Nederlander in Colombia 13: Wilco

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Wilco.

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Mijn naam is Wilco Stans en ik woon sinds 2,5 jaar in Bello een stad, die grenst aan Medellin. Bello heeft ongeveer 580.000 inwoners’.

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik ben vrij veelzijdig wat betreft het verdienen van mijn “pan”. Mijn basis inkomen krijg ik uit de verhuur van panden en een woning. Daarnaast verdien ik met lesgeven wat bij en vervoer ik mensen.’

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

’15 jaar geleden liep ik stage op de Nederlandse Antillen en mijn toenmalige collega’s kwamen uit Colombia. Van het een kwam het ander en zo werd ik uitgenodigd om met hen mee te gaan naar Colombia. Sindsdien vertrok ik elk jaar naar Colombia om het land en de mensen beter te leren kennen. 3 jaar geleden heb ik de beslissing genomen om mijn baan op te zeggen en Nederland definitief om te verruilen voor Colombia.’

Waarom Colombia?

‘De manier van leven sprak me heel erg aan, het gaat hier allemaal net iets gemoedelijker, het klimaat is erg aangenaam en vergelijkbaar met de lente/zomer in Nederland. Daarnaast is Colombia goedkoper dan Nederland en is het makkelijker om met minder geld rond te komen en leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld een dagje uit naar een boerderij met zwembad wat ze hier “Dia del Sol” noemen kost omgerekend ongeveer 20 euro en heeft transport, ontbijt en lunch en snack inbegrepen’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘De verwachting die ik had op dat moment, was best spannend, ik zegde mijn baan op en ging voor mijzelf beginnen en ondanks dat ik meerdere malen naar Colombia per jaar reisde en inmiddels een goed netwerk had was het een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Vooroordelen had ik in principe niet. Het voordeel dat je als buitenlander en Europeaan hebt, is dat mensen tegen je op kijken, je altijd hartelijk ontvangen wordt en dat iedereen alles van je wil weten.’

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Mijn familie wist dat ik altijd al in het buitenland wilde wonen en leven, dus de verrassing was niet heel groot toen ik het ze vertelde’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘Eens even kijken. In positief opzicht: de vrijheid die je hier hebt om voor jezelf te beginnen. In negatief opzicht: hoe makkelijk dat je hier tijd kunt verliezen door lange wachtrijen bij banken en winkels. Soms ben je een halve dag kwijt om alleen maar met een servicemedewerker van een bank te praten’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Het meest bizarre in Colombia vind ik nog steeds het grote verschil tussen arm en rijk. Ik verbaas me hier elke dag weer over dat mensen op straat moeten leven, niet geholpen worden door de overheid en moeten rondkomen van simpelweg bedelen’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Colombia is een opkomend land en sommige zaken, worden steeds beter geregeld. Veel gaat hier al online en internet is op veel plaatsen gratis te krijgen. Helaas is er veel achterstand op het gebied van krijgen van goede gezondheidzorg (lange wachtrijen) en hulp van de overheid bij armoede, zoals mensen dat krijgen in Nederland is er bijna niet. Particuliere gezondheidszorg is voor veel mensen onbetaalbaar en ook die klinieken geven niet altijd goede zorg’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Over het algemeen zijn de mensen, met wie ik in aanraking kom altijd erg geïnteresseerd en willen ze alles van me weten’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik hou van reizen en Colombia is heel veelzijdig. Ik vind de kuststrook bijvoorbeeld prachtig met hele mooie stranden van Cartagena tot Santa Marta. Het departament waar ik nu woon heet Antioquia en heeft prachtige natuur te bieden. Hier zijn veel bergen en heuvels met genoeg mogelijkheden om bijvoorbeeld te wandelen. Het eiland San Andres voor de kust van Nicaragua is ook heel mooi om naar toe te gaan. Het heeft prachtige stranden en ondanks dat het een eiland is, is het goedkoper dan Colombia. Het mooiste gebied van Colombia vind ik Medellin en omgeving’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ik heb geen tot weining contact met Nederlanders’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik ben goed op de hoogte wat speelt in Colombia. Dagelijks lees ik verschillende kranten en volg ik op Facebook verschillende nieuwspagina’s. Daarnaast werken mijn vrouw en schoonvader beiden voor de overheid’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Ik hou van veel lokale gerechten, en ik vind het moeilijk om te zeggen dat ik maar 1 favoriete gerecht heb. De meeste bekende Colombiaanse gerechten vind ik heerlijk, sanchoco (goed gevulde soep met kip), kokosrijst en vis en tamales. Qua snacks is er voldoende keus want er wordt hier heel veel gefrituurd. Veel bladerdeeg hapjes met vulling en oliebollen zonder krenten hebben mijn voorkeur’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Wat ik mis aan Nederland is, dat er in Nederland altijd de drang is om dingen anders, beter of efficiënter te doen. Colombianen lijken zich meer te berusten op de manier waarop veel dingen langzaam gaan en accepteren het’.

Heb je last van heimwee?

‘Gelukkig voor mij heb ik geen last van heimwee’.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlanders in Colombia: 1 Fetze Weerstra, landschapsfotograaf
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek, schrijver
» Nederlander in Colombia 3: Omega, blogger
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé, muzikante
» Nederlander in Colombia 5: Daniel, hostelhouder
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia, leraar
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven, directeur Holland House Colombia
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman, directrice
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 10: Conor, ondernemer
» Nederlander in Colombia 11: Esmee, NGO-medewerker
» Nederlander in Colombia 12: Peter, ondernemer
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan, ondernemer

Gerelateerde berichten