Nederlander-in-Colombia deel 9 Pieter

Nederlander in Colombia 9: Pieter

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Pieter die stroopwafels verkoopt onder de naam Holandinas stroopwafels.

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Ik ben Pieter en woon in Bogotá.’

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik heb samen met mijn vrouw Holandinas Stroopwafels opgezet, ik importeer en distribueer de stroopwafels in Colombia. Momenteel verkopen we voornamelijk aan cafés, ijssalons en delicatessenwinkels. Daarnaast doen we evenementen zoals beurzen en markten, en vooral in de komende maanden verkopen we ook aan (Nederlandse) bedrijven die onze blikken als relatiegeschenken gebruiken.’

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Mijn (inmiddels) vrouw heeft hier een baan aangenomen en ik ben met haar mee gegaan. Zij is een Filipijnse mensenrechtenadvocate en werkt bij de internationale tak van een Colombiaanse NGO.’

Waarom Colombia?

‘Voordat wij hier gingen samenwonen hadden wij een lange afstandsrelatie. Na bijna 3 jaar wilden we graag samen zijn en haar nieuwe baan was daarvoor het goede moment.’

Hoe ben je op het idee gekomen om stroopwafels naar Colombia te halen?

‘Ondanks de lange afstand waren we in de gelukkige omstandigheid dat ik en mijn vriendin vrij regelmatig konden zien. Niet alleen in de Verenigde Staten waar zij woonde of in Nederland waar ik woonde, maar we ontmoetten elkaar over de hele wereld om samen te reizen. De stroopwafels die ik dan meebracht voor haar vrienden of familie waren altijd een enorm succes. In Colombia was dat niet anders, dus zagen we daar een mogelijkheid in. Er bleken wel al wat lokale bakkers te zijn, maar de smaak daarvan is niet echt zoals we ze in Nederland kennen en lekker vinden. Dat schijnt aan de lokaal beschikbare ingrediënten te liggen. Om dus de echte Nederlandse stroopwafel te krijgen besloten we ze te gaan importeren.’

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Toen zij die baan had aangenomen stond ik niet direct te springen om naar Colombia te gaan. Door wat we in de Nederlandse media te zien krijgen had ik niet zo’n positief beeld. Ik ben 6 weken ‘op proef’ gegaan, met Spaanse les begonnen en toen besloten om de stap te wagen.’

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Over het algemeen was het niet verrassend dat ik op een gegeven moment ergens met mijn vriendin samen zou zijn, maar dat het Colombia zou worden was wel verrassend, zeker ook omdat zij ook de taal niet sprak.’

Nederlander in colombia

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Colombia is meer ontwikkeld dan ik verwacht had. Ik heb het nog steeds ontzettend naar mijn zin en we hebben dan ook geen plannen om te vertrekken.’

Wat vind je van de cultuur en natuur?

‘Het is een prachtig land en ook al hebben we al redelijk wat gezien, er is nog zoveel meer te ontdekken. We houden van de natuur en de enorme variatie daarin, ook vlak buiten Bogotá zijn er al prachtige plekken te verkennen. Cultureel mis ik de Hollandse directheid hier weleens, mensen durven niet zo snel ‘nee‘ te zeggen en blijven daardoor dingen soms onnodig lang rekken voordat het hoge woord eruit is.’

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘In Bogotá lopen er inmiddels zoveel buitenlanders rond, dat mensen daar niet meer van opkijken. In de kleinere dorpjes ben ik nog wel een bijzondere verschijning, goed voor wat stiekem gefluister of voor de wat minder verlegen Colombiaan, een fotomoment.’

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Een echte favoriet heb ik niet maar de Cocora-vallei, Caño Cristales, de Ciudad Perdida en de Tatacoa woestijn hebben enorme indruk op me gemaakt.’

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Op evenementen van het Holland-House en de Ambassade zie ik natuurlijk genoeg Nederlanders, maar daar buiten heb ik ook regelmatig contact met een aantal landgenoten. Ik vind het toch fijn om af en toe in mijn moedertaal te kletsen.’

Wat krijg je mee van de economie en politiek?

‘Op het misschien wereldwijd gebruikelijke standaard geklaag na, krijg ik niet heel veel mee van de lokale economie en politiek, wat dat betreft leef ik toch een beetje in een bubbel. We hebben geen tv en ik lees maar zelden het Colombiaanse nieuws. Ik vind dat ik me daar eigenlijk best wat meer in zou moeten verdiepen, historisch gezien is het een enorm interessante periode waarin we zitten. Met het vredesproces en de groeiende belangstelling onder toeristen en investeerders voor Colombia.’

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Hier is Ajiaco een van mijn favorieten, net als de enorme variatie aan fruit en verse vruchtensappen. Chirimoya, mangosteen en granadilla vind ik allemaal heerlijk en zo zijn er nog veel meer.’

Wat mis je aan Nederland?

‘Als bepaalde dingen hier wat moeilijker of langzamer gaan dan verlang ik weleens naar de Nederlandse snelheid en efficiëntie. Al zou het goed kunnen dat ik dat inmiddels best overschat, want ook in Nederland loopt natuurlijk niet alles altijd van een leien dakje. Andersom is het spontane juist ook weer de charme van Colombia.’

Heb je last van heimwee?

‘Ik vind het leuk af en toe terug te keren naar Nederland, maar ik heb geen heimwee. Natuurlijk mis ik mijn vrienden en familie soms wel, net als de snackbar, maar ook Surinaams en Indonesisch eten. Daar kwam ik eigenlijk pas achter toen ik onlangs op Aruba was en daar al die lekkernijen in overvloed verkrijgbaar zag.’

Pieter verkoopt stroopwafels in Colombia, dan met name Bogotá.
Website: www.holandinas.com
Facebook: Facebook-pagina

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlanders in Colombia: 1 Fetze Weerstra, landschapsfotograaf
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek, schrijver
» Nederlander in Colombia 3: Omega, blogger
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé, muzikante
» Nederlander in Colombia 5: Daniel, hostelhouder
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia, leraar
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven, directeur Holland House Colombia
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman, directrice

Gerelateerde berichten