colombiaans.nl

Nederlanders in Colombia: 1 Fetze Weerstra, landschapsfotograaf

Nederlanders in Colombia: 1 Fetze Weerstra, landschapsfotograaf

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hun over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Fetze Weerstra, fotograaf.

Wat is jouw naam?
Mijn naam is Fetze Weerstra en ik ben fotograaf en woonachtig in Bogotá.

Wanneer kwam je voor het eerst in Colombia?
Zes jaar geleden kwam ik voor de eerste keer in Colombia. Op vakantie. Ik woonde destijds in Spanje en had daar mijn huidige vrouw, een Colombiaans journaliste, leren kennen. Samen bezochten we haar land. Een nieuw land, een nieuwe familie, een nieuwe cultuur. Al snel volgende een tweede vakantie in het Andesland. En inmiddels woon ik ruim twee jaar in Bogotá van waaruit ik als freelance fotograaf het Colombiaanse stedelijke en rurale landschap portretteer.

Wat heb je zoal gedaan?
Eén van de projecten die ik hier heb opgezet, is “Postales de Colombia”, een serie toeristische ansichtkaarten van mijn foto´s, te koop in een dertigtal (en steeds groeiend) aantal winkels, museums en hotels in Bogotá en op het vliegveld van Rionegro. Of online op mijn site. Juist door het gebrekkige aanbod van moderne kaarten voor de sinds kort in aantallen toenemende toeristen.

Hoe wordt je ontvangen in Colombia? Merk je dat mensen anders naar je gaan kijken?
Veel is er veranderd sinds 2008, mijn eerste keer Colombia. Destijds werd ik nog veel op straat aangestaard (lang; blonde Friese kop), toegelachen, lastiggevallen ook (want = Gringo = heeft dus heel veel geld). Bepaalde delen van Colombia die ik toen nog niet kon bezoeken wegens het conflict, zijn nu in principe veiliger bereikbaar. Nu, slechts een paar jaar verder, zijn veel zaken in positieve richting veranderd. Het toenemend toerisme maakt daar een belangrijk deel van uit.

Ik ben dankbaar voor de vele reacties die Colombianen mij mailen naar aanleiding van het werk dat ik hier doe. Alsof er een grote behoefte blijkt naar meer (zelf)waardering voor dit ongelooflijke land dat ontzettend veel te lijden heeft gehad, en nog steeds lijdt. Alsof mensen mij dankbaar zouden moeten zijn dat ik eens een pósitieve kant van Colombia laat zien. Een kant die absoluut bestaat maar buiten de Colombiaanse landsgrenzen slechts nog door weinigen zo gezien wordt. Ik doe het met liefde.

Want mijn missie is de identiteit van dit land, zoals ík dat als nieuwkomer en (daarom) buitenstaander, waarneem, over het voetlicht van de wereld te brengen. Er ligt nog een schone taak voor me weggelegd. Dit land is vele malen groter dan Nederland; de landschappen, culturen en geschiedenis heel divers. Mijn verlanglijstje bestaat uit nog vele onbezochte en ongefotografeerde departementen, tientallen steden, vele dorpen, stranden, eilanden en natuurgebieden. Ik heb nog wel even wat te doen hier. Terug naar Nederland hoefde van mij toch niet zo. Al mis ik op zijn tijd best een broodje frikandel speciaal…

Fetze Weerstra
Bogotá

Meer Nederlanders in Colombia

Wil je wat meer zien? Kijk op fetzeweerstra.com of www.facebook.com/fetze

Alle foto´s © Fetze Weerstra. Alle rechten voorbehouden

colombiaans.nl

colombiaans.nl

colombiaans.nl

colombiaans.nl

colombiaans.nl

colombiaans.nl

colombiaans.nl

colombiaans.nl

colombiaans.nl

colombiaans.nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Gerelateerde berichten