nieuws uit Colombia

Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hun over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met de Colombiaans-geadopteerde Anne Natalia.

Wat is jouw naam en woonplaats?
Mijn naam is Anne Natalia van Duijnhoven, ben 34 jaar en woon in het noorden van Bogotá.

Wat doe je om jouw “pan” te verdienen?
Eigenlijk van alles en nog wat! Ik geef privélessen in talen. Ik leer zowel volwassenen als kinderen Nederlands en Engels en doe vertalingen. Daarnaast heb ik samen met mijn man in het noorden van Bogotá een winkel die gespecialiseerd is in Reggae-artikelen. Op Facebook kun je ons ook wel vinden onder de naam: Tienda Reggae Colombia Sofietje. We verkopen veel handgemaakte artikelen.

Dan moet je denken aan kleding, petjes, muziek, e.d. Verder begeleid ik Colombiaans geadopteerden tijdens hun bezoeken aan biologische families en voorzie hun dan in de functie van tolk. Soms ontvang ik zoekopdrachten voor het zoeken van biologische families. Deze doe ik vrijwillig en gratis. Alleen het vertalen en begeleiden vraag ik geld. Tot slot werk ik af en toe in call centers op projectbasis.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?
Opzich heel simpel, ik heb het vliegtuig gepakt en ben gegaan, haha. Nee hoor, een beetje flauw. Anderzijds is het natuurlijk wel zo. ik was al bekend met het wonen in het buitenland. Ik heb voor 2009 in verschillende landen gewoond zoals: Noord Amerika, Spanje en Nederland. Overal heb ik altijd wel mijn ¨thuis’ kunnen creëren.

Sinds 2000 ken ik mijn Colombiaanse biologische familie en sinds die tijd ben ik meerdere keren en voor langere periodes in Colombia geweest. Vakantie is altijd vakantie en zal dus 100% anders zijn dan er echt wonen. Maar ik heb altijd gezegd dat ik er ooit heen zou gaan voor een aantal jaren.

Waarom Colombia?
Ik wilde weten of ik hier echt zou kunnen wonen-werken-leven. Het is uiteraard een grote uitdaging. Het Spaans echt leren en nooit meer verleren en echt tijd doorbrengen met mijn biologische familie.

Wat waren de verwachtingen en / of vooroordelen toen je naar Colombia ging?
Ik had eigenlijk geen verwachtingen en al helemaal geen vooroordelen. Ik wilde gewoon hier gaan wonen en werken en meer niet.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw emigratie?
Er is nooit sprake geweest van een emigratie totdat ik een jaar later besloot om hier nog wat langer te blijven, maar voor hoelang wist ik eigenlijk niet. Dit was mei 2010 en toen had ik mijn toekomstige man en vader van mijn dochter nog niet eens ontmoet.

Wat trok je aan in Colombia?
Tsja, haha, wat niet? Alles denk ik.

Hoe reageert men op jou als buitenlander?
In principe wordt ik niet als buitenlander gezien, al krijg ik wel vaak nog de vraag: “waar kom je vandaan.” door mijn accent. Maar ja, da’s logisch. Door mijn dagindeling en diverse werkzaamheden gebruik ik constant 3 talen door elkaar, dus het is nog lastig genoeg. Nee, mensen zien me niet echt als buitenlander, misschien uit Jamaica vanwege onze leefstijl en mijn dreadlocks.

Heb je al veel kunnen zien van Colombia?
Ja heel veel. Ik denk doordat ik nu eenmaal hier echt woon dat je ook veel meer ziet dan de standaard plekjes waar toeristen heen gaan.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?
Over het algemeen zijn bijna al mijn studenten en partners van Nederlandse mannen of vrouwen, dus ik zie veel Nederlanders. Dus ik heb zeker niet alleen contact met geadopteerden. De groepen variëren in groottes. Als het gaat om geadopteerden ontmoet ik regelmatig mensen die geadopteerd zijn van over de hele wereld.

Merk je iets aan de veranderende economie van Colombia?
Tussen 2000 en nu is er heel veel veranderd en nog steeds aan het veranderen, niet alleen in de economie. Maar dan moet je ook denken aan de gezondheidszorg, educatie maar ook de instelling van de mensen hier. Je ziet de mensen veranderen. Men staat meer open voor bepaalde zaken zoals homoseksualiteit. En eindelijk begint men door te krijgen dat het belangrijk is om een andere taal te spreken.

Wat krijg je mee van de actualiteiten en politiek en wat vind je hiervan?
Ik krijg uiteraard veel mee en dit is echt mijn leefomgeving. Doordat ik nu hier woon spelen de actualiteiten een hele grote rol. Ik ben meer geïnteresseerd wat er gebeurt in Colombia dan in Nederland. Dat resulteert er zelfs in dat ik eigenlijk niet precies weet welke zaken er nu spelen in Nederland, ik weet niet wie nu de Minister-President is.

Misschien vind men dat nu raar, maar ik leef hier en geef er de voorkeur aan om op de hoogte te zijn van de actualiteiten die in Colombia afspelen. En op dit moment zijn er veel zaken gaande zoals diverse acties, demonstraties, stemmingen voor burgemeesters en de aankomende presidentsverkiezingen bijvoorbeeld.

Wat vind je van Colombia’s cultuur en natuur?
De natuur is geweldig al heeft het overweldigende stadse deel van Bogota en zijn mensen ook wel wat. Zodra je de stad verlaat is de natuur echt supermooi. Cultuur over het algemeen ook heel interesant en positief al zijn er altijd dingen die je als Europeaan minder zal begrijpen of de logica niet van inzien van situaties, al met al kan ik me behoorlijk goed aanpassen en met deze cultuur leven. Wat dat betreft heb ik zeker mijn plek gevonden.

Heb je een favoriet gerecht of drankje?
Nee, eigenlijk niet. Het enige wat ik niet lust is rijst, papaya en nog een fruit waar ik nu even de naam van kwijt ben. Voor de rest eet ik alles.

Wat mis je aan Nederland? Geen heimwee?
Wat ik mis aan Nederland is eigenlijk heel simpel. Ik mis mijn moeder, zusje en broertje en andere familieleden. Maar ook vriendinnen en vrienden. Op die momenten ben je blij dat je gebruik kan maken van die technologieën zoals Whatsapp. Heimwee heb ik absoluut niet. Dat heb ik trouwens nooit gehad in de landen waar ik gewoond heb. Qua eten mis ik misschien soms weleens een stuk oude kaas, lekkere dropjes of pindakaas. Dat zijn die kleine stomme rare dingetjes die ik soms mis.

Meer Nederlanders in Colombia

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Gerelateerde berichten