Nederlander in Colombia 36

Nederlander in Colombia 36: Erik

‘Mijn naam is Erik, woonachtig in Medellín en ik werk als DJ.’


In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun ‘pan’ verdienen. We spreken met hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Erik. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 36.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik ben een house/techno dj (dj Hightower). In Colombia heb ik ondertussen gedraaid op La Jungla festival in Villavicencio, La playita Music festival op isla fuerte en in Club Armando in Bogota. Tussendoor had ik ook nog naar Nederland gemoeten ook om te draaien op Koningsdag, helaas was toen alles al gecanceld qua feesten en vluchten! Dat zal de rest van het jaar ook wel lastig worden. Erg jammer, maar laten we hopen op een snel herstel!’

‘Daarnaast werk ik vanuit huis voor I-Calling, een Nederlands outsourcing bedrijf’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Mijn Colombiaanse vrouw en ik hebben eerst samen ruim vijf jaar in Nederland gewoond, we vonden dat het tijd was voor wat avontuur. Mijn vrouw werkte in Nederland al voor Virtuagym, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in software voor sportscholen. Dit bedrijf heeft ook een kantoor in Medellin, daardoor was de overstap wat makkelijker. Ondertussen is ze hier key-account manager geworden voor de Amerikaanse markt’.

Nederlander in Colombia 36

Waarom Colombia?

‘Mijn vrouw is dus zoals gezegd Colombiaanse, we vonden het fijn om wat dichter bij de familie van haar te gaan wonen en ze wat vaker te kunnen bezoeken. Daarnaast reizen we de afgelopen zeven jaar eigenlijk elk jaar een maand door Colombia en we vinden het een geweldig land!’

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Doordat we al jaren op rij in Colombia komen waren we al redelijk op de hoogte van wat er anders gaat dan in bijvoorbeeld Nederland’.

‘Wel is het salaris wat je hier gemiddeld kunt verwachten nog lager dan wat wij op voorhand al dachten. Om als Nederlander hier te gaan werken voor een lokaal bedrijf is bijna onmogelijk wat betreft salaris. Daardoor zijn bijna alle niet-Colombianen op zoek naar een baan voor een Amerikaans of Europeaans bedrijf. Op zich ok, wel jammer voor de lokale markt’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Over het algemeen erg positief, onze naasten kennen ons goed en wisten al wel van onze drang naar avontuur. Daarnaast vinden mijn ouders en veel vrienden het natuurlijk wel jammer om ons minder te kunnen zien maar ze gunnen ons het beste en daarbij is het gelukkig is het tegenwoordig wat makkelijker om contact te houden via social media en Skype!’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Ik ben een groot liefhebber van elektronische muziek, de scene in (vooral) Bogota is echt beter dan ik ooit had durven denken!’

‘Het is niet per se negatief… Maar wat me is opgevallen is dat iedereen altijd zegt dat Colombianen zo open zijn, dat is zeker zo bij de eerste ontmoeting… erg gastvrij en verwelkomend. Maar op iets langere termijn is de gemiddelde Colombiaan toch meer gesloten dan je vooraf zou denken!’.

Nederlander in Colombia 36

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘De natuur en het contact met de lokale mensen vind ik het allermooiste, reizen door Colombia is nog erg goed betaalbaar voor iemand die in euro’s of dollars verdient waardoor je de allermooiste plekken kunt zien. Afgelopen februari waren we in la Guajira woestijn, echt prachtig en een aanrader voor iedereen!’

‘Wat ik elke keer weer bizar vind is dat door het grote verschil in waarde tussen de euro en de peso het heel goed betaalbaar is om met wat vrienden de mooiste villa’s/finca’s te huren op de meest mooie locaties. Het blijft soms onbegrijpelijk wat je kan huren voor welk geld (in vergelijking met Nederland uiteraard)’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Persoonlijk heb ik wel moeite met de grote mate van corruptie, we zijn hier pas sinds oktober 2019. Maar de vele verschillende verhalen van corruptie op straatniveau bij bijvoorbeeld staande houdingen op straat zijn niet bij te houden. Lastig om nog een agent te vertrouwen als je zoveel slechte dingen hoort en ziet’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Normaal gesproken positief. Ik ben 2 meter lang, heb blond haar en blauwe ogen.. meestal roept iemand wel iets van ‘que alto’ of ‘gigante’ .. over het algemeen leuk, maar zou ik er ook wel iets lokaler willen uitzien zodat ik wat minder opval. In Medellin valt het allemaal wel mee maar op de wat minder toeristische plekken ben ik soms een bezienswaardigheid, haha.’

‘Aan het begin van de corona crisis ben ik in de supermarkt wel een paar keer aangesproken met de vragen: Waar kom je vandaan? Hoe lang ben je hier al? Moet je niet binnen blijven? Opzich geen probleem, maar je merkt dan wel dat er wat wantrouwen is naar ‘buitenlanders’ omdat er gedacht wordt dat zij het virus hierheen hebben gebracht’.

Nederlander in Colombia 36

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Aardig wat zo na 7 jaar :) Het mooiste en/of meest indrukwekkende vond ik la Guajira woestijn tot nu toe, al blijven de stranden van Tayrona ook erg mooi’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ja, met een aantal. Het lijkt erop dat de meeste Nederlanders hier elkaar in ieder geval via via wel kennen!’

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik volg het nieuws altijd al redelijk goed, maar zeker nu in corona-tijd wil je toch goed op de hoogte blijven van eventuele maatregelen of nieuwtjes.
Wel lastig inschatten soms hoe goed de president en/of regering het hier doen, je blijft toch een beetje vergelijken met Nederland en andere Europese landen’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Jugo de lulo (een sap van een Colombiaanse vrucht: lulo) als ik er één moet noemen :D Een goede ‘bandeja paisa’ is ook niet verkeerd!’.

Nederlander in Colombia 36

Wat zou je andere mensen willen adviseren die willen emigreren naar Colombia?

‘Geldt niet alleen voor Colombia.. Maar ga eerst eens een tijdje op reis door het land waar je eventueel heen wilt gaan. Kijk naar eventuele mogelijkheden voor werk vooraf, de stap wordt een stuk makkelijker als je al een inkomen hebt waarmee je in ieder geval je lasten kunt dekken in eerste instantie.’

‘Voor Colombia specifiek zou ik zeggen: Start iets voor jezelf of zoek een baan voor een internationaal bedrijf. Het lokale salaris gaat van 850.000 pesos (200 euro) tot ongeveer 2 miljoen (600 euro) terwijl een kamer in een gedeeld huis al snel 800.000-1.000.000 pesos (circa 300 euro, red.) kost. Lastig rondkomen dus in dat geval!’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Ik heb geen heimwee maar mis vooral mijn vrienden en familie uiteraard, maar gelukkig komen ze soms langs :) en daarnaast soms toch wel het georganiseerde, als voorbeeld: in de supermarkt kun je hier soms 15 minuten staan wachten op 1 klant voor je omdat ze het belangrijker vinden om nog even bij te praten dan de volgende klant snel te helpen. Wanneer je reist is dat heerlijk, lekker rustig aan.. als je even snel in je lunchbreak wat wilt halen is het minder effectief :D. Wat ik tot slot nog mis is lekkere drop en oude kaas’.

Wat hoop je in Colombia te bewerkstelligen voor de toekomst?

‘We kwamen hier met het idee om eerst eens voor 6 maanden tot een jaar te kijken hoe het zou bevallen. In die tijd wilden we gaan kijken of het misschien naast mijn DJ’en en de baan van mijn vrouw mogelijk zou zijn om iets op te starten voor onszelf in het toerisme. Tours, verhuur en dergelijke. Helaas zijn alle plannen op de lange baan beland door de omstandigheden nu. We verwachten niet dat er dit jaar nog veel toerisme zal zijn dus we zullen moeten kijken wat de toekomst ons nu zal brengen!’

‘Ach ja… als je plannen maakt zul je altijd zien dat het leven net iets anders loopt’.

Erik
Je las Nederlander in Colombia 36.
*Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar [email protected].

AUTEUR

Over Luís Ernesto


Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: [email protected] nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.


* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 35: Floor
» Nederlander in Colombia 34: Alexander
» Nederlander in Colombia 33: Johanna
» Nederlander in Colombia 32: Anko
» Nederlander in Colombia 31: Andrea
» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze

Gerelateerde berichten