaan uit de traditionele Colombiaanse muziek die een multiculti-ontstaan heeft. Je kunt zeggen dat de cumbia een mengeling is van Spaans- en Afrikaanse muziek. De Afrikaanse slaven hebben de muziek gecombineerd en hieruit is cumbia ontstaan. De instrumenten die hiervoor gebruikt worden zijn doorgaans een gitaar, fluit en trommel.

De kledendracht maakt het geheel compleet. Van oorsprong bestond de cumbia alleen uit percussie en zang. Veel later kwamen hier moderne instrumenten van nu bij zoals saxofoons, trompetten en trombones. We kennen allemaal het volkslied van Colombia, alleen al het herkenbare deuntje horen is genoeg, maar als tweede volkslied van Colombia kun je ‘La pollera Colora’ noemen. Dit is zo’n herkenbaar nummer die veel Colombianen zien als cultureel erfgoed. Wanneer is de Cumbia ontstaan? Er zijn hierover verschillende verhalen, maar een definitief antwoord moet iedereen schuldig blijven, ook wij.
Feit is dat de Cumbia is ontstaan ver terug in de zestiende eeuw bij het begin van de Spaanse overheersing en bij de aanvoer van de Afrikaanse slaven. Men vermoed dat het officieel is ontstaan bij de Atlantische kust en zich later heeft verspreid naar de andere regio’s. San Basilio is een kleine stad aan de Atlantische kust. Hier werd gedanst en muziek gemaakt door de slaven om het geluk en plezier te voelen en het zware werk en harde leven te vergeten. De vrouwen dansten de Cumbia met brede en lange witte rokken, dit met tropische bloemen in het haar en een kaars als ritueel in de duisternis.
Klederdracht

De mannen droegen een witte broek met opgestroopte broekspijpen, zonder overhemd, met een machete aan hun zijde en een hipihap (typische hoed). Later werd hier een rode panuelo (sjaal) rond de hals aan toegevoegd. De cumbia werd op blote voeten gedanst omdat zij op het zand zo dicht bij de oceaan danste dat het water hun voeten raakten.

La Pollera Colora

In de jaren ’40 van de 20e eeuw kreeg de cumbia echt voet aan de grond toen het als een wervelwind verspreidde van platteland naar de steden. Onder invloed van Samba, Bigband en Porro ontwikkelde de muziek zich tot in de huidige vorm. Deze muziek toont heel duidelijk haar drie-etnische karakter; een samensmelting van de Afrikaanse, de Europese en de Indiaanse autochtone cultuur.

Er zijn verschillende stijlen Cumbia’s. In de laatste vijftig jaar heeft vooral de Cumbia zich langzaam maar zeker uitgebreid naar alle hoeken van het Latijns Amerikaanse continent. De enorme populariteit en het aanstekelijke ritme waarop “vrij” gedanst kan worden, zorgden ervoor dat overal liederen ontstonden geworteld in de traditionele structuur van dit genre, maar met een nationaal, en soms zelf met een regionaal karakter.

Verschillende typen cumbia’s

Zo bestaat bijvoorbeeld de Mexicaanse Cumbia, de Argentijnse Cumbia, de Chileense Cumbia, de “Cumbia Andina” (uit de Andes), enzovoort. Aan de tekst, de specifieke melodielijnen en de instrumenten die worden gebruikt, is vaak te horen waar deze “Cumbia’s” vandaan komen. In Nederland wordt de tradidionele cumbia gedanst door Aires Colombianos. Deze 12 dansers houden de folklorische dansen van Colombia in ere.

Salsa

Dit is wereldwijd een populaire muziekgenre en dans dat ontstaan is in de Cubaanse gemeenschap in de Amerikaanse New Yorkse wijk Brooklyn. De naam is eigenlijk, wat veel mensen niet weten, maar eigenlijk wel verwachten inderdaad afgeleid van het Spaanse woord voor ‘saus’. Een populaire fabrikant van een pikante tomatensaus gaf de naam aan het genre en deze naam is toen in stand gehouden.

Colombia is één van de belangrijkste leveranciers als het gaat om deze dans en muzieksoort. In Colombiaanse varianten van Salsa is de cumbia duidelijk terug te horen. Zeer populaire bands van weleer in de jaren ’70 en ’80 die wereldwijd bekendheid hebben vergaard in dit genre zijn Grupo Niche, Sonora Carusseles, Orquestra Guayacan en Grupo Gale.

De dans op zich is gebaseerd op beweging en niet op een ‘statische stijl’. Er is geen vaste volgorde waarin gedanst wordt, maar er worden diverse ‘random’ danscombinaties gemaakt. De Colombiaanse stijl van salsa is een zijwaartse dans die overeenkomt met de Venezolaanse Salsa. Bij de Colombiaanse salsa wordt er geen rust gehouden, maar extra stappen gemaakt.


Grupo Niche Gotas De Lluvia

Vallenato

Dit is typisch Colombiaans. De naam heeft een grappige oorsprong. Inwoners uit Valledupar worden “El Valle” genoemd. Valledupar ligt aan de Atlantische kust van Colombia, de genre verkreeg de naam door deze El Valle-streek. Vallenato kreeg in de jaren ’90 echt bekendheid dankzij een opkomend artiest genaamd Carlos Vives. Met zijn album Clásicos de la Provincia maakte hij snel naam in dit genre.

Herkenbaar aan de Vallenato zijn de folkloristische en moderne ritmes die met name de accordeon hanteren. Vallenato beschikt over traditioneel vier basisritmes die de volgende namen hebben: Paseo, merengue, de puya en de son. Naast de traditionele accordeon worden andere wereldse instrumenten gebruikt zoals de Afrikaanse trommel en de inheemse ‘guacharaca’.

Naast Vives zijn andere bekende artiesten van Colombiaanse komaf Diomedes Díaz, Silvestre Dangond en Jorge Celedón. Vandaag de dag mixt Carlos Vives de traditionele vallenato met rock.

Carlos Vives – La Gota Fria

Merengue

Merengue is een muziek- en dansstijl dat officieel afkomstig is van de Dominicaanse Republiek. De stijl is herkenbaar aan het hoge tempo. Het tempo ligt weliswaar hoger dan salsa, maar de danspas is eenvoudiger. Echter, er bestaat nog een hogere tempo die ‘hot merengue’ heet. Deze heeft de snelste ritme van alle Latijns Amerikaanse muziek- en dansstijlen.

Ook hier is het ontstaan van de dans en muziekstijl niet geheel bekend. De traditionele merengue is in ieder geval ontstaan uit de door Afrikaanse slaven meegebrachte percussie en traditionele zang, vermengd met invloeden zoals uit Taíno en Spaanse muziek. Er wordt nog wel eens beweerd dat de typische dansbeweging ontstond uit het stappen van een aan elkaar geketende slaven.

Merengue kenmerkt zich als dansbeweging met een heupbeweging. De instrumenten van merengue zijn onder andere tambora, guira en accordeon. Tegenwoordig worden hier conga’s, basgitaren, bongo’s en keyboards aan toevoegd. Bekende merengue-artiesten zijn Juan Luis Guerra en Elvis Crespo.


Juan Luis Guerra – Las Avispas

Champeta

Het muziekgenre champeta is een stijl dat sinds een jaar of 10 vanuit de kust zijn intrede heeft gedaan. De ‘musica tropicales-stijl’ heeft hierna snel aan populariteit gewonnen in Barranquilla, Cartagena en Santa Marta.

Ook hier hebben onze Afrikaanse vrienden een groot aandeel gehad in het ontstaan ervan. De stijl is gebaseerd op invloeden van genres van Euro-Afrikaanse muzieksoorten.

Champeta is zeer ritmisch en heeft een dominante basisgeluid met harmonische- en melodische basissen.
Reggaeton

Reggaeton is een mix van Reggae, Salsa, Dancehall en Hip hop. Men zegt weleens dat Reggaeton is ontstaan in de underground-scene van Jamaica eind jaren ’70. Andere bronnen zeggen dat de bakermat en ontstaan van dit genre voortkomt uit Puerto Rico.

Er bestaan 2 varianten van Reggaeton: Reggaeton Negro en Reggaeton con amor. Het moge duidelijk zijn dat de eerste variant meer gerelateerd is aan Hip hop met meer echte raps en Reggaeton con amor meer gaat over de liefde en vriendschap. Het ritme van Reggaeton bestaat uit een speciale drumset (kick drum en kickdown) en dit ritme wordt in straattaal ook wel aangeduid als ‘Dembow’.

De teksten zijn soms stevig en niet voor de ‘poes’. Omdat veel verhalen uit de Reggaeton (Negro) letterlijk gaan over het straatleven kun je de teksten vergelijken met gangstarap uit de Cariben.

De Verenigde Staten waren de eerste die na Puerto Rico het genre luisterden. Met name de jongeren van hispanic afkomst konden zich vinden in de teksten. Later seipelde dit genre ook langzaam, heel langzaam door naar Europa met nummers zoals Rakata, Papi Chulo en de monsterhit Gasolina.

In de teksten wordt ‘Perreo’ vaak genoemd. Dat is de Reggaeton-dans en heeft weinig om handen. De vrouw staat hierbij wat gebukt met haar rug naar een man toe. En ja, bij de Reggaeton-dans ‘Pereo’ is het inderdaad vergelijkbaar om met elkaar te dansen ‘op z’n hondjes’.

Bekende Reggaeton-artiesten (Reggaetoneros) zijn onder andere Daddy Yankee, Alexis y Fido, Wisin y Yandel en onze eigen J. Balvin en Maluma.


J. Balvin – Ay Vamos

Lees meer exclusieve verhalen uit Colombia

De ‘exclusieve verhalen’ worden speciaal geschreven door Colombiaans.nl. Hiervoor is veel onderzoek en moeite gedaan. Op de tekst berust Copyright. Niets uit deze verhalen mogen overgenomen of gekopieerd worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

» Armero… en de wond van 30 jaar oud
» Ciudad Perdida
» Copa America 2001
» Embera Indianen
» La Violencia
» Muisca indianen
» Muziek en dans uit Colombia
» Mythen en Legenden van Colombia
» Nico Verbeek – Van Macondo tot Medellín
» Villa De Leyva
» Las Lajas
» De lugubere geheimen van Colombiaanse gevangenis La Modelo
» La Gaitana
» De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» 6 typische Colombiaanse desserts die je geprobeerd moet hebben
» 18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» Help! Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?