Nederlander-in-Colombia-14-bertjan

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Mijn naam is Bertjan , geboren in Maarssen, en via allerlei omzwervingen uiteindelijk beland in Colombia waar ik nu naar alle tevredenheid met mijn vrouw woon. Wij wonen in Bogota.
Ik moet wel vermelden dar vrijwel iedereen mij hier Yanni noemt, enerzijds denk ik doordat ik een aantal jaren in Griekenland gewoond heb en anderzijds heeft men de nodige moeite om naam hier uit te spreken.’

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Mijn vrouw en ik hebben onlangs een bedrijf, Blu Tulip’s relocation Colombia opgericht. Naast alle “normale” expat en relocation activiteiten geven wij met name de familie van de expat speciale aandacht en hebben hiervoor speciale programma’s ontwikkeld. Dit omdat volgens onze ervaring dat als een relocation mislukt, dit veelal is omdat de familie niet gelukkig is in het nieuwe land, niet weet wat zij moeten doen. Wij doen onze best met onze speciaal ontwikkelde programma’s de familie te helpen om zich hier in Colombia thuis te voelen.’

‘Daarnaast hebben wij een reisbureau opgericht welke zich op de Nederlandse markt richt. Wij hebben een speciaal reisprogramma opgericht om het “echte” Colombia te kunnen ontdekken. Wij werken met modules (zgn bouwstenen) maar wel dusdanig dat men echt volledige vrijheid heeft. Je hoeft bij ons echt alleen maar naar Bogota te vliegen en de modules waar je interesse in hebt uit te kiezen. Als voorbeeld hiking, archeologie, heritage cities enz. Wij doen de rest en plakken alles aan elkaar op basis van persoonlijke voorkeur. Makkelijker kan het niet om je echte droomvakantie te regelen en echt op basis van volledige vrijheid dit land te ontdekken.’
‘En als laatste geven wij via onze Facebook groep Blu Tulip’s informatie en tips over Colombia en gericht op expats, travelers en buitenlanders in dit mooie land’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Dat is wel een leuk verhaal. Ik werkte in Griekenland in de toeristische sector en dat is erg seizoensgebonden. In de winter ben je vrij. In 2017 besloot ik iemand op te zoeken die in Bogota woont en die ik in Nederland heb ontmoet toen zij daar als expat werkzaam was. Wij konden het altijd goed met elkaar vinden. Beide wisten wij niet van elkaar dat wij allebei inmiddels gescheiden waren, iets wat gewoon nooit ter sprake is gekomen. Kortom, de “klik” was daar nog steeds, ik ben niet meer weggegaan en zijn wij erg gelukkig saampjes. Het was de eerste keer dat ik in Colombia kwam, zo en zo in Latijns Amerika en moet zeggen dat het al mijn verwachtingen heeft overtroffen. Ik voelde mij echt onmiddellijk thuis.’

Waarom Colombia?

‘Waarom Colombia? Zoals gezegd ik ging iemand opzoeken die Colombiaanse is en in Bogota woont. En ben hier nog steeds.’

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘De eerste keer dat ik Colombia bezocht had ik absoluut geen idee wat ik kon verwachten. Ik wist alleen dat Colombia de geboorteplaats was van mijn vriendin, dat hun voetballer Carlos Valderrama een lookalike is van onze nationale Nederlandse speler Gullit en natuurlijk dat het een slechte reputatie had voor drugskartels en ontvoeringen . Ik geef toe dat ik vertrok met een mixt gevoel van opwinding en verwachtingen.’

‘Maar wat ik ervoer om in Colombia te zijn overtrof al mijn verwachtingen met de volle 100%. Van aankomst op de georganiseerde maar toch chaotische luchthaven in Bogota, om het heerlijke en o zo smakelijke eten te proberen en om fruit te proeven waar ik nog nooit van had gehoord. Om voor het eerst de sfeer en de prachtige landschappen te ervaren, en te ontdekken dat al die geweldige kenmerken een wezenlijk onderdeel zijn van de Colombiaanse cultuur en mensen. Ik was en ben nog steeds totaal onder de indruk van de diversiteit van dit land. Wat ik toen dus niet besefte, was dat ik in Colombia zou blijven en verliefd zou worden op hun mensen en cultuur (en met name mijn huidige vrouw natuurlijk)’

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Tja, veel mensen hebben helaas stereotype ideeën van Colombia, en veel mijn naasten dus ook. Men was verbaasd, waarom Colombia? Men wilde weten of het wel veilig is, how about cocaïnekartels en ontvoeringen en dergelijke. Maar na het nodige uitgelegd te hebben en informatie verstrekt te hebben is men ook enthousiast geworden en is men blij dat ik zo enthousiast en happy ben’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Colombia heeft mij vooral in positieve zin verrast. Het is echt een van de meest verbazingwekkende en diverse plaatsen op aarde vol vriendelijke, warme en gastvrije mensen die niet kunnen wachten om je hun prachtige land te laten zien. Het is waar dat Colombia in het recente verleden donkere perioden heeft gekend, maar tegenwoordig is het, in ieder geval voor mij, een land vol kleurrijke, smakelijke en leuke momenten die wachten om te worden ervaren. Het is qua natuur divers :het heeft witte zandstranden, weelderige bergvegetatie, het groen van de regenwouden, de roodgloeiende woestijn om maar wat te noemen. Maar afgezien daarvan is het echt de warmte en levendigheid van de mensen, de architectuur en voedsel waarom Colombia mij geraakt heeft.’

‘Als je hier door de straten loopt, word je omringd door exotisch fruit die worden verkocht door vriendelijke straatverkopers. En overal waar je komt, vindt je huizen en muren die zijn geverfd in kleurencombinaties die een indrukwekkende weergave van artistieke expressie bieden. Je wordt hier echt omringd door mensen die volledig gepassioneerd zijn door verandering en die bezig zijn het beste uit hun leven te halen. Colombia is voor mij salsa, geweldige muziek, geweldige dans, beats, kleur, eten, passie en authenticiteit.’
‘Negatief? Gelukkig heb ik niet echt veel negatieve ervaringen opgedaan. Je moet je uiteraard openstellen voor de mensen en hun cultuur, uiteindelijk ben je gast van dit land en zo dien je je ook te gedragen. En het gras is echt nergens anders groener. Het was moeilijk, nagenoeg onmogelijk, om een vaste werkkring te kunnen vinden. Het was wennen dat de mensen iets minder punctueel zijn. Maar de positieve ervaringen overheersen nadrukkelijk bij mij’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Ik woon in Bogota en als je een uurtje of twee reist ben je in een volledig andere omgeving, ander landschap en ander klimaat. Alsof je echt in een ander land terecht gekomen bent. Dat is nog steeds onwerkelijk voor mij.’

Wat zijn de mindere kanten?

‘Het is een land wat zich aan het herstellen is van een donkere periode. Dat gaat gepaard met vallen en opstaan. Er is helaas bij veel mensen nog veel onbegrip voor het gesloten vredesakkoord met de FARC en wantrouwen voor de politiek. Dat is jammer omdat ingezette ontwikkelingen breed gedragen moeten worden om een basis te creëren waar alle inwoners van mee kunnen profiteren.’

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Positief. Men is erg behulpzaam en is belangstellend waar je vandaan komt en waarom je hier bent’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik heb (helaas) nog niet alles van Colombia mogen zien. Maar wat mij verrast is hoe je met een uurtje of twee / drie reizen in een totaal andere wereld terecht komt. Villa de Leyva heeft veel indruk op mij gemaakt, je beleeft hier echt de historie. Ook Guascua en Honda zijn indrukwekkend.’

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ik heb niet noemenswaardig veel contact met andere Nederlanders die hier woonachtig zijn. Dit heeft ook te maken dat ik opgenomen ben in de familie van mijn vrouw. Maar regelmatig drink ik wel een biertje met een Nederlandse vriend hier.’

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik volg het nieuws zo goed als mogelijk. Het valt mij wel op dat in Nederland er betrekkelijk weinig aandacht gegeven wordt aan Colombia. Ik geloof ook dat je als buitenlander op de hoogte moet blijven van de ontwikkelingen van het and waar je woonachtig bent, ook al is het maar om met de mensen te kunnen communiceren en te kunnen begrijpen.’

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Mijn favoriete eten is Ajiacco, een typische Colombiaanse soep. Een echte aanrader.’

Wat mis je aan Nederland?

‘Ik mis uiteraard dat ik gezien de afstand mijn kinderen en moeder minder vaak zie. Je spreekt elkaar wel regelmatig maar dat is anders dan een knuffel te kunnen geven. Verder mis ik af en toe een broodje paling en een broodje halfom. Maar voor dat zijn er genoeg andere dingen voorhanden hier.’

Heb je last van heimwee?

‘Nee, gelukkig ook nooit gehad.’

Meer informatie:
Bekijk de website van BertJan’s Blu Tulips hier.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlanders in Colombia: 1 Fetze Weerstra, landschapsfotograaf
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek, schrijver
» Nederlander in Colombia 3: Omega, blogger
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé, muzikante
» Nederlander in Colombia 5: Daniel, hostelhouder
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia, leraar
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven, directeur Holland House Colombia
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman, directrice

Gerelateerde berichten