Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Nathalie Rietman, oprichter en directrice van La Vecina.

Naam en woonplaats:
Mijn naam is Nathalie Rietman en ik woon in Cartagena de Indias.

Wat doe je om jouw pan te verdienen?
Ik ben programmadirecteur van Stichting La Vecina in Colombia. Kort gezegd kun je het zo zien dat ik de dagelijkse gang van zaken leid en fondsen werf.

Wat doet La Vecina precies?
La Vecina heeft als hoofdactiviteit een basisschool. Deze basisschool is bestemd voor kinderen uit de sloppenwijk La Boquilla. De basisschool beschikt over 150 schoolgaande kinderen in de in de leeftijd van 4 tot 11 jaar. Naast de basisschool hebben we een project op het gebied van voetbal (Funvecinos) en muziek (Ritmos de Esperanza). Daarnaast helpen we jongens en meiden uit straatbendes, helpen opvangmoeders en hebben we een Engels lesprogramma, we scholen ouders bij en doen aan gezondheidscampagnes.

nathalie-rietman-lavecina-3

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?
Mijn eerste keer in Colombia was in 1997. Ik zat in mijn afstudeerperiode van mijn opleiding ‘Natuurbescherming’ aan de Universiteit van Wageningen. Toen ik voor het eerst in Colombia aankwam zat ik eerst een half jaar in Bogotá. Na dit half jaar ging ik reizen door Colombia.

Ik bezocht Cartagena en kwam daar voor het eerst in aanraking met straatkinderen. Toen is het idee ontstaan ietsnathalie-rietman-lavecina-1 te gaan doen voor de kinderen. Dat betekende wel dat ik mijn eigenlijke plan, namelijk natuurbeschermer in Colombia worden, voorlopig uit mijn hoofd zou moeten zetten. De kinderen deden echt wat met me.
Ik werd door mezelf voor een keuze gesteld met de vraag: Wat moet er eerst beschermd worden, de kinderen of de natuur? Toen heb ik de keus gemaakt voor de kinderen en ben hier vol voor gegaan.

Waarom Colombia?
Ik heb veel Zuid-Amerikaanse landen gezien maar vond de mensen uit Colombia simpelweg de leukste en de liefste. Dat heeft mijn keuze bepaald.

Wat waren jouw verwachtingen of vooroordelen voor Colombia?
Ik ging er redelijk blanco in. Maar vergis je niet, Colombia was toen nog echt gevaarlijk en ik werd dan ook veel gewaarschuwd. In mijn omgeving schrok men ook toen ik vertelde dat ik voor mijn afstudeerproject naar Colombia ging. Ze zeiden: ‘O, doe heel voorzichtig, Colombia is gevaarlijk’.

Uiteindelijk vond en vind ik het fantastisch. Er was heus wel gevaar en veel ook, want er werd toen nog ten strengste afgeraden om met de bus te reizen. Alles moest gevlogen worden. Toch raakte ik betoverd door het land en wilde er vaker naartoe.

nathalie-rietman-lavecina-2

Hoe reageerden jouw naasten op jouw besluit om te emigreren?

De meeste die van mijn idee af wisten, dachten: “Gaaf. Maar wel gevaarlijk hoor Colombia“. Maar ondertussen zijn zelfs mijn nichtjes, neefjes en vrienden grote Colombia-fans. Sommigen zijn hier zelfs al drie keer geweest, gewoon omdat zij het hier fantastisch vinden.

Wat trok je precies aan in Colombia?

Veel, al was het natuurlijk afwachten hoe mijn idee zou uitwerken. Ik begon met de stichting en zag dat het opeens begon te lopen. Al snel begonnen we echt te groeien. Iedereen was blij dat we er waren. Je merkt dat in de wijk iedereen zijn kind bij ons op school wilde doen. Dat is voor ons een compliment. Er kwamen op deze manier steeds meer kinderen, dus meer projecten en gelukkig ook sponsoren. Doordat vrijwilligers zichzelf aanboden konden we zelfs doorgroeien.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?
In La Boquilla ben ik de enige ‘blonde’ die rondloopt tussen de donkere bevolking. Dat is heel grappig. In het begin dacht men: ‘Dat zal wel iemand zijn die na een maand of drie weer huiswaarts keert’. Men keek even vreemd op, omdat ik gewoon bleef. Ik voel me geaccepteerd. Iedereen is blij met onze school en met het team.

Heb je wat kunnen zien van Colombia?
Soms komen wat vriendinnen langs en vragen me of ik een stuk mee wil reizen. Daar zeg ik dan geen nee tegen. Ik ben voor een tijdje geleden voor het eerst naar de Pacifische kust geweest en heb ook Salento en een aantal steden bezocht. Maar wat er nog op het lijstje staat is San Augustin, Popayan en Macarena.

nathalie-rietman-lavecina-4
Heb je contact met andere Nederlanders?
Af en toe. De meeste Nederlanders lijken in Bogotá en Medellín te wonen.

Merk je iets aan de veranderende economie van Colombia?
In Cartagena merk je dat goed. Je merkt dat er meer toeristen komen en dan er meer restaurantjes, hotels en winkeltjes geopend worden. Cartagena gaat nu qua voorzieningen wel lijken op een wereldstad. Eerst was het een dorp, maar nu wordt het echt een stad.

Wat vind je hiervan?
Ik vind het leuker worden omdat de stad zeg maar ‘wereldser’ wordt.

Wat krijg je mee van actualiteiten en politiek?
Ik krijg via krant en tv dingen mee, maar vind het moeilijk en begrijp soms niet hoe iets precies in elkaar zit en welke namen en gezichten hier bij horen. Wie is wie? Je hoopt natuurlijk dat het vredesakkoord getekend gaat worden. Daarnaast hoop ik dat de bevolking hiermee akkoord gaat en er echt weer een nieuw positief tijdperk aanbreekt voor Colombia. Dat zou fantastisch zijn.

Wat vind je van de cultuur en natuur?
De cultuur is mooi. zeker qua tradities zoals de dans. Qua natuur is Colombia een prachtig land met een diversiteit aan natuur. Wel is het helaas zo dat Colombia nu wel een begin moet maken met gebieden beschermen. Het zwerfafval is wel een probleem aan het worden. Of je ziet dat men niet zorgvuldig omgaat met de natuur. Dus ook als natuurbeschermer ligt er nog wel een taak voor mij te wachten, haha.

Ik denk dat Colombia trots moet zijn op zijn land, maar het beter moet beschermen dan wat het nu doet. Ik hoor nu al hoeveel er rondom Cartagena veranderd is. Vissers klagen bijvoorbeeld dat hun visvangst is gedaald. Voorheen waren er ook meer vogels. Als je zo’n uniek natuurlandschap hebt moet je beschermen wat er te beschermen valt.

Heb je een favoriet gerecht of drankje?
In Cartagena eet je natuurlijk vis he? Mojara frita met arroz de coco en patacon. Dat is mijn favoriete maaltijd. Qua drank hou ik van de versgeperste sappen zoals van de fruitsoorten papaya, mango en ananas. Ook houd ik van guanabana en guayaba. Deze sappen drink ik niet met melk maar meestal met water.

Wat mis je aan Nederland?
Anderen in ‘Nederlander in Colombia’ zullen dit waarschijnlijk ook zeggen, maar uiteraard mis ik ook mijn vrienden en familie. Als het om eten gaat, mis ik een simpele bruine boterham met kaas of een kroket. Ook mis ik op z’n tijd een goede haring. Als ik in Nederland ben zijn dat ook de eerste dingen die ik eet. Als het om heimwee gaat is me dat vreemd. Ik heb nog nooit last gehad van heimwee en heb het hier erg naar mijn zin en blijf waar ik ben.

Hoe komt het dat je nog nooit last hebt gehad van heimwee?
Ik heb niet heel erg veel familie, dat scheelt al. Maar daarnaast heb ik het simpelweg ontzettend naar mijn zin hier in Colombia.

Heb je nog iets toe te voegen aan Nederlander in Colombia?

Ja natuurlijk! Word donateur van La Vecina! Het zou leuk zijn als La Vecina zijn jubileumjaar in kan gaan met veel nieuwe donateurs. Het is verschrikkelijk belangrijk om de kinderen een goede stabiele basis voor de toekomst te geven.

Ik moet eigenlijk jubilea zeggen omdat de Nederlandse stichting La Vecina 11 jaar bestaat en de Colombiaanse stichting, de Fundación La Vecina, in Colombia 9 jaar.

Volgend jaar zou de stichting in Colombia 10 jaar bestaan en willen we een aantal festiviteiten organiseren om deze mijlpaal echt te vieren. We willen kijken of we het feestjaar kunnen gebruiken om dat hele jaar activiteiten te organiseren waaraan men kan deelnemen. 2017 is voor ons een feestjaar en we willen dit gebruiken om de stichting extra te promoten. Mochten de mensen meer willen weten neem dan eens een kijkje op onze nieuwe website LaVecina.nl. Wil je donateur, sponsor of lekker hier komen bijdragen als vrijwilliger? Dan kan dat ook! Neem dan even contact op met nathalie@lavecina.nl.

Meer Nederlanders in Colombia

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Gerelateerde berichten