De lugubere geheimen van Colombiaanse gevangenis La Modelo


Colombiaans.nl exclusief:

In het bekende La Modelo-gevangenis in Bogotá zijn tussen 1999 en 2001 minstens 100 mensen vermoord. Deze mensen zijn in stukken in het riool geloosd. Dat maakte de Colombiaanse autoriteiten bekend nadat er in het afwateringsysteem duidelijke sporen waren aangetroffen van menselijke resten.

In die tijd zouden diverse groeperingen zoals leden van de FARC, drugsbendes en strijders van paramilitaire groeperingen elkaar ernstig naar het leven staan. Deze en andere bevindingen komen van onderzoeksjournaliste Jineth Bedoya die haar onderzoek ‘de Bakker’ noemde. Ze deed in 2000 onderzoek naar diverse geweldsdelicten maar verdween kort voor een interviewafspraak plotseling. Ze werd ontvoert en gemarteld maar overleefde. Haar ontvoerder was voormalig hoofd van de paramilitairen van Barrancabermeja genaamd Mario Jaimes Mejía ook wel ‘De Bakker’ genoemd.

 gevangenis la modelo bogota

Openbaar aanklager Katerina Hyeck vertelde eind 2015 al dat er verschillende meldingen waren gedaan door schendingen van de mensenrechten. Onder de slachtoffers bevinden zich zowel mensen van binnen als buiten de gevangenis. ‘De Bakker’ zou één van de daders kunnen zijn volgens Bedoya. Ze zegt: ‘Het lukte hem immers om geheime en illegale voorwerpen de gevangenis binnen te krijgen door bewakers om te kopen.’ Er werd binnen de gevangenis niet alleen gemoord en gestolen maar er werd ook drugs en wapens verhandeld.

In zijn toptijd herbergde La Modelo meer dan 11.000 gevangenen die extreem gewelddadig waren. De gevangenis beschikt over 2 vleugels waar in de linkervleugel de linkse rebellen zaten en in de zuidervleugel de rechtse paramilities. De gevangenen konden makkelijk aan vuurwapens en zelfs granaten komen. Er zijn een aantal restauranten in de gevangenis waarvan er van één wordt gezegd dat deze gesponsord wordt door de FARC die gratis eten verstrekt. Het ergste en dodelijkste gevecht vond plaats op 27 april 2000. Toen verloren 25 gevangenen het leven na gevechten.

Lees meer exclusieve verhalen uit Colombia

De ‘exclusieve verhalen’ worden speciaal geschreven door Colombiaans.nl. Hiervoor is veel onderzoek en moeite gedaan. Op de tekst berust Copyright. Niets uit deze verhalen mogen overgenomen of gekopieerd worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.

» Armero… en de wond van 30 jaar oud
» Ciudad Perdida
» Copa America 2001
» Embera Indianen
» La Violencia
» Muisca indianen
» Muziek en dans uit Colombia
» Mythen en Legenden van Colombia
» Nico Verbeek – Van Macondo tot Medellín
» Villa De Leyva
» Las Lajas
» De lugubere geheimen van Colombiaanse gevangenis La Modelo
» La Gaitana
» De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» 6 typische Colombiaanse desserts die je geprobeerd moet hebben
» 18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» Help! Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?

Gerelateerde berichten