Pablo Escobar

by Colombiaans.nl
Pablo Escobar

Pablo Emilio Escobar Gaviria werd geboren op 1 december 1949 te Rionegro. Hij wordt geboren als het derde kind van Abel Escobar en Hermilda Gaviria. Na de geboorte van Pablo zouden er nog vier kinderen worden geboren. Zijn beroepskeuze werd hem niet bepaald opgelegd. Hij groeide op in een middenklasse gezin in een hevig verscheurde Colombiaanse maatschappij. Een jaar eerder was liberaal leider Jorge Eliécer Gaitán nog vermoord en dit had een burgeroorlog veroorzaakt.

Pablo Escobar groeide op zonder echte armoede. Maar had op jongere leeftijd wel de “honger naar rijkdom”. Dit zou de aanzet geven tot het worden van de beruchtste drugsbaron en één van de rijkste mensen die ooit op aarde hebben geleefd.

De Colombianen leefden intens mee met het leven van Pablo Escobar. Niet bepaald uit vrije wil, maar vaak omdat ze op één of andere manier vroeg of laat ermee te maken kregen. Dit niet bepaald op een positieve manier. Volgens statistieken was Medellín in de jaren 1989 – 1993 de gevaarlijkste stad ter wereld. In deze jaren lieten er elk jaar meer dan 5000 mensen het leven. Dit met als absoluut dieptepunt het jaar 1991. Hierin werden er 6349 mensen omgebracht.

In deze Colombiaans.nl Exclusive wordt het korte, maar intensieve leven van Pablo Emilio Escobar Gaviria belicht. Er wordt antwoord gegeven op de vragen: Wie was Pablo Escobar? Wat heeft hem gedreven tot deze bizarre acties? Wat heeft hij bereikt? Van grafschender en autodief tot ‘El Patron’. Het komt allemaal voorbij. Zit je goed? Hier gaan we!

Carrière

Escobar had moeite met zich te concentreren op school. Eigenlijk moest hij niets hebben van school. Hij begon zijn criminele carrière met het stelen van grafstenen en later als autodief in de straten van Medellín. Daarnaast smokkelde hij regelmatig sigaretten. Dit had hij van zijn vader die af en toe whiskey smokkelde. Hij verdiende hier echter naar zijn mening ’te weinig mee’. Daarom stelde hij zichzelf het doel en zei tegen zijn vrienden: “als ik over 5 jaar geen miljonair ben, pleeg ik zelfmoord”.

Ontstaan van het Pablo Escobar’s imperium

In de jaren ’70 begon hij te bouwen aan iets dat uiteindelijk zou leiden tot een heus imperium op het gebied van drugs. Hij ging handelen in cocaïne en nam straatdealers in dienst. Escobar stond aan de basis van de oprichting van Cartel de Medellín.

Over verkoopkanalen had hij ook al nagedacht. Daarnaast stippelde zijn neef, die ook meewerkte, diverse smokkelroute uit waardoor hij jarenlang ongehinderd drugs kon smokkelen. De slogan: “Don’t get high of you own supply”, was erg van toepassing op Pablo. Hij heeft nooit cocaïne gebruikt. Pablo hield er alleen van om wiet te roken.

Pablo Escobar

Het begin van Cartel de Medellín

Rond 1976 kwam een groep mensen bij elkaar die later bekend zijn worden onder de naam Cartel de Medellín. Coca bladen groeien in tegenstelling van wat veel mensen denken, niet in Colombia. De basis voor de ‘cocapasta’ moest men kopen in Ecuador en Peru. Deze waren in die periode van buitengewoon inferieure kwaliteit met een extreem hoge graad van puurheid. Dit leverde uiteraard een hoge kwaliteit voor een relatief “lage prijs” en vloog de deur uit. Deze werd vervolgens verwerkt in Medellín. Toen een groep drugshandelaren elkaar steeds ontmoeten buiten de grenzen van Colombia besloot men gezamelijk in te kopen en elkaar te ‘dekken’ voor kosten, verhandeling, verscheping en bescherming.
Het Medellín-kartel bestond uit de hoofdpersonen José Gonzalo Rodríguez Gacha, George Jung (je weet wel, die ene uit de film Blow), José Abello Silva, Gilberto Molina, Carlos Lehder en de broers Fabio, Pablo Escobar, Dandeny Muñoz Mosquera en Jorge Luis Ochoa. Het netwerk werd in de jaren ’80 breed bekend. Het Cartel de Medellín beheerste de internationale drugshandel van Mexico, Ecuador, Puerto Rico terug naar de Dominicaanse Republiek. In de begintijd hielp Griselda Blanco, alias de “Zwarte weduwe”, alias “Queen of Coke” ook mee. Zij was de tussenpersoon tussen de handel tussen Colombia en Miami. Zij was woonachtig in Miami.

Plata o plomo

De overheid en mensen bij de politie kregen Escobar steeds meer in het vizier. Hij moest vele overheidsdienaren omkopen en bod hiervoor altijd maar één bedrag. Onder het motto “Plata o Plomo” moest je min of meer maar kiezen: Pak het geld, of je leven. Waarbij Plata het “geld” betekent en “plomo” het synoniem voor het lood van een kogel.

Pablo in de politiek

Pablo EscobarHoewel hij begin jaren ’80 steeds bekender werd met zijn drugshandel besloot hij de politiek in te gaan om zijn standpunten duidelijk te maken op het gebied van buitenlandse zaken. Hij had een hekel van de “Gringos” van over de rivieren en aan de overheid die landgenoten nogal eens uitleverden aan de Verenigde Staten. Dit omdat de criminele in de V.S. Dan geen voorkeursbehandeling zouden krijgen of zich “vrij’ zouden kunnen kopen, zoals in Colombia het geval is. Zijn veelgehoorde motto was: “Liever een graf in Colombia dan een cel in de Verenigde Staten”.

Pablo EscobarIn mei van het jaar 1982 is het dan zover: hij wordt verkozen tot volksafgevaardigde. Terwijl Escobar in de politiek zit, blijft hij toch doorgaan met het bedreigen en omkopen van diverse ambtenaren. Zijn politieke carrière was in 1983 alweer voorbij. Gedesillusioneerd neem hij afscheid van een politieke carrière en was woest. Hij wilde wraak nemen op de mensen die hem het politiek bedrijven onmogelijk hadden gemaakt. Voor de presidentsverkiezingen die daarop volgde was hij verantwoordelijk voor de dood van maar liefst 3(!) kandidaten voor het presidentschap. Daarnaast liet hij diverse bomaanslagen plegen. Kort daarop kreeg hij het ook nog eens aan de stok met het Cartel van Cali.

pablo escobar colombia

Pablito de weldoener

Hoewel Pablo Escobar buiten Medellín en Colombia voor altijd bekend zal staan als drugsbaron, noemen veel mensen uit Medellín hem nog steeds liefkozend “Pablito”. Dit omdat Pablo zich het lot van de arme bevolking aantrok.

Hij kwam op voor de rechten van de minder bedeelden van geheel Colombia, maar vooral in zijn home town Medellín. Hij bezocht meermaals sloppenwijken om te zien wat er afspeelt en om zich door de lokale bevolking bij de praten over de dagelijkse beslommeringen.

Toen er een arme wijk afbrandde en er duizenden mensen in één klap dakloos waren liet Pablo Escobar van zich horen. Escobar liet daarop honderden nieuwe huizen bouwen en de bewoners van de sloppenwijken mochten hier volledig gratis wonen. De wijk kreeg daarop de naam ‘Barrio Pablo Escobar’. Op deze manier werd hij mateloos populair onder de arme bevolking uit de sloppenwijken. Het waren de arme bevolking die hem ook steunden tijdens zijn politieke carrière.

pablo escobar colombia

Meedogenloos maar toch dierenliefhebber

Exacte cijfers zijn niet bekend door handlangers, nooit gevonden lichamen of onvolledig administratie maar geschat wordt is dat Pablo Escobar verantwoordelijk was voor 8000 moorden. Merkwaardig genoeg was Escobar een groot dierenliefhebber.

Vooral grote dieren trokken zijn aandacht. Uit Afrika liet hij nijpaarden en giraffes overkomen. Rondom zijn huis liet hij bouwwerken plaatsen met grote beelden van dinosaurussen.

pablo escobar colombia

Wat verdiende Escobar nu eigenlijk?

Nou, exacte cijfers hiervan zijn niet precies bekend, omdat er nogal wat geld via omwegen weg werd gesluist omdat hij meer geld verdiende dan hij in een mensenleven kon opmaken. Maar op zijn toppunt van zijn carrière verdiende Escobar meer dan 66 miljoen dollar per dag(!). Die hoogtijdagen waren begin jaren ’90.

Hij werd door zakentijdschrift Forbes Magazine genoemd als de zevende rijkste man op aarde. Op gegeven moment had zijn Cartel de Medellín maar liefst 80% van de wereldhandel in cocaïne in handen.

pablo escobar colombia

De ondergang van Pablo Escobar

Er schijnen hierover nogal wat verhalen te bestaan. In zijn nadagen was Pablo Escobar compleet paranoïde geworden omdat hij achter elke boom vijanden zag. In de voorgaande maanden zag hij langzaam het Cartel de Medellín uit elkaar groeien en mensen van zijn eigen organisatie vermoord worden of deals sluiten met de FBI en DEA. De afgelopen jaren hadden de Noord-Amerikanen zich beziggehouden met diverse onderzoeken tegen Pablo Escobar om hem zo achter tralies te krijgen. Ze visten steeds achter het net en werden op gegeven moment zo gefrustreerd dat zij samen met de Colombiaanse opsporingsdienst besloten om Pablo Escobar niet meer op te pakken maar wanneer de kans zich voor zou doen, hem te vermoorden.
In de maanden voordat Pablo Escobar werd gevonden verplaatsen hij zich constant. Tot aan die tijd wilde de politie geen gebruik maken van de moderne opsporingstechnieken van de Noord-Amerikanen. Zij maakte al gebruik van de satellieten waarmee men via gedecodeerde radiofrequenties telefoongesprekken niet alleen af konden luisteren maar hier ook een locatie aan konden hangen. Ondertussen wist Escobar dat ze hem op de hielen zaten. Hij wist dat de Verenigde Staten opsporingstechnieken en manschappen hadden geleverd. Hij wist echter niet dat deze voor die tijd al zo geavanceerd waren.

Op 2 december was hij aan de telefoon met zijn zoon en keek uit het raam toen hij een grote stoet soldaten en speciale eenheid de wijk America in zag komen rijden. Hij wist dat hij ontdekt was en rende in het rijtjeshuis de trappen op naar het dak. Hij was onherkenbaar gekleed in een simpele spijkerbroek, blauw overhemd. Ondertussen had hij zich weken al niet geschoren en had hier een baard aan overgehouden.

Samen met zijn Sig Sauer 9mm in zijn hand vluchtte hij het dak op. De speciale eenheid en samenwerking tussen de Verenigde Staten en Colombia hadden dit in de gaten en opende het vuur op Pablo Escobar. Escobar nam het op tegen de complete politiemacht van de twee samenwerkende landen. Escobar bezwijkte en zakte in elkaar. Er gaan verhalen ten ronde dat hij zichzelf door het hoofd schoot. Zo ontstond er een stortvloed aan speculatie en mysterie. Dat was het einde van Pablo Escobar, hij stierf op 2 december 1993, één dag na zijn 44e verjaardag.

pablo escobar

De uitvaart van Escobar

Het stoffelijk overschot van Pablo Escobar werd gebracht naar begraafplaats Montesacre. Tijdens de uitvaart werd zijn lijk begeleid door duizenden mensen uit de volkswijken van Medellín die huilden en rouwden. Camerploegen stortte zich op deze mensen die schreeuwen, wat zij nu toch zonder Pablito moeten.

Cartel de Medellín na Escobar.

Het was over en uit voor Cartel de Medellín Het Medellínkartel viel uiteen en het Cartel uit Cali nam alles over. Het Calikartel heeft niet heel lang kunnen genieten van het alleenrecht van de drugshandel. Diverse leiders en belangrijke handlangers werden gedurende de jaren ’90 vermoord of gevangengenomen.

Pablo Escobar in de media

Escobar als personage is over de afgelopen decennia nogal eens voorbij gekomen. In de vorm van boeken, film of kunst. Bekijk hieronder een kleine greep.

  • Kunst: Botero maakte het schilderij genaamd El Muerte de Pablo Escobar. De Dood Van Escobar hangt in het Museo de Antioquia in Medellín.
  • Film: Pablo Escobar komt ook voor in de film Blow met Johnny Depp en Penelope Cruz en wordt gespeeld door Cliff Curtis.
  • Film: In de film “Lost Paradise” speelt Benicio Del Torro Pablo.
  • Film: The Infiltrator
  • Film: Mena
  • Serie: El Patron del Mal 2012
  • Serie: Narcos 2015
  • Literatuur: Pablo Escobar – Nico Verbeek 2006
  • Literatuur: Het kartel van de Narcos – Nico Verbeek
  • Literatuur: Kiling Pablo – Mark Bowden 1992
  • Literatuur: New of a Kidnapping – Gabo Garcia Marquez 1997
  • Literatuur: Don Pablo Escobar, dood van een drugsbaron – Hernando Calvo Ospina

Hacienda Napoles

Hacienda Napoles was het landgoed dat Escobar op gegeven moment kocht. Dit landgoed ligt in Puerto Triunfo. Dit landgoed was ongeveer 20 km2 groot. Hij had op dit landgoed de beschikking over een vliegtuig met baan, zwemband, grote privecollecetie oude oldtimers, een kart-circuit, een stierenarena, een voetbalveld en een dierentuin. Hierboven zie je de poort van de ingang met een vliegtuig erop. Dat vliegtuig staat symbool voor het vliegtuig waarmee hij de eerste kilo’s cocaine de Verenigde Staten insmokkelde.

Na de dood van Pablo Escobar is de hacienda naar de Colombiaanse overheid gegaan. Zij hebben het toen beschikbaar gesteld aan de gemeente Peruto Triunfo. Op hun beurt hebben lokale boeren een deel ontvangen van het land en is er van het overgebleven gedeelte een toeristische attractie van gemaakt met een museum en themapark. Daarbuiten is een gevangenis gevestigd.
Bekijk hieronder een fotocollectie van het landgoed


 

Pablo Escobar in 17 bizarre feiten

  • Pablo groeide op als boerenzoon. Hoewel zij het thuis niet breed hadden, is hij nooit iets tekort gekomen.
  • Hij zei op zijn 17e tegen zijn vrienden: “Ik ben dit leven zat, als ik over vijf jaar geen miljonair ben dan pleeg ik zelfmoord”.
  • Hij zei ook: “Waarom doet de overheid niets voor de armen? Zij laten hen gewoon aan hun lot over, dat moet anders kunnen”.
  • Hij smokkelde een tijdje whiskey en illegale sigaretten
  • In 1975 begon Pablo Escobar met de cocaïnehandel. Dit nadat hij eerst even lokale drugsbaas Fabio Restrepo had omgelegd en zijn business overnam. Met zijn ‘Plata o Plomo’-werkwijze ging het bedrijfsmatig voor hem voorspoedig.
  • Het Medellín kartel kende hoogtijdagen van 1987 – 1993.
  • Het duurde even voordat Escobar een definitieve en opvallende plaats kreeg op de radar van de DEA, totdat hij opeens de nummer 7 positie innam in de ranking van rijkste mensen op aarde volgens Forbes.
  • In zijn hoogtijdagen verdiende hij meer dan $420 miljoen per week. Dat komt neer op $66 miljoen per dag. Met alle kosten eraf ($1-2 miljard per maand) verdiende hij $30 miljard netto.
  • In die tijd nam het Medellín-kartel maar liefst 80% van de wereldwijde (!) cocaïnehandel voor zijn rekening.
  • Escobar spendeerde circa $2.500 per maand aan elastiekjes om zijn geldbundels bij elkaar te houden.
  • 10% van Escobar’s vermogen werd opgegeten door ratten. Dit omdat hij zoveel geld relatief lang opsloeg in huizen en schuren dat ratten zich er een weg doorheen aten.
  • Escobar had een privévliegtuig om het cash-geld te vervoeren. Hij verdiende zo absurd veel dat hij opslagplaatsen moest zoeken. Zelfs Colombia was te klein geworden en justitieel-technisch niet handig. Hij kocht een vliegtuig om het cash-geld naar de Verenigde Staten te verhuizen. Per keer kon er $10 miljoen vervoerd worden.
  • Toen er in een arme wijk een gigantische brand uitbrak verloren duizenden mensen hun huis en voorzieningen. Escobar stampte daarop een complete wijk uit de grond, ziekenhuizen, scholen, speeltuinen, parken en ontwikkelde voedselprogramma’s voor de armen. Hierdoor kreeg hij de bijnaam “Robin Hood”.
  • Officiële cijfers zijn niet bekend, maar men vermoed dat Pablo Escobar en zijn handlangers verantwoordelijk zijn voor de dood van 4.000 mensen. Onder de slachtoffers bevinden zich onder andere 200 rechters, meer dan 1.000 politieagenten, journalisten, ambtenaren en burgerslachtoffers.
  • Toen de familie van Escobar noodgedwongen moest onderduiken liep zijn dochter een longontsteking op. Om haar warm te houden stak Pablo een berg geld in brand. Die berg geld bedroeg $2 miljoen.
  • Escobar was zo tegen uitlevering van criminelen van Colombia naar de Verenigde Staten dat hij de regering van Colombia aanboodt om de complete staatsschuld, zo’n 10 miljard dollar, in één keer af te betalen. De regering ging hier niet op in.
  • Escobar’s laatste maaltijd was spaghetti

Koop Pablo Escobar producten via Colombiaans.nl bij Bol.com

Films & Series

Boeken

foto’s quora, emaze, caracol, awesomestories, wlth, gamingzion,

Lees meer exclusieve verhalen uit Colombia

De ‘exclusieve verhalen’ worden speciaal geschreven door Colombiaans.nl. Hiervoor is veel onderzoek en moeite gedaan. Op de tekst berust Copyright. Niets uit deze verhalen mogen overgenomen of gekopieerd worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

» Griselda “The Black Widow” Blanco
» Mijn naam is Juan Pablo alias Sebastián Marroquín, zoon van Pablo Escobar
» India Catalina
» Armero… en de wond van 30 jaar oud
» Ciudad Perdida
» Copa America 2001
» Embera Indianen
» La Violencia
» Muisca indianen
» Muziek en dans uit Colombia
» Mythen en Legenden van Colombia
» Nico Verbeek – Van Macondo tot Medellín
» Villa De Leyva
» Las Lajas
» De lugubere geheimen van Colombiaanse gevangenis La Modelo
» La Gaitana
» De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» 6 typische Colombiaanse desserts die je geprobeerd moet hebben
» 18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» Help! Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?