Griselda Blanco

by Colombiaans.nl

Griselda Blanco Restrepo stond ook wel bekend al “La Madrina”. Ze werd geboren op 15 februari 1943 in Cartagena. The Godmother of evil verdiende haar bijnaam door haar meedogenloze manier van werken. Ze verhuisde toen ze drie jaar was met haar moeder Ana Lucia al snel naar Medellín waar de kans op een beter leven groter leek. La Madrina leefde en groeide op in een gebroken gezin, werd thuis mentaal en fysiek mishandeld en misbruikt door haar moeder. Ze was ondertussen al zo “verpest”, dat zakkenrollen een dagelijks terugkerende bezigheid was geworden.

Op een dag was ze het zat en liep van huis weg op haar 14e, om vervolgens er nooit meer terug te keren. Griselda leefde een tijd op straat en sloeg zich prostituerend en stelend het leven door. Dit ging maar door tot haar 20e levensjaar. Hoewel ze openlijk biseksueel was, trouwde ze met haar eerste man genaamd Carlos Trujillo. Hier kwamen drie kinderen uit voort: Dixon, Uber en Osvaldo.

Griselda Blanco Pablo Escobar en Griselda Blanco

Carrière

Griselda Blanco, ookwel genoemd “La Madrina”, “the Black Widow”, “the Cocaine Godmother” en “Queen of Narco-Trafficking” kreeg al vrij snel in de gaten waarmee het echte geld te verdienen viel. Ze stapt in de cocaine-business. Griselda speelde een absolute hoofdrol in de invoer van de drugshandel in Miami en andere grote steden in de Verenigde Staten.

Dat leidde ertoe dat zij kort deel uit maakte van het Cartel de Medellín, maar nog meer dat zij de absolute pionier werd op het gebied van de cocaine-handel in voornamelijk Miami en Californie tijden de jaren ’70 en het eerste gedeelte van de jaren ’80. Het was zij die Pablo Escobar aan een “baantje” hielp in de drugswereld en hem een kans wilde geven.

colombiaans-cartel-de-medellinCartel de Medellín

Cartel de Medellín

Ze maakte officieel een tijdje deel uit van het Cartel de Medellín van Pablo Escobar. Sterker nog, zij was eerder al aan de weg aan het timmeren dan Escobar en had al een fortuin verdient met haar werkzaamheden. De relatie verslechterde met de andere leden van het kartel omdat een nichtje van de broeders Ochoa, Marta vermoord werd omdat er niet betaald werd voor een zending cocaïne.

Het plan van Griselda was toen om vol te houden dat de zending alsmede Marta nooit was aangekomen en dat zij ook niet wist waar hun nichtje was. Het lichaam van Marta werd gevonden langs de Amerikaanse snelweg richting Zuid-Florida. Griselda wist dat het “aan” was en besloot op de vlucht te slaan.

De business

In midden jaren ’70 trouwde Griselda met haar tweede man Alberto Bravo. Zij emigreerden naar Queens in New York en startte daar een cocaïne-handel op overzichtelijke en relatief kleine schaal. In 1975 zou ze aangeklaagd worden voor drugshandel, toen de grootste cocaïne-zaak in de historie. Echter vloog ze snel terug naar Colombia voordat ze gearresteerd kon worden. Eind jaren ’70 keerde ze terug in Miami.

Bij terugkomst in Miami bleek echter dat er meerdere drugshandelaren bezig waren om aan de weg te timmeren. Dit leidde tot een grote aantal afrekeningen in de stad Miami. Hierbij moet ook gezegd worden dat de Verenigde Staten eind jaren ’70 Cubaanse zware criminelen de vrijheid geeft om zich te vestigen in dat land. Fidel Castro wordt hierop zo kwaad dat hij spontaan alle cellen met de meest zware criminelen openzet en deze allemaal op de boot maar de Verenigde Staten zet. Het moordcijfer in Miami stijgt explosief. Van 60 naar 600 moorden per jaar. Op geven moment zijn het er zelfs zoveel dat de lokale McDonalds een koelwagen moest huren om de vermoorde personen in te bewaren. Cocaïne was ondertussen de standaard geworden en had het wietgebruik nagenoeg verdrongen van de straten.

Er ontstond een wetteloze en corrupte sfeer in de stad. Dit mede veroorzaakt door Griselda Blanco. Haar distributienetwerk dat ondertussen de gehele Verenigde Staten betrof kreeg zoveel vorm dat zij maandelijks een bedrag van 80 miljoen dollar mocht bijschrijven op haar rekening. Al ging dit voornamelijk handje contantje natuurlijk. Op het hoogtepunt van haar ‘topjaren’ heeft Blanco meer dan 1700 kilo cocaïne per maand naar de VS gesluisd en verhandeld via 1500 ‘filiaalhouders’.
Maar haar gewelddadige manier van zakendoen bleef niet onopgemerkt. Er waren ondertussen al diverse instanties op de hoogte van haar business. In 1984 worden er diverse aanslagen getracht op Blanco. Haar rivalen proberen haar herhaaldelijk om te brengen. Ze verhuisd / vlucht naar Californië om te ontsnappen aan al die aanslagen.

Arrestatie

Toch wordt Blanco op 20 februari 1985 gearresteerd door de D.E.A. In haar eigen huis. Ze moest de cel in zonder mogelijkheid op borgtocht. Ze werd tot meer dan 10 jaar cel veroordeeld. Echter, haar drugshandel ging gewoon door, ook vanuit haar cel. Ook werd zij nog verantwoordelijk gehouden voor drie moorden, maar door technische fouten konden deze aanklachten geen stand houden. Door andere fouten ten voordele van Blanco werd ze zelfs vrijgelaten en gedeporteerd naar Colombia in 2004. In mei 2007 werd ze voor het laatst gezien. Blanco had ondertussen erg veel vijanden gemaakt, en moest altijd op haar hoede zijn.

Griselda Blanco

Haar familie

Hoewel ze vier zonen kreeg, hield ze er uiteindelijk geen over. Drie van hen werden door afrekeningen vermoord in Colombia. De jongste zoon Michael Corleone (goede naam, nietwaar?) Blanco werd door zijn biologische vader Dario Sepulveda min of meer ontvoerd naar Colombia na onenigheid over de voogdij. Blanco werd daarop zo woest dat ze hem liet vermoorden. Michael werd voor het grootste gedeelte van zijn kinderjaren opgevoegd door zijn oma en pleegouders.

Griselda Blanco

De appel valt niet ver van de boom

In 2012 werd haar jongste en laatst levende kind Michael Corleone Blanco onder huisarrest geplaatst na 2 overtredingen. Één was cocaïne-smokkel, de andere betrokkenheid in cocaïne-smokkel.

Slot

Blanco werd in 2004 vrijgelaten en leefde sindsdien zeer teruggetrokken in haar stad Medellín. Ze hield zich niet meer bezig met de drugshandel en verkocht voornamelijk ontroerend goed.

In de avond van 3 september 2012 doet een oud vrouwtje wat boodschappen bij een lokaal winkeltje. Na netjes afgerekend te hebben loopt ze rustig naar buiten. Tegenover het winkeltje is een klein parkje met een bankje. Het oude vrouwtje waggelt op langzame tempo erheen en neemt plaats op het bankje. Vervolgens komt er een motorfiets hard de hoek om rijden. Er stapt een bijrijder af, trekt zijn pistool, zet het tegen het hoofd van het oude vrouwtje en haalt zonder twijfelen de trekker over. Het tweetal scheurt snel weg op de motorfiets en laat het oude vrouwtje dood op straat liggen. Weinig mensen zullen haar herkent hebben, maar de politie bevestigden al snel dat het ging om de beruchte Griselda Blanco.

Blanco was één van de allereerste, misschien wel dé eerste, die op grote schaal cocaïne naar de Verenigde Staten sluisde. Blanco zou meer dan 2 miljard dollar verdiend hebben met de handel en wordt verdacht van meer dan 250 moorden of bevelen daarvan. Griselda Blanco is 69 jaar geworden.

Media

Griselda Blanco komt voor in onder meer:

  • Film: Cocaine Cowboys 2006
  • Film: The Godmother 2015 – Door Catherine Zeta-Jones
  • Documentaire: Cocaine Cowboys en Cocaine Cowboys 2 2008
  • Muziek: Rapster Jacki-O – Mixtape Griselda Blanco, La Madrina 2010
  • Literatuur: American Desperado – Jon Roberts 2011
  • Serie: Deadly Women seizoen 4 – Outlaws
  • Serie: El Patron Del Mal 2012 – aflevering 3 seizoen 1
  • Serie: La Viuda Negra 2004

» Lees ook het verhaal van Pablo Escobar

Koop Griselda Blanco producten via Colombiaans.nl bij Bol.com

Koop Pablo Escobar producten via Colombiaans.nl bij Bol.com

Kleine korte feiten met behulp van Wikipedia