Nederlander in Colombia 43

Nederlander in Colombia 43: Patrick

‘Mijn naam is Patrick, ben 47 jaar en geboren en getogen in Breda. Nu woon ik elf jaar in Colombia waarvan de laatste vijf jaar in Barranquilla.’


In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun ‘pan’ verdienen. We spreken met hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Patrick. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 43.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik werk als Rigger voor een Belgische offshore bedrijf in de heavy-lift. Deze heeft voornamelijk werk in de installatie en decommissioning van platforms (meestal op de Noordzee). Af en toe komt er een bergingsjob tussendoor. Zoals bijvoorbeeld afgelopen winter moesten we een gezonken schip bergen in de haven van Tromsø (Noorwegen).’

Het komt regelmatig voor dat ik zes weken werk en dan zes weken bij mijn vrouw en dochter ben hier in Barranquilla. Op deze manier ben ik regelmatig in Nederland te vinden. Wanneer ik in Nederland ben kan ik nog even mijn ouders bezoeken in Brabant’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘In 1997 deed ik mijn opleiding Korps Marinier en werd hierna uitgezonden naar Curaçao. Hierna kreeg ik mijn eerste ervaring op het vasteland van Zuid-Amerika. Dat was een jungletraining in Frans-Guyana met het vreemdelingenlegioen.’

‘Vervolgens gingen we met een paar collega’s naar Caracas in Venezuela. Daar heb ik wel ruige tijden beleefd. Ik ben drie keer overvallen in één weekend. Op zoek naar een overtreffende trap besloten we naar Bogotá te vliegen voor een lang weekeinde. Maar dit werd een heel andere ervaring dan verwacht. Iedereen was erg gastvrij, ik heb er heerlijk gegeten en het uitgaan was supergezellig.’

‘De jaren hierna kwam ik nog regelmatig terug naar Bogotá en verschillende regio’s bezocht. Vervolgens ging in er in 2009 wederom heen en verbleef in Tayrona Park. Ik ging op weg naar Santa Marta gezellig zitten naast Roxana. Van het een kwam het ander en over een paar weken zijn we negen jaar getrouwd en wordt onze dochter bijna 8 jaar’.

Nederlander in Colombia 43

Waarom Colombia?

‘Colombia is een land van uitersten. Gisteren bijvoorbeeld reden we in de morgen van Barranquilla naar Taganga met de auto over de nieuwe brug over de Magdalena-rivier. De lucht was strak blauw, zo mooi en gaf ons een prachtig uitzicht op de besneeuwde top van de Sierra Nevada. Het was adembenemend.’

‘Vervolgens rijden we langs de tolpoortjes van Tasajera langs kinderen die bijna naakt aan het spelen zijn in een soep van plastic, zeewater en ander afval en merk je hoe groot de verschillen kunnen zijn.’

‘Voor mij betekent dit:
Colombia is impulsief en berekenend,
Colombia is verdriet en geluk op één dag,
Colombia is emotie met een hoog voltage.

‘Als je hier met een beetje Hollandse nuchterheid tegenaan kunt kijken is dit ronduit genieten’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Ik denk dat als ik naar mezelf kijk dit een deur is die ik al lang geleden opengedaan heb. Als je dan terugkijkt is het een logisch gevolg van mijn verleden. Mijn ouders waren al eens mee geweest naar Colombia en die begrepen wel waarom ik hier ging wonen.’

‘Zij hebben tijdens die reis begrepen waarom ik het hier zo fijn vind. Als zij als ouders zien dat ik hier op mijn plek ben en dat het goed gaat geeft dit ze rust. Aan de andere kant was het natuurlijk ook niet makkelijk want ben enig kind en als je dan 8000 kilometer verderop gaat wonen is dit voor ouders niet makkelijk.’

Nederlander in Colombia 43

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Tsja… Laten we eerlijk zijn; Wanneer Colombia op televisie komt is er vaak niet veel positiefs te melden. De reacties die ik van mensen hoor wanneer ik hen vertel dat ik in Colombia vertel is niet veel anders. Ik neem het de mensen niet kwalijk maar leuk is anders. Als je als persoon geen ander nieuws krijgt over een land dan kun je bijna ook geen ander beeld krijgen’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Wat mij verbaasd is dat mensen hier in Colombia zich zo diep in financiële schulden steken zonder er zeker van te zijn dit terug te kunnen betalen. Zeker wanneer je die rentepercentages ziet’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Wat ik grappig vind zijn twee gezegden die men hier gebruikt:
• Para todo hay solución, menos por la muerte.
• Por la plata baila el perro.’

‘Dus hier geldt: Money talks. Ik ben een keer tegengehouden op het vliegveld van El Dorado (Bogotá). Ik had toen een gerookte Spaanse ham in mijn koffie. Ik moest langs de douane en zij hadden door dat ik deze ham in mijn koffer had. Zij zeiden dat het echt onmogelijk was om deze het land in te krijgen’.

‘Ik zei dat ik echt niet met lege handen bij mijn schoonouders kon komen met Kerst. Toen werd ik op het kantoortje van de douane geroepen en werd ondervraagd door drie man. Ik vroeg aan hun wat een oplossing kon zijn. Toen werd mij gevraagd of ik in een bepaalde hoek kon gaan staan uit zicht van de camera en politie. Toen ik dat deed moest ik op verzoek drie briefjes van 10.000 COP (Colombiaanse Peso, in totaal ongeveer 9,- euro, red) op de grond laten vallen en kon ik mijn weg vervolgen, inclusief de ham in mijn koffer’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Ondertussen woon ik elf jaar in Colombia en hoe langer ik hier ben des te minder vertrouwen heb ik in het “systeem van de maatschappij”. Je komt niet per se verder op basis van je kennis, talent of gave. Ik moet constateren dat je hier alleen verder komt als je de juiste vrienden hebt die jou kunnen helpen. Als dit lukt kun je er van uit gaan dat zij ooit bij je terugkomen om een gunst terug te vragen op het moment dat zij dit uitkomt.’

‘Omdat men hier in Colombia zo opereert heb je vaak niet de juiste man of vrouw op de juiste plaats. Ik durf dit nóg harder te zeggen: De jonge mensen die écht talent hebben zoeken hun heil in het buitenland. Als land verlies je kwaliteit en dat is erg slecht voor de toekomst van het land. Ik heb hier zelf niet veel last van maar hoe anders is dit in het werk van mijn vrouw. Dat geeft stof tot nadenken voor ons als ouders van een dochter van 7 jaar…’

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

Oye, Gringo! Niet altijd even handig want men denkt dat je geld hebt. Ik heb soms het idee dat men je als persoon serieuzer neemt dan wanneer je Colombiaans bent. Maar het is niet handig als je zaken wilt doen, haha’.

Nederlander in Colombia 43

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik heb wel wat van Colombia gezien. Ik ben op het noordelijkste en zuidelijkste puntje van Colombia geweest. Hiertussen trouwens op veel plaatsen maar mijn verlanglijst is nog lang. Ik ben vorige maand voor het eerst in Santa Cruz de Mompox geweest. Dat was erg mooi en vond het authentieker dan Cartagena.’

‘Maar ik ben ook op plaatsen geweest waarvan ik achteraf afvroeg of ik daar wel goed aan gedaan had. Colombia heeft een fantastische natuur waar ik erg van geniet. Maar buiten dat is het toch de hartelijkheid van de mensen die mij het meeste doet. Hoe minder de mensen het hier hebben hoe meer zij bereid zijn om hun bezittingen die zij hebben te delen. Ik kan daar soms nog steeds emotioneel van worden’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ik heb nagenoeg geen contact met andere Nederlanders. Ik zoek dat ook niet op, simpelweg omdat ik dat niet mis’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘ Ik heb politiek niet heel hoog staan hier. In Nederland eigenlijk ook niet. Als je het nieuws wilt volgen moet je weten welk kanaal het meest onafhankelijk is. Dat moet ik in Colombia maar ook in Nederland. Naar mijn mening draait ook de indoctrinatie-carroussel op volle touren. We moeten afwachten hoe de economie hier weer op gang gaat komen na de COVID-perikelen. Dat is nog een mysterie’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Jazeker! Het gerecht Cazuela de mariscos gratinado (zie foto hierboven) is mijn favoriet. Je moet dit zien als een stevige gegratineerde vissoep met bijna dezelfde viscositeit als erwtensoep. Het is zware kost maar erg lekker. Daarnaast hebben we veel geluk want we wonen naast een heel goed visrestaurant waar de verleiding dus erg groot is om te gaan eten, haha. Als drankje heb ik graag de jugo de guanabana of jugo de maracuya‘.

Wat zou je andere mensen willen adviseren die willen emigreren naar Colombia?

‘Ik zou zeggen, spreek de taal. Zorg dat je je inkomsten voor elkaar hebt en vergeet alle zekerheden en vanzelfsprekendheden die je in Nederland hebt. Zelf had ik hier bijvoorbeeld een stukje grond gekocht en ging er van uit dat het zo werkte als in Nederland. Ik zette ergens mijn naam en handtekening onder bij de notaris en that’s it. Zo werkt het hier dus precies niet. Er bestaan verschillende begrippen zoals eigendom en bezit. Daar zit dus wel degelijk een verschil in’.

Heb je last van heimwee?

‘Nee, ik heb geen heimwee. Dit omdat ik nog regelmatig in Nederland ben maar kan soms wel verlangen naar een rondje wandelen in het bos op een mooie herfstdag’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Wat ik is aan Nederland zijn de fietspaden. Ik mag graag een rondje fietsen maar dat is in Barranquilla niet bepaald een feest. In Santa Marta was het heel mooi fietsen maar dan wel búiten de stad’.

Wat hoop je in Colombia te bewerkstelligen voor de toekomst?

‘Leuke vraag! Nou, ik heb een paar jaar geleden een huis afgebouwd in mijn vrije weken en dit ingevuld naar mijn eigen smaak. Dit met het idee om hier zelf in te gaan wonen. Door deze vrijetijdsbesteding en doordat ik mijn eigen creativiteit kon gebruiken gaf dit mij veel voldoening en was daardoor een mooie ervaring.’

‘Enkele weken voordat het huis klaar was en we konden gaan verhuizen zei mijn vrouw dat de overplaatsing die ze op haar werk had aangevraagd van Santa Marta naar Barranquilla was goedgekeurd, haha. Ze is opgegroeid in Barranquilla’.

‘Uiteindelijk hebben we dus maar twee maanden van het nieuwe huis kunnen genieten en hebben het verkocht aan de eerste kijkers. Ik merkte dat dit mij wel een goed gevoel gaf. Zo’n goed gevoel dat het de bedoeling is om hiermee verder te gaan in Barranquilla. Kopen, verbouwen en verkopen.’

‘Ik wil een vast clubje creëren met mensen waarvan je weet wat je er aan hebt en aan de slag gaan. Mijn schoonzus is makelaar en ik ontvang op deze manier de nodige informatie. Het stukje grond wat ik bezit in Taganga wil ik het huisje afbouwen en aansluiten op gas, water en licht. Dat wil ik dan gaan verhuren.’

‘Deze projecten houden mij bezig en zo hebben we meerdere ijzers in het vuur. Wie weet hoe de dingen lopen. We gaan het allemaal beleven maar duidelijk is, is dat ik nog lang niet klaar ben in Colombia’.


Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.

AUTEUR

Over Luís Ernesto


Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.


* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlander in Colombia 42: Robert
» Nederlander in Colombia 41: Wim
» Nederlander in Colombia 40: Peter
» Nederlander in Colombia 39: Henry
» Nederlander in Colombia 38: Heike
» Nederlander in Colombia 37: Hans
» Nederlander in Colombia 36: Erik
» Nederlander in Colombia 35: Floor
» Nederlander in Colombia 34: Alexander
» Nederlander in Colombia 33: Johanna
» Nederlander in Colombia 32: Anko
» Nederlander in Colombia 31: Andrea
» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze

Gerelateerde berichten