18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft

18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft


Al jaren eindigt Colombia in de top-4 Meest gelukkige volk ter wereld. Maar waarom? Wat is het geheim van het Colombiaanse volk? Kan men buiten Colombia een voorbeeld nemen aan de Colombianen? Vandaag zetten we de 18 belangrijkste redenen op een rij waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft.

fiesta-de-las-flores

18. Feestjes, feestjes en nog eens feestjes…

Colombianen houden van een feestje, maar dat is geen nieuws. Omdat Colombia beschikt over een grote biologische en etnische diversiteit zijn er door het gehele jaar heen ontzettend veel verschillende culturele evenementen. Colombia kent een groot aantal festivals en feestdagen. Colombia beschikt over het grootste theaterfestival ter wereld, het Festival Iberoamericano. Maar ook het salsafestival en de bloemenparade (Fiesta de las Flores) mogen er qua pracht en praal zijn. Het bloemenfestival wordt sinds 1957 ieder jaar gehouden in Medellín en is één van de belangrijkste festivals van Colombia. Daarnaast mag het carnaval van Colombia zich rekenen tot het op één na grootste carnavalsfeest ter wereld.

fernando-botero-museum-10

17. Verliefd op dikkerdjes…

Niet geheel letterlijk… Maar de stijl van Botero is zeer geliefd bij de Colombianen, maar ook in het buitenland. De kenmerkende figuratieve “Boterismo-stijl” is over de gehele wereld herkenbaar en beroemd. Onlangs deed de 83-jarige grootmeester zelfs nog even Nederland aan voor zijn tentoonstelling ‘Celebrate Life’ in Rotterdam. In zijn kunstwerken laat Botero alledaagse dingen zien, maar portretteert ook klassiekers zoals hij deze in geheel eigen stijl maakt van bijvoorbeeld de Mona Lisa.
Meer over Fernando Botero

18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft

16. Sterren die schitteren…

Colombia heeft vooralsnog niet heel veel sterren die internationaal echt bekend zijn, maar diegene die bekend zijn dragen hun voorliefde en enthousiasme voor Colombia duidelijk met zich mee. Wie kent de charmante lach van Juanes of de heupen van Shakira niet? Ook de sexy Sofia Vergara en muzikale talenten Fonseca, Carlos Vives en J Balvin mogen er zijn.

colombia-voetbal

15. Voetballen met het hart, op weg naar de top…

Verzot op gezelligheid zoeken Colombianen elkaar al snel op tijdens voetbalwedstrijden. Vooral als het nationale elftal speelt ligt het dagelijkse leven in Colombia voor 90 minuten stil… En niemand die hier raar van opkijkt. Winst of verlies, Colombianen staan achter hun land en zijn hier meer dan trots op.

el-dorado

14. De legende van El Dorado

Heb je wel eens gehoord van de legende van El Dorado? Dit stukje Pre-Columbiaanse geschiedenis is misschien wel één van de meest mythische geheimen van Zuid-Amerika. De oorspronkelijke bewoners van Colombia, de Muisca-indianen brachten ceremoniële religieuze offers. Deze ceremonie werd ook wel ‘El Dorado’ genoemd. Het verhaal gaat dat het stamhoofd, de cacique, bedekt werd in poeder van goud, smaragden en goud om zijn voeten. Vervolgens zou hij een duik nemen onder luid gejuich van zijn dorpelingen. Met El Dorado werd letterlijk ‘Man van Goud’ bedoeld.

Toen de Spanjaarden Colombia veroverden stalen zij veel goud en smaragden. Zij zochten de man en de stad van goud die volgens hen in Colombia moest liggen. Dit gerucht hadden de Muisca de wereld ingeholpen. Het gerucht gaat dat de Muisca dit hadden verzonnen om de veroveraars te laten vertrekken. Zo is de legende van El Dorado ontstaan. Het vliegveld van Bogotá is naar deze legende vernoemd. Veel gouden voorwerpen uit die tijd zijn te zien in het Museo d’Oro in Bogotá.
Meer over Muisca-indianen

gabo-marques

13. Nobelprijs-winnend literatuur

Colombianen zijn trots op hun rijke cultuur. Zo ook op Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez. Hij is de bekendste Colombiaanse schrijver. De schrijver van “100 jaar eenzaamheid” en “Liefde in tijd van Cholera” schrijft onder andere over zijn jeugd, over het dorp Aracataca, die hij na 20 jaar in 2007 weer eens bezocht. Onlangs kreeg hij als eerbetoon een eigen biljet van 50.000 COP met zijn afbeelding erop. Gabriel García Márquez, die ook wel liefkozend “Gabo”, wordt genoemd won in 1982 een Nobelprijs voor Literatuur. Gabo overleed op 17 april 2014.
Meer over Gabriel García Márquez

img_3393

12.Salsa Caleña

De dansstijl salsa Caleña is een herkenbare stijl. Cali is naast één van de oudste steden, ook salsahoofdstad van Colombia, maar misschien wel van de wereld. De caleña staat bekend om zijn snelle voetenwerk, improvisatie en inspiratie van andere dansen.

Meer over dans en muziek in Colombia

eten-colombia

11. De liefde van een Colombiaan gaat door de maag…

Ajíaco, sanchocho, bandeja paisa, mojarra… allemaal gerechten uit de simpele, maar oh zo smakelijke Colombiaanse keuken. De bekende bijgerechten arepa, morsilla, empanadas en maduro’s hebben we dan nog niet eens benoemd! Deze gerechten moet je een keer geproefd hebben. Ook de nagerechten mogen er zijn. Colombianen zijn zoetekauwen en nemen als nagerecht bijvoorbeeld arequipe (Karamel-melk-crème) met vijgen, wafels met stroop of een zoete rijstpudding. Heerlijk! Want zonder eten, kan er niet gewerkt worden.
Meer over Colombiaanse nagerechten

bogota-sunday-ciclovia-600x450

10. Een gezond lichaam is een gelukkig lichaam

Sinds 1974 kent Bogotá op zondagen een autovrije weg. Men krijgt de kans om een rondje te joggen, fietsen, skaten en voetballen op de weg. Van ’s morgens 7:00 tot 14:00 uur kan men gebruik maken van deze bijna 121 kilometerlange weg om het tot zijn of haar speelterrein te maken.

puentes festivos

9. De waarde van rust

Naast Argentinië heeft Colombia het hoogst aantal vakantiedagen ter wereld. Met 18 nationale feestdagen en 15 betaalde vakantiedagen zijn de Colombianen rijkelijk bedeeld. Ter vergelijking: In de Verenigde Staten heeft men 10 nationale feestdagen en 10 betaalde vakantiedagen. De Colombianen gaan tijdens de vakantiedagen en weekenden met de gehele familie naar hun finca’s of maken meerdaagse uitstapjes om te zwemmen, feesten en uit te rusten. Deze lange weekenden staan ook wel bekend als “puentes festivos”.

colombia-moda

8. De fashion-hoofdstad van Zuid-Amerika

De stad van de eeuwige lente, Medellín, mag zich na roerige jaren hoofdstad noemen op het gebied van textiel. Naast ontwikkeling van verschillende stoffen, zijn veel talenten die erg vaardig zijn als fashion designer. De twee belangrijkste jaarlijkse modeshows zijn: Colombia Moda en Colombiatex.

spaans-in-colombia

7. Se habla español…y muy bien

Spaans is de moedertaal in Colombia. Het Spaans dat in Colombia wordt gesproken, wordt gerekend tot het zuiverste ter wereld. Vooral in de omgeving van Bogotá praat men erg duidelijk Spaans. Mocht je het Spaans nog niet heel goed onder de knie hebben, maar wel bezig zijn met de taal, dan articuleert men in Colombia vrij duidelijk. Echter kan met in veel andere steden en gebieden een accent hebben of sneller Spaans spreken waarbij woorden niet worden afgemaakt.

cano-cristales

6. Een paradijselijk mooie rivier

Er bestaan in de wereld veel prachtige rivieren en meren. Colombia heeft één van de mooiste rivieren die er bestaan, de Caño Cristales. Deze “regenboog rivier” of “de rivier met de vijf kleuren” is erg bekend en een absolute must-see. De rivier verkrijgt de mysterieuze kleuren door een combinatie van zonlicht en het mos op de bodem dat door hoogte- en groeiverschillen een diversiteit aan kleuren krijgen.
Meer over de Caño Cristales

koffie-colombia

5. De beste koffie ter wereld

Colombia staat synoniem voor koffie op “wereldniveau”. Deze worden vooral in de koffiedriehoek geteeld. Het “Eje Cafetero” of “Triángulo del Café” kun je vinden in de departementen van Caldas, Risaralda en Quindío. Het fictieve figuur Juan Valdez maakte de Colombiaanse koffie pas echt beroemd met zijn koffiefederatie “Juan Valdez, Café de Colombia”.

Meer over de koffiedriehoek

weer-in-colombia

4. Welk klimaat wil je hebben?

Hoewel sommigen denken dat Colombia vooral een tropisch klimaat kent, heeft het land qua klimaat echter nog veel meer te bieden. Colombia is rijk aan verschillende ecosystemen die voor een zeer gevarieerde klimaatzones zorgen. Er zijn verschillende klimaattypen aanwezig zoals een regenwoud-, savanne-, steppe-, woestijn- en bergklimaat. Aan de kust en in het amazone-gebied kan het broeierig zijn, terwijl het hogerop, zoals Bogotá, Sierra Nevada en Nevado del Ruiz, koeler is. Maar maak je geen zorgen 86% van Colombia beschikt over een tropisch klimaat en is aangenaam. Colombia kent geen echte seizoenen, maar departementen en gebieden zoals Puerto Narino kennen een regenseizoen.

smaragden-uit-colombia

3. Colombia’s groene goud

Colombia staat bekend om export van enorme hoeveelheden koffie, goud en lingerie. Maar wist je dat Colombia verantwoordelijk is voor de export van smaragden, ook wel esmeraldas genoemd? Colombia neemt maar liefst 60% van de wereldvoorraad voor zijn rekening! Veel van deze esmeraldas komen uit de Muzo-mijnen (75 kilometer van Bogotá). De smaragden behoren tot het zuiverste kwaliteit ter wereld. De grootste smaragd die ooit in Colombia is gevonden is genaamd “Fura”. Deze is 11.000 karaat en weegt 2.27 kilo!

nieuws-uit-colombia

2. Vrouwelijk schoon

Laten we er maar geen doekjes om winden… Colombiaanse vrouwen zijn prachtig. Het moge duidelijk zijn dat er bij Miss-verkiezingen regelmatig Colombiaanse vrouwen hoge plaatsen bereiken of zelfs schoonheidswedstrijden winnen. De laatste die won was Paulina Vega. Zij werd Miss Universe in 2014.

1. Colombia is… een megadiversiteit

Colombia beschikt over het op één na grootste biodiversiteit ter wereld en over de grootste biodiversiteit per vierkante kilometer. Colombia beschikt over meer dan 1821 vogelsoorten, 623 amfibiesoorten, 467 zoogdiersoorten, 518 reptielsoorten en 3200 vissoorten. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken want Colombia beschikt over 220 plantsoorten. En deze aantallen groeien nog ieder jaar omdat nog steeds niet alles ontdekt is.

Kortom:
Colombianen zijn een bijzonder volk. Men hangt haar geluk op aan haar aan kleine dingen die weinig tot niets kosten maar wel veel levensvreugde opleveren zoals vrienden, familie, voetbal, liefde, passie, eten, muziek, natuur en niet zozeer aan materialen. Natuurlijk zijn er in Colombia nog veel dingen voor verbetering vatbaar. Maar het volk blijft strijdbaar en vechten voor een betere toekomst. Hierbij helpt elke stukje geluk hoe groot of hoe klein dan ook. Al is het de zon die schijnt, de prachtige bloemen, de salsa-klanken uit de radio en erkenning voor haar cultuur en natuur. Dat is Colombia. Daarom zijn de mensen al jaren het gelukkigste volk op aarde.

bron archief Colombiaans.nl & colombia.co

Lees meer exclusieve verhalen uit Colombia

De ‘exclusieve verhalen’ worden speciaal geschreven door Colombiaans.nl. Hiervoor is veel onderzoek en moeite gedaan. Op de tekst berust Copyright. Niets uit deze verhalen mogen overgenomen of gekopieerd worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

» Armero… en de wond van 30 jaar oud
» Ciudad Perdida
» Copa America 2001
» Embera Indianen
» La Violencia
» Muisca indianen
» Muziek en dans uit Colombia
» Mythen en Legenden van Colombia
» Nico Verbeek – Van Macondo tot Medellín
» Villa De Leyva
» Las Lajas
» De lugubere geheimen van Colombiaanse gevangenis La Modelo
» La Gaitana
» De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» 6 typische Colombiaanse desserts die je geprobeerd moet hebben
» 18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» Help! Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?

Gerelateerde berichten