Nederlander-in-Colombia-10-juan-colombiaansnl

Nederlander in Colombia 16: Juan

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Juan.

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Mijn naam is Juan Kort en ik woon in het prachtige en gezellige Laureles, Medellin’.

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Sinds kort ben ik freelance tekstschrijver. Ik schrijf teksten als blogs, interviews en reportages voor Nederlandse bedrijven. Ik kan dit makkelijk online vanuit huis in Medellin doen’.

Hoe ben je in Colombia terechtgekomen?

‘3,5 jaar geleden was ik klaar met mijn studie en wilde ik 3 maanden reizen. Ik had toen een ticket gekocht naar Ecuador, waar mijn moeder vandaan komt. Ik kom daar al mijn hele leven, en het leek mij wel leuk om ook eens naar een ander Zuid-Amerikaans land te gaan. Gezien Colombia naast Ecuador ligt, en ik er alleen maar goede verhalen over had gehoord, ik de taal spreek was de keuze voor Colombia snel gemaakt! Ik heb toen een maand door Colombia gereisd: van Cali, Salento, Bogota, Guatapé, Medellin, Taganga, Minca, Santa Marta naar Cartagena. Een prachtige reis met mooie herinneringen die ik nooit zal vergeten’.

‘Zo’n 1,5 jaar geleden kreeg ik het idee om een tijd in Zuid-Amerika te gaan wonen. Ik ging er altijd alleen maar naar toe voor vakanties, wat zo tijdelijk is. Nu ben ik hier met een enkele reis naartoe gegaan, en kijk ik wanneer ik weer terug wil of moet. Ik wilde graag meemaken hoe het is om te wonen in Zuid-Amerika, niet hoe het is om er op vakantie te gaan’.

Waarom Colombia?

‘Iedereen zal zich nu afvragen waarom ik niet voor langere tijd naar Ecuador ben gegaan, gezien mijn moeder daar vandaan komt en ik er familie heb. Maar ik heb daar al weleens voor langere tijd gewoond. Ik heb toen onder andere vrijwilligerswerk gedaan op een school in Quito. Ik houd er altijd van om nieuwe plekken te ontdekken, maar het leek me ook fijn om ergens naartoe te verhuizen waar ik minimaal één keer ben geweest en waar ik het uiteraard leuk heb gehad. Colombianen zijn super aardig, en in Medellin heb je een lekker warm klimaat, het is er relatief gezien veilig, je hebt er prachtige uitzichten, het is goedkoop en er is heel veel te doen. Overdag en ’s nachts!’

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Ik had het idee dat het er overal super gevaarlijk was. Daarbij heb je ook snel een beeld dat de sfeer er niet goed zal zijn en de mensen er niet aardig zijn. Nadat ik goede verhalen over Colombia hoorde ben ik er naartoe gegaan, en al mijn vooroordelen werden voordelen 😉’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Iedereen reageerde er erg positief op! Ze vonden het leuk dat ik zo’n groot avontuur aanging. Velen zeiden mij te gaan bezoeken hier. Tot nu toe zijn drie vrienden mij hier op komen zoeken. Eén daarvan is snel weer teruggekomen en woont hier nu ook! Hij was en is dus ook erg positief over Colombia’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast, positief en negatief?

‘Positief gezien vind ik Colombianen heel gastvrij, super aardig, ik heb hier nog nooit iets van agressie meegemaakt en ook geen criminaliteit. Bijna elke taxichauffeur begint een heel gesprek met je. Er zijn hier prachtige steden, dorpjes en landschappen. Gezellig en feestelijk, en dat in een heerlijk klimaat’.

‘Uiteraard zijn er ook (kleine) dingen die iets minder leuk zijn. Colombianen kunnen bijvoorbeeld heel hygiënisch zijn. Bij veel zwembaden heb je dan heel veel regels dat je een badmuts op moet doen en niks mag eten of drinken bij het zwembad. Dat kan natuurlijk wel een beetje vervelend zijn als je met vrienden een middagje bij het zwembad relaxt. Gelukkig mag je eigen muziek wel altijd op max! 😊’

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Toch wel de mensen en hun gezelligheid. Een saaie avond hier heb ik bijna nooit meegemaakt!’

Wat zijn de mindere kanten?

‘Het is moeilijker om een afspraak met iemand te maken. Mensen zeggen heel vaak af of komen te laat. Afspraak is geen afspraak hier. Een plan B hebben voor een afspraak is dus vaak aan te raden😉. Natuurlijk zijn er ook genoeg Colombianen die wel op tijd komen, dan moet je oppassen dat jij niet te laat komt omdat je denkt dat de ander te laat arriveert😉’.

‘Tuurlijk is het hier ook gevaarlijker, armer, minder goed georganiseerd en heb je minder (goede) sociale voorzieningen dan in Nederland’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Iedereen is altijd nieuwsgierig waar ik vandaan kom. Ze zien dat ik niet Colombiaans ben, maar wel goed Spaans spreek en Juan heet. Dat maakt ze nieuwsgierig. Ze heten me altijd welkom in hun land!’

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Tijdens dit avontuur heb ik ook weer verschillende nieuwe plekken bezocht. De één mooier dan de ander. Ik ben een groot fan van Guatapé, Santa Fe de Antioquia en Valle de Cocora. Guatapé vanwege het kleurrijke dorp, de rots die je met een trap kan beklimmen en het daarnaast gelegen stuwmeer’.

Santa Fe de Antioquia is een leuke plek om vanuit Medellin aan te doen. Het is er warmer dan in Medellin en ‘Guatapé, en daarmee de sfeer ook. De stijl is prachtig: witte huizen in koloniale stijl. Overdag lig je er in een zwembad, ’s avonds dans je op de straten van het dorp. Valle de Cocora is een vallei vol met waspalmen. Je moet het zien om te geloven hoe mooi dit gebied is’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Ik huur hier nu een appartement met die Nederlandse vriend van me die hier ook naartoe is gegaan. Toen ik in een gedeeld huis woonde, had ik, super toevallig, een Nederlandse huisgenoot. Dat is het wel eigenlijk. Erg fijn om leuke dingen, maar soms ook minder leuke dingen, te delen met iemand die je moedertaal spreekt’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘De crisis in Venezuela en het vluchtelingenprobleem wat daaraan verbonden is, de presidentsverkiezing toen Duque verkozen werd, economische vooruitgang van Colombia, veranderingen in veiligheid en onderhandelingen met guerrillagroeperingen volg ik veelal via internationale nieuwsbronnen. Verder volg ik de Colombiaanse president en de burgemeester van Medellin op social media. Daarmee weet ik ook wat er hier gaande is. Ook praat ik met Colombianen over deze onderwerpen’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Mijn favoriete drankje hier is de rum cola. Niet per se Colombiaans, maar het wordt hier wel heel veel gedronken. En ik doe daar gezellig aan mee 😉.’

‘Mijn favoriete snack is cholado. Een beker met vers fruit, sap, gecondenseerde melk en een koekje. Erg zoet en lekker’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Uiteraard mijn familie en vrienden. Je moest hier nieuwe vrienden maken, en familie heb ik hier niet. Gelukkig heb ik snel veel leuke mensen leren kennen ter plekke. Ook mis ik mijn eigen huis en spullen. Ik woon hier in een gemeubileerde woning. Erg makkelijk, maar je voelt je dan minder thuis, gezien het niet jouw spullen zijn. Ik zelf zou mijn huidige woning ook anders inrichten. Voor de rest mis ik het Nederlandse brood ook. Dat is hier helaas niet of moeilijk te verkrijgen. Het komt snel neer op brood wat vrij lang houdbaar is’.

Heb je last van heimwee?

‘Niet echt eigenlijk. Gelukkig kan je tegenwoordig dagelijks contact hebben met Nederland via chat, foto’s, filmpjes en beeldbellen. Dat maakt de afstand een stuk kleiner. Mijn vader heeft in de jaren ’80 in Ecuador gewoond. Hij moest het nog met extreem dure telefoontjes doen, of brieven die er weken over deden’.

Heb je nog tips voor Nederlanders die ook in jouw voetsporen willen treden?

‘Als je financiële buffer niet megagroot is, zorg ervoor dat je al een inkomen of baan in Colombia hebt als je deze kant op komt vliegen. Zo hoeft je buffer niet veel aangetast te worden. Deze moet je hebben voor als je geen of weinig werk meer hebt, of om eventueel terug te gaan naar Nederland en je werkloze tijd in de Lage Landen. Denk ook aan je pensioen. Elk jaar dat je bent uitgeschreven, wordt je AOW verlaagt. In Colombia zijn sociale voorzieningen niet zoals in Nederland. Hier moet je rekening mee houden. Ga hier verder sporten of neem wekelijks danslessen. Zo blijf je bezig, leer je mensen kennen en geloof me, danslessen heb je nodig op de Colombiaanse feesten!’

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra, landschapsfotograaf
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek, schrijver
» Nederlander in Colombia 3: Omega, blogger
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé, muzikante
» Nederlander in Colombia 5: Daniel, hostelhouder
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia, leraar
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven, directeur Holland House Colombia
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman, directrice
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine

Gerelateerde berichten