maite hontele colombiaans.nl nieuws uit colombia

Nederlander in Colombia deel 4: Maite Hontelé

Maite Hontele Colombiaans.nl nieuws uit Colombia

In de rubriek Nederlander in Colombia spreken we met Nederlanders die naar Colombia zijn gegaan of terecht zijn gekomen en die daar hun “pan” verdienen. We spreken hun over hun werk, passies, leefomgeving en kijk op Colombia. Deze keer trompettist Maite Hontelé.

Wat is jouw naam?
Maite Hontelé

Waar komt die naam “Maite” vandaan?
Mijn ouders zagen een film in de bioscoop. Één van de hoofdpersonen daarin heette Maite. Dus gaven mijn ouders mij deze naam. Dat zou uiteindelijk zeer van pas komen in Colombia. In Nederland is die naam redelijk uniek, maar in Colombia komt die naam veel voor.

Waar woon je in Colombia?
Ik woon in Medellín.

Wat doe je om jouw “pan” te verdienen?

Ik heb ervoor gekozen om een eigen project op te starten. Ik ben trompettiste. Dan kun je ervoor kiezen om in een band te gaan spelen, maar heb juist mijn eigen band samengesteld en ben zo gaan spelen.

In augustus 2009 kwam ik in Colombia en heb toen op geheel eigen wijze een band samengesteld. We gingen gewoon spelen met de band en vandaag de dag kan ik hiermee mijn brood verdienen. 

Daarnaast ben ik onderneemster. Zoals gezegd heb ik inkomsten door op te treden met de band, maar investeer deze inkomsten dan weer omdat er een videoclip gemaakt wordt.

Het leuke is dat je als artiest en creatief persoon constant aan het nadenken bent over hoe je mensen kunt bereiken, en hoe je méér mensen kunt bereiken. En ook welke stap de volgende wordt.


[adrotate banner=”4″]
Hoe ben je in Colombia terechtgekomen? 
In 2008 besliste ik dat ik graag een project wilde doen voor de Colombiaanse markt. Ik wilde meer in Zuid-Amerika spelen. Toen nam ik mijn eerste cd op genaamd “Llego la Mona”. Dit was een hommage aan de Colombiaanse muziek.

Vervolgens ging ik dit promoten bij de Colombiaanse pers. En tijdens het promoten van de cd in Colombia werd ik verliefd op mijn huidige vriend. Deze is trouwens ook muzikant. Dit is nu alweer bijna 6 jaar geleden.

Waarom Colombia?

In 2003 was ik op tour geweest in Colombia. Zo werd ik verliefd op het land, op de sfeer en het publiek. Toen dacht ik: ”Als ik hier meer zou kunnen spelen, zou het geweldig zijn”. Colombia heeft een speciale plaats in mijn hart gekregen.
Je kunt als muzikant in Cuba gaan wonen, dat is vast heel leuk, maar wel ingewikkelder. Colombia staat wat “meer in de wereld”  als land zijnde. Ik had ook al kennis gemaakt met Medellín. Ook de stad waar mijn vriend vandaan komt, dus de keuze om in Medellín te gaan wonen was eenvoudig. 

maite hontele colombiaans.nl nieuws uit colombia

In 2003 ging je voor het eerst. wat heb je gedaan, wat waren de verwachtingen en/of vooroordelen?
ik ging in 2003 met een band genaamd Rumbata Big Band. Zij speelde muziek onder andere Pacho Galán. Dit is frontman van een Big Band grootheid uit de jaren ’50. Dat is heel bijzonder dat 22 Nederlanders een geheel Colombiaans repertoire ter gehore brengen. We waren niet geheel Nederlands, maar toch. Onder leiding van de Colombiaanse Amsterdammer Jaime Rodriguez gingen we Colombia door. Dit was onverwacht een groot succes.

In 2006 ben ik nog een keer terug geweest met Rumbata Big Band, en 2008. Toen speelde we een repertoire van diverse Cubaanse artiesten. Toen heb ik de kans gehad om het land beter te leren kennen. Tijdens de laatste tour in 2008 heb ik dan ook besloten om het laatste album op te nemen als hommage aan Colombia.

[adrotate banner=”4″]

Wat trok je aan Colombia?

Ik ben een typische “Salsera’. Een gedeelte van mijn hart is eigenlijk ook “Latina” te noemen. Ik kwam aan en merkte dat het publiek de muziek werkelijk “ademt”. Salsa leeft zo erg. Die passie was precies wat ik zocht. Mensen die hun passie kunnen delen.
Je hoort het ook veel op straat en als artiest wordt je hierdoor geprikkeld. Op deze manier kon ik het volhouden. Gelukkig werd het een succes. Een optreden die ik deed was op het Jazz-festival van Medellín genaamd: Medajazz-festival. Toen merkte ik aan de reacties dat ik daar weleens succes kon hebben.

Hoe reageert men op jou als buitenlandse? 
Dat is grappig, want je denkt eigenlijk: “Wat denken zij? Wat komt die Nederlandse doen? Waarom speelt ze onze muziek?” Maar eigenlijk is het tegendeel waar. Colombianen vinden het erg leuk als je als buitenlandse laat zien Colombia op een leuke en positieve manier uit te dragen.

maite hontele colombiaans.nl nieuws uit colombiaOndertussen woon ik hier al een tijdje en kan dus fungeren als een soort “ambassadrice” van de Colombiaanse cultuur, e.d. Men had vanaf het begin al door dat ik niet zomaar wat deed. Ik kreeg het gevoel dat zij dachten: “Aah ja, die meid weet hoe de muziek moet klinken en hoe het in elkaar zit”. “Ze heeft een opvallend uiterlijk en ziet er ook nog eens exotisch uit”.
maite hontele colombiaans.nl nieuws uit colombia Dat zijn allemaal zaken die meehelpen als je bekender wilt worden en meer optredens wilt krijgen. Daarnaast zijn Colombianen zo ingesteld dat ze je altijd op je gemak willen laten voelen en willen helpen. Dat is erg fijn, zeker als je Medellín nog niet zo goed kent. Dat heeft nog meer geholpen bij de beslissing om Nederland te verlaten omdat ik wist dat ik hulp kon krijgen. 

[adrotate banner=”4″]

Je woont nu 6 jaar in Colombia, heb je tijd gehad om echt wat te zien van Colombia?
Nou ja, als je aan het touren bent zie je natuurlijk heel weinig van steden en gebieden. Ik probeer in december wanneer ik wat meer tijd heb, meer van Colombia te zien. Nu heb ik al wel wat delen gezien met de auto, maar dan kan ik uitgebreid de tijd nemen.

Ik ben bijvoorbeeld nog niet naar het amazone-gebied geweest. Dat zou ik wel erg graag willen zien. En natuurlijk heb ik op de fiets wel wat gezien, want ik blijf natuurlijk gewoon fietsen. Er wordt relatief veel gefietst in Colombia alleen weinig in de stad. Maar de beste wielrenners in de bergen zijn toch de Colombianen.

Heb je contact met andere Nederlanders in Medellín?

Eigenlijk niet zoveel. Dit om de eenvoudige reden dat ik erg druk ben. Ik heb goede contacten met de ambassade.

Elk jaar vragen ze me weer om te komen spelen bij een evenement waar de fiets een hoofdrol speelt (De Oranje Fietstocht). Als ik contact heb met Nederlanders hier is het soms toeval. Want ik wil mijn vrienden ook blijven zien en dit kost ook tijd, en dat heb ik niet zoveel.

Kun je makkelijk naar Nederland toe om vrienden en familie te zien?

Ik heb het geluk dat er eens of twee keer per jaar een tour in Nederland georganiseerd wordt dus kan gelukkig mijn familie en vrienden op die manier zien. Daar maak ik dan dankbaar gebruik van. Ik ben het meeste van de tijd in Colombia of in het buitenland om te touren.

Dat is de tol die je betaalt als je zo’n drukke baan hebt. Eigenlijk komt het erop neer dat ik in Nederland kom vanwege werk. 

Welke concrete verschillen merk je qua verleden en nu? Politiek, instelling en actualiteiten?
Dat vind ik erg moeilijk te zeggen. De regering is druk geweest met het vredesproces. Dit is erg intensief geweest voor Santos. Ik moet wel eerlijk zeggen dat het de vraag is of het definitief gaat lukken.

Ik ben wel een beetje sceptisch want ben gewoon bang, dat als er een vredesakkoord komt, er weer andere mensen of bendes klaarstaan om de plaats van de FARC over te nemen. De drugshandel blijft een lucratieve bezigheid. Dat is toch een belangrijk onderdeel van het conflict.

Ik vind het überhaupt moeilijk om een mening te geven, dit ook omdat ik de pers niet altijd helemaal vertrouw. Dit omdat als ik artikelen lees in kranten, ik niet weet waar de bronnen vandaan komen. Maar daarover ben ik altijd sceptisch, overal waar ik een krant lees. Ook als het om nieuws uit Colombia betreft.

[adrotate banner=”4″]

Wat vindt je van Colombia? Cultuur en natuur.

Ik vind het geweldig en voel me op mijn gemak. Ik ben een groot fan van het Colombiaanse publiek. Ze zijn zo trots op hun land en laten je op je gemak voelen.

Het is echt een vibe die je krijgt. Soms frustreer je je in Colombia omdat men op bepaalde fronten gewoon achterloopt.

Maar dit is ook heel erg logisch. Over het algemeen geniet ik van de dingen die ik er heb.

De landschappen, mensen, cultuur en natuurlijk de muziek. Naast al deze dingen ben ik ook zo dol op de fruitsoorten die daar zijn. 

Heb je een favoriete drankje?
Ik hou eigenlijk van alle vruchtensappen in Colombia. In het bijzonder granadilla (familie van de passievrucht / maracuya, red). Maar eet daarnaast ook gewoon bananen en avocado’s.

Je hebt nog geen heimwee?
Ja, natuurlijk soms wel. Ik mis dan dat verschillende dingen goed geregeld zijn in Nederland en het gemak van ergens makkelijk naartoe kunnen op de fiets. Die goede infrastructuur mis ik nog wel eens. Het meest mis ik mijn moeder. Dat je makkelijk op bezoek kunt. Maar zoals gezegd tour ik regelmatig door Nederland dus neem dan de tijd voor mijn moeder en vrienden.

Meer Nederlanders in Colombia

maite hontele colombiaans.nl nieuws uit colombia

Foto’s: Maite Hontelé

Koop de cd’s van Maite Hontelé bij Bol.com

[bol_product_links block_id=”bol_55b20616eafad_selected-products” products=”9200000041132503,9200000023788167″ name=”maitehontele” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Gerelateerde berichten