Nederlander in Colombia 20

Nederlander in Colombia 20: Tobias

‘Mijn naam is Tobias Rijnsdorp. Ik ben een echte jongen uit Gouda en dan houd je natuurlijk van… juist, kaas! In Colombia ben ik mijn eigen kaasmakerij gestart genaamd HolaAndes’.

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Tobias. Welkom bij Nederlander in Colombia 20.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Mijn naam is Tobias en woon in Bogotá. Ik produceer en verkoop kaas volgens Gouds recept in Colombia. In 2017 ben ik hier mijn eigen kaasmakerij gestart. Samen met kleine melkboeren uit de Andes. Het merk heet HolaAndes. Ik verkoop de kaas in Bogotá, Medellín en Cali aan luxe restaurants, winkels en particulieren. Ik verdien mijn pan met de verkoop en zorg ervoor dat de kleine boeren meer verdienen door het toevoegen van waarde aan hun melkketen’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘5 jaar geleden ben ik via mijn studie (Wageningen) in Cali terecht gekomen. Ik onderzocht in de omgeving van Cali, de kansen voor kleine boeren om hun producten te verkopen aan supermarkten en alle uitdagingen die hierbij kwamen kijken. Na het afronden van mijn studie heb ik twee jaar bij Heineken gewerkt. Een mooie ervaring, maar ik miste Colombia en het avontuur. Ik besloot mijn baan op te zeggen en het avontuur in Colombia te vervolgen, dit maal door zelf een business op te zetten. Ik had in Cali gezien dat er grote vraag was naar lekkere kaas en als geboren Gouwenaar werd mij de vraag gesteld waarom er geen lekkere Goudse kaas gemaakt kon worden in Colombia. Ik had hier geen antwoord op. Daar is het idee geboren’.

Nederlander in Colombia 20

Waarom Colombia?

‘Na mijn eerste half jaar in Colombia werd ik al snel verliefd op het land. De gastvrije mensen, de prachtige afwisselende natuur en de diversiteit aan culturen trokken mij enorm. Ook de chaos trok mij aan, ik vond/vind Nederland soms wat saai omdat het allemaal zo goed georganiseerd is. Hier is geen dag zoals je verwacht dat deze gaat. Niet altijd makkelijk, maar wel heel avontuurlijk’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Ik had weinig verwachtingen. Van Cali wist ik alleen de verhalen van het Cali-kartel en de drugsoorlog en toen ik naar Colombia ging kende ik bijna niemand die naar Colombia ging, in tegenstelling tot nu. Ik had dus de standaard vooroordelen van Colombia als het land van de cocaïne en het geweld. Binnen een week was dit beeld bij mij al bijgesteld’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Het plan om naar Colombia te vertrekken vonden veel mensen dapper, helemaal omdat ik een eigen bedrijf zou gaan opzetten. Mijn familie en vrienden hebben mij vanaf het begin gesteund. De meeste vrienden en familie hadden niet verwacht dat het avontuur lang zou duren, aangezien er nog heel veel barrières te overbruggen waren en ik nul ervaring had met ondernemen, laat staan in Colombia. Tot verbazing van velen zit ik hier nog steeds en gaat het goed. Ze zijn nu vooral trots dat het mij is gelukt’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Ik blijf me nog steeds verbazen over hoe gastvrij en vriendelijk de meeste Colombianen zijn. De deuren gaan heel snel voor je open. Ook de diversiteit van natuur, dorpjes blijft mij verbazen. Ik woon hier nu 3 jaar, heb al aardig wat gereisd maar ontdek iedere keer weer prachtige nieuwe plekken’.
‘Bogota zelf ben ik steeds meer gaan waarderen. De stad heeft talloze heerlijke restaurants, clubs, barren. Uitgaan is hier leuker dan in Amsterdam, iedereen danst. Ik woon zelf in Chapinero Alto, een gezellige wijk met veel jongeren’.

‘Ik merk dat ik het moeilijk vind om te wennen aan de dingen die hier niet functioneren. Even geld overmaken naar een andere bank duurt lang en kan nog nauwelijks online, even naar de andere kant van de stad met de auto is vaak geen pretje vanwege de drukte op de weg. Openbaar vervoer zoals treinen, trams, metro hebben ze hier in Bogota niet’.

Nederlander in Colombia 20

‘Het verschil tussen arm en rijk vind ik af en toe schokkend. Als je hier uit een minder bedeelde familie komt heb je veel minder goede gezondheidszorg, is het heel bijvoorbeeld moeilijk om naar een goede universiteit te gaan omdat dit veel te duur is.. Een klein deel van de Colombianen leeft in extreme rijkdom, heel veel mensen hebben het niet breed. De middenklasse ontbreekt en dit is niet goed voor de ontwikkeling van het land’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Ik vind de diversiteit, de mensen, de natuur en de chaos het leukste aan Colombia. Ik heb het gevoel dat ik hier meer leef dan in Nederland’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Buitenlanders, en met name Europeanen worden met open armen ontvangen. Ik merk dat mensen het erg leuk vinden als je als buitenlander hierheen komt om te ondernemen of om vakantie te houden. Colombianen zijn trots op de schoonheid van hun land en willen dit graag delen. Ik heb nog geen vervelende ervaringen gehad omdat ik buitenlander ben’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik heb al veel gereisd in Colombia. Het Zuiden van Colombia is wat minder ontdekt door toeristen en vind ik nog heel puur qua mensen en natuur. Purace in Cauca is een aanrader, en de omgeving van Pasto‘.

‘Cali is mijn favoriete stad, vanwege de invloed van de Afro-Colombianen, de “swung” van de stad en het tropische klimaat. Ik vind de Amazone heel tof en de provincies Boyaca en Santander en de koffie regio. De noordkust is mooi maar op veel plekken wel erg toeristisch. De pacifische kust is echt een aanrader, super ongerept. Het oerwoud loopt over in het strand, de walvissen spot je vanaf de kant. Je stapt hier echt weer in een andere wereld’.

Nederlander in Colombia 20

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ik vind het leuk om zowel Colombiaanse als Nederlandse vrienden te hebben. Door het product dat ik verkoop heb ik automatisch veel met Nederlanders te maken. Maar ik vind het zonde om alleen met Hollanders om te gaan. Colombianen zijn minstens zo gezellig ;) ‘.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik volg het nieuws hier actief zowel politiek als economisch. Verder praat ik graag met amigos over de politiek en economie hier. De afgelopen jaren en vooral sinds het ondertekenen van het vredesakkoord, is Colombia vooral positief in het nieuws. Je ziet het aantal toeristen hier explosief groeien en ook het drugs imago van het land verandert snel. Ik denk dat er weinig landen zijn die in zo’n korte tijd zo positief zijn veranderd qua veiligheid en economische groei’.

‘Pratende met mijn Colombiaanse vrienden merk ik wel dat de huidige rechtse regering die pas sinds oktober aan de macht is, weinig populair is. De focus ligt op grootschalige landbouw, mijnbouw en massa toerisme. Aan de echte problemen zoals corruptie, inkomensongelijkheid, duur onderwijs en de geringe ontwikkeling van het platteland lijkt weinig te veranderen. De inkomensongelijkheid en de slechte bescherming van de vele kleine boeren in het land, zijn een risico voor de fragiele stabiliteit en de vrede in het land’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Ik ben gek op de vruchtensappen hier, Colombia is het land met de meeste fruitsoorten ter wereld. Ik vind het eten in Colombia wel “ok”, maar ben er geen fan van zoals ik wel houd van Peruaans of Mexicaans eten. Daar zit wat meer pit in. Ik mis de groentes, hier eten ze vooral veel Koolhydraten en veel vlees. Ik vind het eten aan van de pacifische kust het lekkerste. De Afro-Colombianen hebben heerlijke visrecepten en gebruiken cocos door de rijst en kruiden’.

Nederlander in Colombia 20

Wat mis je aan Nederland?

‘Fietsen zonder luchtvervuiling. Reizen in de trein. Een gezonde snack, broodje als ik op straat loop. De verschillende seizoenen. Pils drinken op het terras in het voorjaar met 10 graden en de eerste zonenstralen’.

Heb je last van heimwee?

‘Ik mis mijn familie en goede maten uit Nederland, maar ik word regelmatig bezocht door vrienden en familie. Ook heb ik hier inmiddels een leuke groep vrienden en hier in de stad is altijd wat te doen. Echt heimwee heb ik nauwelijks’.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 19: Esther

Gerelateerde berichten