Nederlander-in-Colombia-18-maarten

Nederlander in Colombia 18: Maarten

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Maarten. Welkom bij Nederlander in Colombia 18.

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Mijn naam is Maarten Hertog en ik woon in Medellín’.

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik ben net begonnen met een baan voor een Amerikaans bedrijf op een ontwikkelingsafdeling in Medellín’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Twee jaar geleden heb ik tijdens een lange reis 5 tot 6 weken gespendeerd in Colombia en voelde het als een tweede thuis door de vriendelijke mensen en het mooie land. Eenmaal terug en na wat nadenken heb ik het besluit genomen om mijn droom te volgen. Dit was in een ander land wonen en daarna de taal en cultuur te leren. Ik hoefde niet lang na te denken over het land, Colombia natuurlijk!’

Waarom Colombia?

‘De mensen vriendelijk en is het een land vol natuur. Prachtig. Daarnaast is de energie in dit land heel fijn: de muziek, het dansen en het leefritme. Het zijn hardwerkende mensen die ook goed kunnen genieten van het leven. De fase waar het land zich in begeeft is ook interessant. Het heeft zich heel goed ontwikkeld, maar de verbetering is nog heel vers. Ik wil meer leren over hoe ze dit hebben bereikt en hoe het verder zal gaan met het land’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Mijn verwachtingen van Colombia waren een mix. Ik had 6 weken de ervaring van leven en studeren in een ander Latijns-Amerikaans land: Uruguay. In mijn hoofd had ik dit gemixd met 5 to 6 weken reizen in Colombia. Qua ontmoeten van personen had ik het idee dat het misschien een beetje lastig zou zijn doordat ik alleen was en alles zelf moest opbouwen, maar viel reuze mee’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Vele vrienden zagen dit al een beetje aankomen en voor sommige was het een kleine verrassing. Over het algemeen vinden ze het allemaal gaaf en zijn de reacties van ‘knap dat je het doet’ tot ‘ben wel een beetje jaloers’. De keuze dat ik iedereen minder ga zien heeft impact bij mij en bij anderen, maar tot nu toe doet videobellen wonderen. Ik zie iedereen ongeveer net zo vaak, maar dan via een schermpje’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Het land heeft mij positief verrast doordat ik hier heel snel mensen heb ontmoet en me heel snel thuis voelde als iemand die hier echt woont. Ik had wel het idee dat het relatief makkelijk zou zijn, maar het was nog positiever dan gedacht. Verder had ik eerst het idee dat hier mensen langzaam zouden werken. Dit is soms ook waar (bij kassa’s bijvoorbeeld…zucht). Maar ook hoor en zie ik dat Colombianen echt hard en veel werken om hun ‘kost’ te verdienen’.

‘Op een negatieve manier raakte het mij best wel om te zien hoeveel Venezolanen op straat om geld vragen. En dat náást alle Colombianen die al op straat leven. Ook verhalen over de politiek maakte mij ongerust. “Wil ik in dit land een paar jaar wonen?” Noem het een kleine cultuurshock. Nu heb ik een manier gevonden om hier mee om te gaan. Het is de realiteit accepteren en kijken hoe je op de beste manier iets bij kunt dragen aan verbeteringen van het land’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Het heerlijke weer, de mooie landschappen, de vriendelijke mensen, de mogelijkheden van reizen binnen het land, de salsa en de omstandigheden die goed zijn om Spaans te leren (weinig sterke accent en weinig personen spreken Engels op straat)’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Je moet meer nadenken over veiligheid in dit land. Er zijn heel veel plekken die veilig zijn en na een tijd weet je hoe het werkt. Ik heb gehoord dat het gevaar is dat je je te comfortabel voelt en dat je dan beroofd wordt.  Kort samengevat: dit heb je in veel plekken in de wereld, ook in Europa’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘In de meeste gevallen reageren ze erg positief. Ze helpen je graag en hebben vaak geduld als mijn Spaans even niet toereikend is. In enkele gevallen kijken ze je verlegen aan. Een vriendelijke lach met wat Spaanse woorden maakt dat ook dát een mooie ontmoeting wordt’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

Ik heb al wat delen kunnen zien van Colombia en dit is een lastige vraag. Ik zal proberen te kiezen. Uiteraard Medellín en omgeving wint bij mij aangezien ik daar woon. Dit is met een kleine knipoog, maar het is een prachtige stad tussen de bergwanden, vriendelijke mensen, het heerlijke klimaat en de prachtige natuur om de hoek. Met daarbij mooie wijken waarin je goed kan wonen als buitenlander’.

‘Buiten mijn stadje vind ik het koffiegebied erg fijn gezien het niet te hete klimaat, de zeer veilige regio, de prachtige dorpjes en de mooie natuur. En uiteraard de koffie :) Voor wie het niet bekend is: het gebied “Eje Cafetero” ligt onder Medellín en ten westen van Bogotá. Waar ook veel mooie natuur is de vinden is de regio rond Santa Marta. De stad zelf is fijn om te zijn. Er zijn leuke restaurants en dergelijke, maar het is niet zo super toeristisch als Cartagena. Daarnaast is misschien wel het mooiste dat deze plek een uitvalbasis is voor veel schitterende tochten als Tayrona Park, Minca en Cabo de la Vela. En het is makkelijk per vliegtuig te bereiken’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Jazeker, maar gelukkig is dat een van de vele nationaliteiten waar ik mee om ga. Ik heb graag vele nationaliteiten om mij heen. In Medellín is een groepje Nederlanders waarvan ik een paar heb ontmoet’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik krijg wel wat mee. Dit is vooral via Colombianen die ik ken. Daarnaast heeft de NOS ook regelmatig berichten over Colombia.  Ik vind belangrijk om te weten wat er om gaat in het land, maar merk dat je ook niet alles moet willen weten. Het is een complex verhaal en het kan je ook raken door de heftige verhalen van wat men hier meemaakt’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Ik ben nu al verslaafd aan de verse maracuya- en mangosappen. Twee tropische vruchten die goed samengaan. Het is niet altijd te vinden, dus dat maakt het iets specialer. Een goede arepa met kaas (Hollander!) is altijd fijn. Daarnaast als snack is Doritos Mega Queso ook erg fijn’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Op de dag dat ik hier 3 maanden was zat ik met een lokaal biertje de zonsondergang te bekijken in Cartagena. Dit was een uitgelezen kans voor bitterballen. Dit was tevens het eerste echte moment dat ik eten uit Nederland miste. Verder was mijn ritme in Utrecht wel fijn met roeien en vrienden. Dan denk ik weleens terug aan de tijd in Utrecht waar ik roeide of even biertje op het terras dronk met vrienden’.

Heb je last van heimwee?

‘Nee, dat niet want voelde me gelijk thuis in het land. Uiteraard zijn er momenten dat je denkt aan het leven in Nederland en dat je daar wel iets wilt doen of iemand wilt zien. Maar dat is allemaal op een gezond niveau. Voorlopig heb ik het hier prima naar mijn zin!’

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra, landschapsfotograaf
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek, schrijver
» Nederlander in Colombia 3: Omega, blogger
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé, muzikante
» Nederlander in Colombia 5: Daniel, hostelhouder
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia, leraar
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven, directeur Holland House Colombia
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman, directrice
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 17: Daphne

Gerelateerde berichten