Villa De Leyva

by Colombiaans.nl
Villa de Leyva

Villa de Leyva

Villa de Leyva of soms ook wel genoemd: Villa de Leiva is een schitterend adembenemend stadje dat ongeveer 40 kilometer van Tunja ligt. In dit stadje wonen zo’n 4000 mensen. Villa de Leyva wordt beschouwd als één van de mooiste koloniale plaatsen in Colombia en werd op 17 december 1954 tot nationaal monument verklaard.

De mensen en gezaghebbers waren erg zuinig op de stijl van de stad en behielden de kenmerkende architectuur. De stad wordt daarnaast ook vaak gebruikt als decor voor verschillende films, dit zowel door nationale- als internationale producties. De West-Duitse dramafilm uit ’87 genaamd Cobra Verde is voor een gedeelte hier opgenomen.
Op zo’n 155 kilometer van Bogotá vind je het prachtige koloniale witte dorpje. Het dorpje Villa de Leyva heeft niet alleen zijn ligging mee, maar ook zijn natuurlijke schoonheid. Loop over het oude Plaza Mayor. Samen met de bergen op de achtergrond geeft het een schilderachtig beeld van een tijd waarin het dorpje werd gesticht.

Het dorpje werd in de zestiende eeuw gesticht door Spanjaarden en was lang geleden een plaats voor de hogere klasse om er te relaxen. Vandaag de dag is het voor iedereen toegankelijk, maar schrik niet als je niet overal goed bereik hebt.

Villa de Leyva

Ontstaan van Villa de Leyva

Villa de Leyva werd gesticht op 12 juni 1572 door Hernan Suarez de Villalobos. Het stadje werd vernoemd naar zijn eerste regent van Nieuw Granada, Andrés Díaz Venero de Leyva. Belangrijke, in het oog springende elementen zijn het Plaza Mayor (het grote plein). Hier vind je de lokale kerk en veel restaurants. Daarnaast kun je er winkelen in de vele tiendas met handgemaakte kunst en voorwerpen.

Als je goed oplet zie je op het pad dezelfde kenmerkende stenen zoals men gebruikte in de koloniale tijden. Ook kun je in de buurt een heus fossielenmuseum bekijken met een bijna compleet fossiel van een kronosaurus. Ook heeft dit museum genaamd “El Fosil” een astronomisch observatorium van de Muisca-cultuur. De Muisca is een Colombiaanse Chibcha-sprekende indianenstam.
Villa de Leyva

Geen massatoerisme

Er heerst in het dorpje (gelukkig) nog geen massatoerisme en met name in het weekend is het een toevluchtsoord voor Colombianen die ook dol zijn op het dorpje. Het dorpje wordt streng beheerd en gepreserveerd. Een bezoek aan Villa de Leyva is letterlijk een bezoek aan 1572, toen het dorpje werd gesticht. De temperatuur schommelt tussen de 16 – 24 graden en is daardoor aangenaam te noemen. Neen, Villa de Leyva mag je niet missen en is een absolute mustsee.

Lees meer exclusieve verhalen uit Colombia

De ‘exclusieve verhalen’ worden speciaal geschreven door Colombiaans.nl. Hiervoor is veel onderzoek en moeite gedaan. Op de tekst berust Copyright. Niets uit deze verhalen mogen overgenomen of gekopieerd worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

» Armero… en de wond van 30 jaar oud
» Ciudad Perdida
» Copa America 2001
» Embera Indianen
» La Violencia
» Muisca indianen
» Muziek en dans uit Colombia
» Mythen en Legenden van Colombia
» Nico Verbeek – Van Macondo tot Medellín
» Villa De Leyva
» Las Lajas
» De lugubere geheimen van Colombiaanse gevangenis La Modelo
» La Gaitana
» De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» 6 typische Colombiaanse desserts die je geprobeerd moet hebben
» 18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» Help! Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?