Nederlander in Colombia 41

Nederlander in Colombia 41: Wim

‘Ik ben een geboren en getogen Rotterdammert. Mijn naam is Wim en woon in Palestina. Niet het Palestina van het Midden-Oosten maar Palestina in het departement van Caldas’.


In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun ‘pan’ verdienen. We spreken met hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Wim. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 41.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Gelukkig hoef ik geen “pan” meer te verdienen, haha. Ik geniet hier in Palestina van mijn pensioen en heb hiervoor 50 jaar gewerkt als slager in Nederland en Zuid-Afrika. Op dit moment heb ik hier in Palestina wel een soort B&B maar dat is meer om mensen uit Nederland de gelegenheid te geven om de koffiedriehoek van Colombia te ontdekken.’

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Ongeveer zeventien jaar geleden ben ik mijn huidige vrouw tegengekomen in Nederland. Ze kwam binnen als nieuwe collega bij het bedrijf waar ik toen werkte. Na een tijdje werd ik verliefd op haar en van het een kwam het ander en besloten we samen verder te gaan. Ik heb mijn bedrijf, slagerij en groothandel voor de horeca, voor een mooi bedrag kunnen verkopen en toen met veel plezier naar Colombia vertrokken.’

Waarom Colombia?

‘Ik ben getrouwd in 2004 in Chinchiná. Hier woont ook de familie van mijn vrouw en werd ik meer dan warm ontvangen door niet alleen familie maar ook vrienden van mijn vrouw. Dat was voor mij reden genoeg om na mijn pensioen Colombia tot mijn nieuwe thuis te maken.’

Nederlander in Colombia 41

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Nadat ik in 2004 Colombia bezocht had wist ik al wat me te wachten stond als ik naar Colombia zou verhuizen, daar heb ik 16 jaar naartoe geleefd. Ik had daarom geen vooroordelen.’

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Mijn twee kinderen konden prima begrip opbrengen dat ik naar Colombia ging verhuizen en hadden hier gelukkig geen probleem mee.’

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Wat ik positief vind is het respect naar ouderen toe. Wat ik op zijn minst opvallend vind is de mate van corruptie op alle niveaus.’

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘De flora en fauna is divers en als ik op het terras zit zie ik veel moois voorbijkomen. Niet alleen qua mensen maar ook als het gaat om verschillende dieren. Daarvoor moet ik in Nederland naar de dierentuin’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘De gezondheidszorg is een drama. Als je een afspraak wilt maken moet je daar veel geduld voor hebben. Echter, als je een particulier bent word je direct geholpen maar met een “normale” verzekering ben je de klos’.

‘Daarnaast is het verkeer een drama. Iedereen wil op de linkerweg-helft rijden en dat irriteert, maar na een poosje wen je daar wel aan.’

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Positief en nieuwsgierig. Men wil weten waar je vandaan komt en vragen of je het naar je zin hebt in Colombia. Als je hun vervolgens vertelt dat je het honderd procent naar je zin hebt vindt men dat geweldig om te horen’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Eigenlijk is alles in dit prachtige land de moeite van het ontdekken waard. Maar helaas is het niet mogelijk om overal naartoe te reizen. Zeker in bepaalde regio’s moet je echt wel uit kijken maar dan nog blijft er genoeg over om te ontdekken. Zelf bezoek ik graag San Andrés en Santa Marta.’

Nederlander in Colombia 41

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ik heb geen contact met Nederlanders hier en soms mis ik dat wel’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik volg het nieuws wel maar heb mijn twijfels of het nieuws net zoals in Nederland niet erg gekleurd is’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Ik houd van een biertje dus genoeg keus hier in Colombia, haha. Wat dat betreft zijn er genoeg Colombiaanse biertjes die je echt geproefd moet hebben. Maar ook houd ik van rum. De Colombiaanse keuken daarentegen kan mij niet echt bekoren, is vrij eenzijdig en weinig smaakvol. Gelukkig is hier van alles te koop om zelf wat lekkers te bereiden’.

Wat zou je andere mensen willen adviseren die willen emigreren naar Colombia?

‘Als je financieel onafhankelijk bent: Doen’.

Nederlander in Colombia 41

Heb je last van heimwee?

‘Ik heb zeker geen last van heimwee. Als ik de nieuwsberichten uit Europa zo lees en dan met name Nederland voel ik me bevoordeeld en ben heel gelukkig’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Ik mis soms simpele dingen aan Nederland. In de middag even naar de kroeg of naar de markt. Even een harinkje happen, drop en kaas, haha. Gelukkig wordt dat regelmatig gestuurd vanuit Nederland, behalve de haring dan, haha’.

Wat hoop je in Colombia te bewerkstelligen voor de toekomst?

‘Ik heb het prima naar mijn zin en hoop lang te genieten van het goede leven in Colombia’.


Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar [email protected].

AUTEUR

Over Luís Ernesto


Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: [email protected] nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.


* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 40: Peter
» Nederlander in Colombia 39: Henry
» Nederlander in Colombia 38: Heike
» Nederlander in Colombia 37: Hans
» Nederlander in Colombia 36: Erik
» Nederlander in Colombia 35: Floor
» Nederlander in Colombia 34: Alexander
» Nederlander in Colombia 33: Johanna
» Nederlander in Colombia 32: Anko
» Nederlander in Colombia 31: Andrea
» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze

Gerelateerde berichten