Andres Carne de Res

Andrés Carne de Res: een visueel staaltje smakelijke marketing

Iets buiten Bogotá ligt een van de bekendste restaurants van Zuid-Amerika. Ik wilde al zo lang naar Carne de Res, maar vond nooit de tijd. Maar nu ben ik eindelijk gegaan. Ik was nieuwsgierig of het restaurant zijn reputatie waar kon maken. Ik vroeg me echt af: kan een restaurant echt een belevenis zijn én goed eten serveren? Ik nam de proef op de som.

Historie Andrés Carne de Res

Op ongeveer 45 minuten rijden van het vliegveld van Bogotá ligt Chia. Chia is eigenlijk een dorpje dat bijna is vastgegroeid aan Bogotá. In 1982 openden Andrés Jaramillo en Maria Stella het restaurant in Chia, simpelweg met tien tafeltjes en een gril. Daarvoor hadden de twee elkaar ontmoet in de bus en hun dromen over het openen van een restaurant samen gedeeld. In de zomer van 1982 was het dan zover: Andrés Carne de Res was geboren. Het is een mooi succesverhaal van een restaurant die heel klein begon en zo kon uitgroeien tot een van de beroemdste restaurants in Zuid-Amerika.

Andres Carne de Res

Niet alleen vlees

De naam van het restaurant zegt het al: bij Carne de Res eet je vlees. De meeste vleesgerechten worden ingevlogen uit Argentinië. Maar Carne de Res heeft tegenwoordig ook gerechten voor de minder fanatieke vleeseter. Vandaag de dag heeft men tegenwoordig ook een aantal vegetarische en visgerechten op het menu. Ook is er een uitgebreide keuze op het gebied van salades en fruit.

Andres Carne de Res
We kwamen aanrijden in de avond en je kunt het restaurant simpelweg niet missen. Het is voor Nederlandse begrippen bijna een kermis te noemen en de kenmerkende koe staat ons al buiten op te wachten. We lopen langs verlichte windmolens en eindigen aan de voorkant waar het licht al brand met de boodschap ‘Andrés Carne de Res‘. We lopen naar binnen en ik voel me als een kind in een snoepwinkel. Het is inderdaad zoals we vooraf al lazen op verschillende blogs.

Andres Carne de Res

Alice in Wonderland meets Moulin Rouge

De sfeer is Alice-in-Wonderland meets Moulin Rouge. Wanneer je het restaurant binnenloopt kom je werkelijk oren en ogen te kort. Andrés Carne de Res is het meest visuele spektakel dat ik ooit heb gezien. De kracht van Carne de Res is dat de versiering van boven komt. Eigenlijk is het een vrij simpel dak, maar deze is letterlijk volgestopt met versiering en afleiding. Ook aan de muren vind je vollop versieringen. Je voelt je gelijk thuis in dit bizar gezellige zooitje. Toen wij er waren was er geen live muziek, maar het personeel vertelt ons dat hier vooral in het weekend leuke dingen gebeuren met live entertainment.

Andres Carne de Res

De ervaring

We worden begeleid naar een tafel naast een dansvloer en onze drankjes worden opgenomen. Ondertussen worden alleen ik en mijn vrouw versierd met een lint en mijn vrouw met een kroontje. Het blijkt dat onze vrienden het personeel hebben geïnstrueerd om dit te doen. Je kunt elkaar opgeven als er iets te vieren valt. Men kwam een paar minuten later live een muzieknummer aan tafel spelen. Met luid geklap en gezang, zingt men je toe. Ik vind het prachtig, inderdaad een beleving, maar waar is het menu?

Andres Carne de Res

Boekwerk van een menu

Eindelijk ontvangen we het menu. Dit is letterlijk een boekwerk waarin de keuze reuze blijkt.
Het kleurrijke boekwerk is een prachtig visueel werkje en prikkelt mijn hersenen als grafisch ontwerper. De prijzen liggen hier hoger dan de gemiddelde prijzen in Colombia. Na lang nadenken weet ik welk gerecht ik graag wil en deel dit met een van onze vrienden, omdat het een ‘plato compartir‘ is (een gerecht om te delen). Ondertussen wordt de volume van de muziek opgedraaid en betreden verschillende bezoekers de dansvloer. Ook een groepje personeel gaat naar de dansvloer voor een dansje.

Het eten

Ons gerecht wordt prachtig opgediend op een prachtige houten plaat en in een aantal kleine pannetjes. Het zijn dan wel niet de meest voordelige gerechten die we ooit in Colombia hebben besteld, maar daar zijn de formaten dan ook naar. Je krijgt kleine zijgerechtjes erbij zoals papas (aardappelkrieltjes), frijoles (bruine bonen), sopas (soepjes) en sausjes. Vruchtensap wordt geserveerd in een kom. Het vlees smelt werkelijk op je tong. Het restaurant, waarvan er officieel vier zijn, (Chia, Plaza, Express en Medellín) begonnen ooit in Chia maar zit tegenwoordig ook in Medellín. Diegene in Chia blijft de ‘flag ship’ van de vier.

Andres Carne de Res

Als ik ga afrekenen, krijg ik nog een leuk aanbod van een van de obers. Hij wil graag voor Colombiaans.nl schrijven, maar zegt lacherig dat zijn Nederlands niet zo goed is. Ik zeg hem dat hij dan maar eerst in Colombia naam moet maken en daarna van harte welkom is in Nederland. We nemen afscheid van Andrés Carne de Res en mijn langgekoesterde culinaire wens is in vervulling gegaan. Nu kan ik zelf bevestigen waarom het restaurant in de top-50 beste restaurants in Zuid-Amerika staat. Ik wil hier eigenlijk elke dag wel eten… Maar omdat het speciaal moet blijven, besluit ik om dit uit te stellen naar een volgend bezoekje aan Bogotá.

Luis Ernesto van Baren
– Colombiaans.nl

Andrés Carne de Res
Route:
Cl. 3 11 A 56, Chía, Cundinamarca

Gerelateerde berichten