Las Lajas

by Colombiaans.nl

las lajas

Colombiaans.nl EXCLUSIVE
Je kent die afbeelding van de schitterende witte kerk vast wel. Het oogt als een mysterieuze maar schitterende kerk, maar hoe heet deze mysterieuze kerk eigenlijk? Waar ligt hij? Kun je hem bezoeken? Vandaag gaan we kijken naar de mythen, de geschiedenis van de kerk en de begraafplaats Santuario Las Lajas.

las lajasVerborgen in het departement van Nariño, in de buurt van het koloniale Ipiales, ligt Las Lagas. Las Lajas ligt in de buurt van de grens met Ecuador. De plaats waar de kerk is gebouwd is één van de meest unieke locaties ter wereld. Het gebouw is namelijk gebouwd over een spectaculair dal die de ene klif met de andere verbindt. Het gebouw is omgeven door een waterval en de Guáitara rivier. Het totaalplaatje maakt het tot een mystiek stukje Colombia.
las lajasDe eerste steen werd gelegd in 1916 en de bouw van de kerk werd definitief afgerond in 1949. Las Lajas staat in de top-10-lijst van ’s werelds meest originele en unieke kerken en is tot nationaal monument verklaard in 1984. De kerk valt niet alleen op door zijn opvallende architectuur, de vallei, rivier en bergwanden, ook topografisch is het één van ’s werelds mooiste plekken.

Verschijning Maagd Maria bij Las Lajas

Hoewel de kerk natuurlijk opvalt door zijn ligging en uiterlijk, is er nog een andere reden waarom deze kerk zo goed bezocht wordt. Er wordt gezegd dat bij Santuario de Las Lajas de verschijning van de heilige Maagd Maria is verschenen. Dit is de reden dat de kerk is gebouwd. De verschijning vond plaats in 1750 toen een vrouw, genaamd Maria Muesces de Quiñonez, en haar doofstomme dochter Rosa in het nauw werden gedreven tussen de rotsen tijdens een onweersbui.

las lajasZe zochten een plaats om te schuilen en vonden uiteindelijk onderdak in een grot. Door de puntige rotsen en donkere kleuren dacht men altijd dat de grotten bewoond werden door de duivel en stonden deze rotsgebieden ook wel bekend als ‘Las Lajas’. Het weer werd slechter en slechter.

Tot Maria’s verbazing sprak haar dochter Rosa voor de allereerste keer en riep hard: “Moeder, de mevrouw roept me!” Ze wees naar een bliksem dat een verlicht beeld veroorzaakte van de Maagd Maria op de rotswand. Een paar dagen later na het incident was Rosa opeens vermist en haar moeder vermoedde dat zij was teruggekeerd naar de grot.

las lajasFoto: Maria met dochter Rosa. Maria haastte zich naar de plaats waar zij die dag ervoor had verscholen voor de onweersbui en zag daar haar dochter spelend met een vrouw en haar jonge kind. Maria viel op haar knieën voor de Maagd Maria en het kindje Jezus.

Niet lang daarna werd Rosa ernstig ziek en viel opeens levenloos neer. Haar moeder Maria was radeloos omdat haar dochter binnen zo’n korte tijd ziek was en overleed dat zij Rosa’s lichaam naar Las Lajas bracht waar ze vroeg of de Maagd Maria haar dochter weer tot leven kon wekken. Haar gebeden werden verhoord, want Rosa kwam weer tot leven.

[adrotate banner=”4″]

Een dolgelukkige Maria ging terug naar Ipiales om haar opmerkelijke verhaal te vertellen. De verschijning en het daarop volgende wonder zorgde voor een massale opkomst van mensen die ook een ‘wonder voor zichzelf’ wilden. Het werd een bedevaartsoort waar gelovigen bloemen en kaarsen plaatsten.

Al snel werden ideeën en plannen gemaakt om iets te doen met het heilige gebied. Fray Gabriel Villafuerte was de eerste die er een rieten kerkje ging huisvesten. Dit werdlangzaam uitgebouwd tot de kerk die tot vandaag de dag mensen doet verbazen om haar schoonheid en pracht en praal. Het altaar van de kerk is tot vandaag de dag gesitueerd in de rotswand waar de Maagd Maria verscheen tot Rosa, nu meer dan 250 jaar geleden.

las lajasVanuit het parkeerterrein is het 15 minuten lopen naar de kerk die je kunt volgen via de bordjes waarop staat: “een wonder van god op de afgrond”. Langs deze weg staan er veel andere bordjes met dankbetuigingen.

Je ziet hier een standbeeld van Manuel de Rivera, een blinde man die genezen werd door de Heilige Maagd. Maar ook het standbeeld van Maria en haar dochter Rosa staat bij de ingang. Volgens sommigen is Las Lajas de tweede plaats ter wereld waar wonderen zijn verricht naast de plaats Lourdes.

las lajas Onder de kerk bevindt zich een museum dat de geschiedenis van de bouw van de kerk vertelt, samen met een aantal historisch religieuze voorwerpen. Mocht je de kerk Las Lajas bezoeken, neem hier dan de tijd voor.

Sommigen verblijven slechts voor een paar uur, maar voor een onvergetelijke ervaring kun je de verlichte kerk ook ’s avonds zien. Las Lajas is ondertussen een populaire bestemming voor gelovigen uit alle delen van Zuid-Amerika. Wil je de drukste dag vermijden, zorg dan dat je zondag als bezoekdag overslaat.

las lajas

Het dichtstbijzijnde stad is Ipiales. Deze ligt ongeveer 5,5 kilometer verderop. Hier kun je overnachten en vind je restaurants. Als je er toch bent, vergeet dan niet de lokale Nariño-specialiteit uit te proberen: Cuy, dit is varkensvlees bereid op een speciale manier. Dit staat meestal op het menu bij lokale restauranten.

Lees meer exclusieve verhalen uit Colombia

De ‘exclusieve verhalen’ worden speciaal geschreven door Colombiaans.nl. Hiervoor is veel onderzoek en moeite gedaan. Op de tekst berust Copyright. Niets uit deze verhalen mogen overgenomen of gekopieerd worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

» Armero… en de wond van 30 jaar oud
» Ciudad Perdida
» Copa America 2001
» Embera Indianen
» La Violencia
» Muisca indianen
» Muziek en dans uit Colombia
» Mythen en Legenden van Colombia
» Nico Verbeek – Van Macondo tot Medellín
» Villa De Leyva
» Las Lajas
» De lugubere geheimen van Colombiaanse gevangenis La Modelo
» La Gaitana
» De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» 6 typische Colombiaanse desserts die je geprobeerd moet hebben
» 18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» Help! Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?