Clara Leticia Rojas Gonzáles werd geboren in hoofdstad Bogotá op 20 december 1964. Clara Rojas is een Colombiaanse advocate en politica. Ze is met name bekend doordat ze precies samen met partijgenoot Íngrid Betancourt werd ontvoerd.
Hoewel Rojas wel door de FARC werd aangeboden om terug te keren naar haar familie, bleef ze echter loyaal aan Betancourt.
Carrière
Nadat Clara Rojas net was afgestudeerd leerde ze Íngrid Betancourt kennen in 1992. In 1997 richtten beiden de milieupartij Oxigeno Verde op. Rojas werd vicevoorzitter van de ‘Groene zuurstof’ partij. In 2002 werd ze campagneleidster voor de presidensverkiezing van Betancourt. Ze probeerden stevige statements te maken door gevaarlijke gebieden te betreden die ze eigenlijk niet mochten betreden.
In deze gebieden woedde namelijk een hevige strijd tussen de regering en diverse opstandelingen. Ze gingen juist deze gebieden in om uitdrukking te geven en medeleven te betuigen aan de bewoners van deze probleemgebieden.
Ontvoering
Toen gebeurde op 23 februari 2002 het verwachte scenario. Ze werden ontvoert door Guerrillabeweging FARC. Zoals gezegd bleef zij trouw aan Betancourt en verbleef vervolgens 6 jaar in de jungle van Colombia. Ondertussen ging de verkiezingen voor het presidentschap gewoon door en behaalde Betancourt minder dan twee procent van de stemmen.
Een baby van een guerrillastrijder
Tijdens het gevangenschap raakte Clara Rojas zwanger van een FARC-strijder. Dat werd haar door haar medegevangenen niet in dank afgenomen. Deze gunde haar geen blik meer waardig en ze stond er alleen voor. Het kind werd geboren in 2004 en heet Emmanuel. Het kind werd in 2005 ondergebracht in een weeshuis. Pas rond de jaarwisseling van 2007 op 2008 werd het bestaan van dit kind pas wereldkundig gemaakt.
Hugo Chávez
Hugo Chávez was president van Venezuela en wilde zich ook graag bemoeien met de ontvoering van Rojas. Dankzij zijn bemiddeling samen met politica Consuelo Gonzáles de Perdomo werd Operación Emmanuel in het leven geroepen. Het doel was om Clara Rojas vrij te krijgen en te herenigen met haar kind Emmanuel. Dit resulteerde in de vrijlating op 10 januari 2008.
Met helikopters van het Rode Kruis werden ze uiteindelijk in de jungle opgepikt en over de grens naar Venezuela gebracht. Ze werden vervolgens in een vliegtuig naar de hoofdstad van Venezuela Caracas gebracht daar waar ze herenigd werden met hun familie. Betancourt en de andere gevangenen zitten dan nog vast.
Verhouding tussen Rojas en Betancourt
Campagneleidster Clara Rojas stoort zich steeds meer aan de houding van Íngrid Betancourt (foto samen met Rojas). Andersom is het hetzelfde. De gevangenen zitten in het begin aan elkaar vastgeketend en moeten proberen te overleven onder erbarmelijke omstandigheden.
Ze vertrekken van kamp naar kamp op de vlucht voor de regeringstroepen. De verhouding tussen de twee vrouwen verslechterd met het uur en op gegeven moment is deze zo slecht dat zelfs de FARC de twee kemphanen apart moet zetten.
Zoontje
Emmanuel maakt het nu goed. Al is het verhaal van het begin van zijn leven meer dan bizar te noemen. Clara Rojas letterlijk in de jungle. De FARC-strijders weten niet wat zij met het kind aan moeten en ervaren dit als ‘zeer storend’. Na een paar maanden laat de FARC het jongetje achter bij een plaatselijke boer. Hierna belandt het kind uiteindelijk in een weeshuis. Pas na bevrijding van Rojas en een DNA-test mag de moeder met Emmanuel worden herenigd.
Haar biografie
In 2010 verschijnt haar boek genaamd ‘Ik overleefde voor mijn kind’ doet ze uit de doeken hoe het dagelijkse leven eruit zag. Lange uitputtende tochten, de overnachtingen, angst en haar zwangerschap alles komt voorbij in dit boek.