Ciudad Perdida is voor velen een schitterend avontuur. De Verloren Stad is een wonderbaarlijke bergstad op 1200 meter hoogte. Ciudad Perdida ligt in de Sierra Nevada de Santa Marta en aan de rivier Buritaca. De stad is gebouwd rond 650 na Christus door Tairona Indianen. Ciudad Perdida is veel ouder dan zijn broertje in Peru Machu Picchu. Maar liefst 650 jaar eerder werd Ciudad Perdida gebouwd.
Go2Colombia.nl biedt deze mysterieuze tocht aan in de vorm van een excursie. Bekijk hier de pagina van Ciudad Perdida van Go2Colombia.nl. De lengte van de tocht was vroeger kiesbaar. Je kon er 4,5 of 6 dagen over doen. Tegenwoordig is het 4 nachten en 5 dagen. Je slaapt in barrakken die “relatief” verrassend comfortabel zijn.
Ciudad Perdida, niet voor de fysiek zwakken
De Indianen noemen de locatie ook wel Buritaca en Teyuna. Wil je een bezoekje brengen aan de Verloren Stad, dan moet je er wel iets voor over hebben. Een trektocht van maar liefst 44 kilometer en een beklimming van 1200 stenen traptreden door dichte wildernis is nodig om de stad te bereiken.
De stad bestaat uit cirkelvormige terrassen die met elkaar zijn verbonden via stenen trappen. Daarnaast kun je de overblijfselen van de bruggen, wegen, afwateringskanalen en keermuren zien.
Alles is feitelijk met vlakke stenen gebouwd. Voor die tijd zeer ingenieus want de bouwwerken moesten zo sterk zijn dat deze de gemiddelde 4000 millimeter regenval per jaar op het steile terrein te doorstaan.
Detailinformatie
Slechts 40% van de stad was publiekelijk terrein en de rest woongebied waarop hutten stonden. De stad heeft naar schatting 2000 – 8000 inwoners gehad. Op het hoogste punt stonden twee imposante ceremoniële bouwwerken. Archeologen schatten zelfs dat de omvang van de stad zelfs 10 keer groter (!) was dan Machu Picchu.
Het moment dat de stad verloren ging
De stad kende een ware leegloop doordat de Spanjaarden binnenvielen en het land veroverden. Opgravingen wijzen erop dat de stad door de Spanjaarden in brand kan zijn gestoken. Hierna is de stad door iedereen vergeten en letterlijk “verloren” uit het oog.
Tot in 1972. Toen werd Ciudad Perdida herontdekt door een groep lokale schatzoekers een aantal stenen traptreden tegen de berg vonden die hen naar een verlaten stad leidden. Toen gevonden gouden beeldjes en aardewerken zoals urnen uit de stad op de lokale zwarte markt verschenen bracht de autoriteiten de bevolking in 1975 op de hoogte van het bestaan van de Verloren Stad.
De plaatselijke stammen van de Arhuaco, de Kogi en Asario hebben verklaard al veel langer van het bestaan van de stad af te weten, maar hebben al die tijd en generaties gezwegen. Zij noemen de stad liefkozend Teyuna en geloven dat dit het hart was van een netwerk van dorpen dat bewoond werd door hun voorouders de Tairona.
Lange tijd onveilig
Het gebied en het gebied eromheen was lange tijd onveilig tijdens de burgeroorlog tussen het leger, rechtse paramilitairen, ELN, FARC. In september 2003 ontvoerde de ELN maar liefst acht buitenlandse toeristen die een bezoek brachten aan Ciudad Perdida en eiste van de overheid een onderzoek naar de schendingen van de mensenrechten in ruil voor hun gijzelaars. Drie maanden later liet de ELN de gijzelaars vrij.
Hierna werd voor een lange tijd de toegang afgeraden. Langzaamaan in 2005 werden er weer toeristische tochten toegestaan. Het leger patrouilleert nu actief in het gebied dat beschouwd wordt als veilig. Na 2003 zijn er dan ook geen ontvoeringen meer geweest. De tocht is zoals gezegd 44 kilometer en vereist een zeer goede conditie. Tijdens de tocht zul je door een stuk jungle moeten en door een aantal rivierdoorwadingen en steile klimmetjes en afdalingen.
De enige manier om Ciudad Perdida te bezoeken is met een 6 of 4-daagse trektocht door de bergen en de jungle. Er wordt geslapen in hangmatten en een lokale gids zal je begeleiden en uitleg geven over de geschiedenis. Het is een prachtige en onvergetelijke ervaring, maar houd er rekening mee dat het ook zwaar zal zijn. Voornamelijk door de hoge temperaturen en de vele muggen, zeker in het regenseizoen.
Lees meer exclusieve verhalen uit Colombia
De ‘exclusieve verhalen’ worden speciaal geschreven door Colombiaans.nl. Hiervoor is veel onderzoek en moeite gedaan. Op de tekst berust Copyright. Niets uit deze verhalen mogen overgenomen of gekopieerd worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.
» Armero… en de wond van 30 jaar oud
» Ciudad Perdida
» Copa America 2001
» Embera Indianen
» La Violencia
» Muisca indianen
» Muziek en dans uit Colombia
» Mythen en Legenden van Colombia
» Nico Verbeek – Van Macondo tot Medellín
» Villa De Leyva
» Las Lajas
» De lugubere geheimen van Colombiaanse gevangenis La Modelo
» La Gaitana
» De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» 6 typische Colombiaanse desserts die je geprobeerd moet hebben
» 18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» Help! Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?