15 jaar worden in Colombia: Het Colombiaanse Quinceañera

by Colombiaans.nl

15 jaar worden in Colombia: Het Colombiaanse Quinceañera

Je kent het wel, of hebt wel vast wel eens van gehoord. ‘Sweet Sixteen’ is een mijlpaal die men in de Verenigde Staten viert wanneer kinderen de leeftijd bereiken van 16 jaar. Er wordt groots uitgepakt en men mag op deze leeftijd nog geen biertje drinken, maar wel legaal autorijden. MTV zendt het programma ‘Sweet Sixteen’ uit sinds 2005. Hierin bekostigen ouders van de jarige job feesten van exorbitante bedragen die lopen in de honderden duizenden dollars.

In Colombia kent men geen ‘sweet sixteen’ maar wordt deze mijlpaal een jaar eerder gevierd. Dit wordt ook wel ‘Quinceañera’ genoemd. Het Colombiaanse Quinceañera, ook wel ‘Fiesta de Quince años’ genoemd, is een belangrijk onderdeel van de Colombiaanse cultuur.
Hierbij wordt overgang van kind naar jong volwassenen gevierd. Dus van meisje naar vrouw. De Fiesta de Quince años wordt overigens alleen bij de meisjes gevierd. Dit gaat gepaard met een groot feest en vele cadeautjes.

15 jaar worden in Colombia: Het Colombiaanse Quinceañera

Hoe werkt het Colombiaanse Quinceañera ?

In veel Latijns-Amerikaanse landen wordt Fiesta de Quince años gevierd, maar er zijn vaak wel verschillen in manier van vieringen. In Colombia wordt het feest van 15 jaar oud gemiddeld als volgt gevierd:
15 jaar worden in Colombia: Het Colombiaanse Quinceañera

Voorbereiding Quinceañera

De voorbereidingen beginnen al een aantal dagen, soms weken van tevoren. Niet per se maanden, want naar goed Colombiaans gebruik doet nagenoeg niemand dit, tenzij er gespaard moet worden.

Er wordt een prinsessenjurk gekocht voor de jarige job. Dit uiteraard compleet met bijpassende accessoire, sieraden en tiara.

15 jaar worden in Colombia: Het Colombiaanse Quinceañera

Het feest

De ouders van het kind organiseren een feest dat rond 20.00 uur begint. Dan worden de gasten ontvangen. Vervolgens is het ‘showtime’ voor de 15-jarige die aankomt en alle aandacht krijgt. De 15-jarige danst dan de Vals met haar vader, familieleden en wat vrienden.

Vaak is er een DJ aanwezig die de avond muzikaal begeleidt. Vaak wordt er een video gedraaid waarin wordt verteld over het leven van de jarige job. Iedereen kan genieten van veel eten en drinken en men danst de gehele avond.
15 kaarsen ceremonie

Dan is er ook nog het officiële moment van toast, taart en dessert. De 15-jarige danst met 15 verschillende mannen die een roos hebben. Dit luidt vervolgens de ’15 kaarsen ceremonie’ in, waarbij deze worden aangestoken en de jarige job deze één voor één moet uitblazen.

Deze 15 kaarsen ceremonie wordt overigens niet op alle ‘quinces’ gedaan. Tot slot danst iedereen de hele avond en gaat men naar huis en krijgt een souvenir mee.

15 jaar worden in Colombia: Het Colombiaanse Quinceañera
De Fiesta de Quince años, of ook wel Quinceañera, wordt in principe gevierd in één avond. Echter wil het ook weleens gebeuren dat de 15-jarige op reis wordt gestuurd met andere 15 jarigen.

Colombiaans exclusief
Tekst en foto’s: Colombiaans exclusief
Colombiaanse gebruiken: Het Colombiaanse Quinceañera