De koffiedriehoek van Colombia

by Colombiaans.nl
koffiedriehoek van Colombia

De koffiedriehoek van Colombia is een geliefde trekpleister voor toeristen die ten eerste van koffie houden en ten tweede van een goed stuk Colombiaanse cultuur en natuur. Het begint al bij de luchthaven van Armenia. We stappen een taxi in en de chauffeur begint al met opscheppen over dat de koffiedriehoek naast Cartagena als meest bezocht wordt in Colombia. We beginnen te lachen, maar het lachen zal ons echter snel vergaan.

Het voormalige Eje Cafetero en nu Triangulo del Cafe is zonder twijfel het uithangbord voor koffieplantages in Colombia. Daarnaast is de Koffiedriehoek onlangs uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO. Reden genoeg om hier eens dieper op in te gaan. Wij van Colombiaans.nl gingen zelf de proef op de som nemen om ons een onder te dompelen in de wereld van koffie. We gaan proberen zoveel mogelijk interessante bezienswaardigheden te doen in 48 uur.

koffiedriehoek van colombia

Klimaat

De omgeving van Quindio herbergt de Koffiedriehoek. De gebieden verschillen in hoogte van 900 – 2900 meter. Door het droge en vooral warme klimaat gedijen de koffiebonen uitstekend. Het exacte klimaat hangt dus vooral af van de hoogte waar je precies zit.

Reden voor steeds meer toeristen om voor de Koffiedriehoek te kiezen om een aantal dagen te vertoeven. Al is het alleen maar om koffieplantages, schitterende landschappen en idyllische, schilderachtige dorpjes te bezoeken (foto: Salento).

koffiedriehoek van colombia

Ligging

De koffiedriehoek van Colombia ligt in Quindio midden in het adembenemende Andesgebergte en hieronder kun je verstaan de belangrijke steden en de gebieden die eromheen liggen: Armenia, Manizales en Perreira. De ligging van de plantages is tegen de diepe dalen.

Daar liggen de koffievelden afgewisseld met fruitbomen (foto) die zorgen voor niet al teveel zonlicht. Het meest populaire dorp in de regio is Salento. Hiervandaan kun je verschillende authentieke koffieboeren bezoeken. Overnachten gebeurt in traditionele en finca’s.

Bezienswaardigheden

Zoals gezegd kun je in Quindio voldoende cultuur snuiven als je van koffie houdt. Je kunt op bezoek gaan in een heus koffiedorpje genaamd Recuca (foto). Deze ‘reuzeplantage’ geeft je inzicht in het gehele koffieproces. Je krijgt een uitgebreide rondleiding, krijgt klederdracht aan, plukt de koffie en tot slot: je proeft de vangst van de dag. Zo leerden wij van Colombiaans.nl dat voor één kopje cappuchino maar liefst 120 koffiebonen benodigd zijn.

Koffiebonen plukken is nog steeds manueel werk. De koffiebonen worden eerst in emmers geplaatst en vervolgens in grote zakken gedaan en vervoerd door zogenoemde ‘Conchitas’ (Ezeltjes) of een auto genaamd Willy (een soort Jeep). Op deze plantage kun je niet alleen koffiebonen vinden, maar ook hele bananenplantages en andere flora en fauna.

koffiedriehoek-van-colombia-2

Salento

En andere leuke bezienswaardigheid is het idyllische dorpje Salento, dat hoog in de bergen ligt. Dit kleurige dorp bestaat uit een aantal huizen die verschillende kleuren heeft. Je kunt hier gerust een halve dag spenderen door te wandelen, dineren en de vele tiendas de artesania (souvenierwinkels) te bezoeken. Tot slot kun je met een hele steile trap de top bereiken van een berg vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het gehele gebied.

Parque del Cafe

Ook is het mogelijk om zelf naar een pretpark te gaan dat volledig in het teken staat van koffie. In het Parque Nacional del Cafe kun je diverse attracties bezichtigen, alsmede theatervoorstellingen, en leer je over het koffiemaakproces. Lees hier verder op hun website.

 

Conclusie De koffiedriehoek van Colombia

Je kunt het niet aan dit artikel aflezen maar wij van Colombiaans.nl raden het echt aan om eens een bezoekje te brengen aan Quindio. Wij vlogen op Armenia op het kleinste vliegveld waar we ooit waren geweest, maar het gebied was schitterend. Als je naar de één van de steden Manizales, Armenia of Pereira vliegt staat de koffie klaar en vooral centraal.

Leer over het koffieproces, van simpel boontje tot heerlijk verse tinto! Ook lekker met een beetje panela erin! Naast Salento, het Parque del Cafe is teven een bezoek aan de Cocora Vallei meer dan de moeite waard! Neem eens de tijd voor koffie!

Bekijk hieronder een aantal foto’s die door ons zijn genomen