Nederlander in Colombia 11: Esmee

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Mijn naam is Esmee de Haan en ik woon op dit moment in Popayán maar verhuis over een paar dagen terug naar Bogotá.’

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik werk bij de Norwegian Refugee Council (NRC – Consejo Noruego para Refugiados), een NGO die zich inzet voor mensen die vanwege conflict of geweld moeten vluchten.’

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Tijdens mijn studie heb ik een half jaar in Colombia scriptieonderzoek gedaan en stage gelopen bij NRC. Ik vond het zo moeilijk om na 6 maanden weg te gaan dat ik wist, ik kom hier terug.’

Waarom Colombia?

‘Ik was voor het eerst in Colombia in 2016, precies toen er tijdens een volksstemming tegen de vredesakkoorden gestemd werd. Dat was zo’n tegenslag. Intussen is het vredesverdrag ondertekend en professioneel gezien is het een enorm interessante tijd in Colombia. De transitie naar “vrede” gaat zeker niet gemakkelijk, de ongelijkheid in het land is groot, mensenrechten worden op grote schaal geschonden, families worden nog steeds verdreven van hun land of leven onder de druk van criminele bendes en sociale leiders worden bedreigd en vermoord. Daarbovenop ontvangt het land nu honderdduizenden Venezolanen die de crisis in Venezuela ontvluchten. Maar daarnaast is Colombia ook een ontzettend mooi en divers land waar ondanks alle problematiek altijd wel tijd en een reden is voor een feestje, een etentje of een weekendje weg.’

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Ik had al eerder een paar maanden in Latijns Amerika gewoond (in Mexico) dus ik baseerde mijn verwachtingen grotendeels op die ervaring. Verder probeerde ik zo blanco mogelijk en zonder vooroordelen het avontuur in te gaan. Ik had het weer in Bogotá wel iets warmer en zonniger verwacht!’

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Mijn familie en vrienden waren niet verbaasd maar wel enigszins teleurgesteld dat ik zo ver weg ging wonen. Vanwege mijn beroep, humanitaire hulp, hebben ze zich er bij neer gelegd dat ik niet in de meest veilige landen geïnteresseerd ben, maar het blijft lastig. Als ik een aantal dagen niets van mij laat horen raakt het thuisfront wel enigszins in de stress. Gelukkig begrijpen zij dat dit een positieve kans is voor mij en ook voor hen om een nieuw deel van de wereld te leren kennen!’

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Wat mij positief heeft verrast en blijft verrassen aan Colombia, is de opgewektheid van de mensen. Ondanks de gewelddadige geschiedenis en de verdeeldheid in het land, is de vrolijkheid en het optimisme overal voelbaar.’

‘Aan de andere kant blijft het korte termijn denken, de kortzichtigheid en het gebrek aan perspectief mij verbazen. Volgens een college is dit deels te verklaren door het feit dat Colombia, in vergelijking met een land als Nederland, een jong land is dat zich nog in de “puberteit” bevindt.’

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Wat ik misschien wel het leukste vind aan Colombia, zijn de etentjes en (huis)feestjes. Colombianen dansen altijd! Of je nu met grootouders en tantes bent, met collega’ s of met vrienden, in de stad of op het platteland, zonder gêne wordt van salsa tot reggaeton gedanst.’

Wat zijn de mindere kanten?

‘Structuren in Colombia zijn behoorlijk hiërarchisch, en status wordt niet altijd ontleent aan ervaring of kennis maar aan geld en titels. Het resultaat is een vrij onderdanige houding van de gemiddelde Colombiaan.’

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Colombia is een heel gastvrij land en als buitenlander word je hier warm ontvangen. In Bogotá is men wel gewend aan buitenlanders maar in een kleinere stad zoals Popayán val ik meer op. Men heeft veel bewondering voor een jonge meid die aan de andere kant van de wereld woont om zich in te zetten voor het land. Colombianen zijn erg nieuwsgierig naar mijn ervaringen en vinden het moeilijk zich voor te stellen dat ik zo ver bij mijn familie vandaan ben. Ze stellen zich dan ook erg beschermend op en ontvangen me graag in hun familie.’

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik heb veel gereisd in Colombia en veel van de diversiteit van het land gezien. Het is moeilijk te zeggen wat ik het mooist vond. De hike naar Ciudad Perdida, La Guajira, de Amazone en het koffiegebied behoren zeker tot mijn favorieten. Ik hoop binnenkort de Pacifische kust en San Agustin te leren kennen.’

‘Ik reis het liefst over land om de overgangen in natuur en klimaat te zien en te ervaren. Met maar een uur rijden (of fietsen!) kun je al in een compleet andere omgeving zijn. Als ik ooit terug naar Nederland zou gaan, zal ik zeker de bergen missen!

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ik heb lang geroepen dat ik niet in het buitenland ben om me onder de Nederlanders te begeven maar ik moet bekennen dat het soms toch wel fijn is om ervaringen te delen met andere Nederlanders en een stukje Nederland op te zoeken in Colombia. Afgelopen koningsdag heb ik dan ook erg genoten bij de viering van de ambassade.’

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik vind het belangrijk om in grote lijnen op de hoogte te zijn van wat er speelt in het land maar ik vind het lastig. De Colombiaanse media is voor een groot deel gekleurd en bevooroordeeld. Voor mijn gevoel hang ik een beetje tussen twee landen in, ik probeer op te hoogte te blijven van het nieuws in Nederland en Colombia maar in de praktijk ben ik van beide net niet helemaal op de hoogte.’

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Ik ben geen groot fan van de Colombiaanse keuken, tot ongenoegen van veel Colombianen. Typische Colombiaanse gerechten bevatten veel vet en koolhydraten, het is niet gek om aardappelen, rijst, bonen en bakbanaan op één bord te vinden. Maar van de vis en het verse fruit kan ik erg genieten! ‘

Wat mis je aan Nederland?

‘Een boterham met kaas! En het eerste wat ik eet als ik in Nederland op het vliegveld aankom is een broodje kroket. Maar wat ik het meest mis aan Nederland zijn de seizoenen. Ik mis de sfeer dat bij elk seizoen hoort, evenals de seizoensgebonden activiteiten. In Colombia blijft het weer ongeveer hetzelfde gedurende het jaar. ‘

Heb je last van heimwee?

‘Natuurlijk mis ik regelmatig mijn vrienden en familie. Ik vind het lastig dat ik er niet ben bij de leuke dingen, maar nog lastiger dat ik niet fysiek aanwezig ben om geliefden te steunen als zij het nodig hebben. Maar last van heimwee heb ik niet, ik voel me op mijn plek in Colombia, heb plezier in mijn werk en heb een fijn netwerk van vrienden opgebouwd. En het is ontzettend leuk om familie en vrienden te ontvangen in Colombia.’

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlanders in Colombia: 1 Fetze Weerstra, landschapsfotograaf
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek, schrijver
» Nederlander in Colombia 3: Omega, blogger
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé, muzikante
» Nederlander in Colombia 5: Daniel, hostelhouder
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia, leraar
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven, directeur Holland House Colombia
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman, directrice
» Nederlander in Colombia 9: Pieter, stroopwafelverkoper
» Nederlander in Colombia 10: Conor, ondernemer

Gerelateerde berichten