Nederlander in Colombia 22

‘Mijn naam is Eddy Veldhuisen en ik woon net zoals de vorige Nederlander in Colombia Meghan, ook in Medellín’.

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Eddy. Welkom bij Nederlander in Colombia 22.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Pan of arepa? Hahaha. Ik werk vanuit mijn huis voor de reisorganisatie DE UNA Colombia Tours en heb via internet direct contact met potentiële klanten voor een reis op maat in Colombia’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Inmiddels alweer 13 jaar geleden in 2006 wilde ik een ‘wereldreis’ maken in Zuid-Amerika. De reis begon als vrijwilliger bij straatkinderen in de stad Medellín, ik deed dit voor 6 maanden om vervolgens een reis te maken door het continent. Het werk met de kinderen was zo leuk dat ik eigenlijk niet weg wilde en na ongeveer 1,5 jaar besloot ik om een stichting te beginnen voor straatkinderen en hier te blijven wonen. Tot op de dag van vandaag is het vrijwilligerswerk en werken inmiddels 19 Colombianen en een Nederlandse voor de stichting. We bieden vele activiteiten aan ongeveer 300 kinderen met als doel dat ze leren werken aan een betere toekomst’.

Nederlander in Colombia 22
Foto: Ivy de Bruijn

Waarom Colombia?

‘Voordat ik in 2006 in Colombia met straatkinderen ging werken was ik al eerder in Colombia op vakantie geweest. Tijdens die reis raakte ik onder de indruk van het land en de mensen. Een jaar na deze reis heb ik ontslag genomen in Nederland en begon de ‘wereldreis’ in Medellin. Daar is de reis ook gelijk geëindigd, hahaha’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Ik had al eerder gehoord dat Colombia een mooi land is, maar ook hoor je verhalen dat het gevaarlijk is. In 2005 kwam ik het land binnen over land via Venezuela bij Norte de Santander en stond bij de grens een megagroot bord met de tekst ‘Se buscan estos terroristas’ met grote foto’s erbij, toen dacht ik wel ‘waar begin ik aan?’. Maar de vriendelijkheid van de mensen zorgt ervoor dat deze gedachten snel verdwijnen’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Mijn familie en vrienden, en ik ook, dacht dat het om een lange reis zou gaan om vervolgens mijn leventje weer op te pakken in Nederland, dus ze wensten me een goede reis’.

In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?

‘De diversiteit van de verschillende regio’s en zelfs soms in dezelfde regio is en blijft indrukwekkend. Daarnaast is de openheid van de mensen aanstekelijk en zorgt ervoor dat je je snel thuisvoelt. Minder is het wantrouwen van de mensen, aan de ene kant begrijpelijk, aan de andere kant jammer omdat het contact oppervlakkig blijft en het samenwerken moeilijker maakt’.

Nederlander in Colombia 22
Foto: Ivy de Bruijn

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Je kunt de meest mooie trips maken op relatief korte afstand. Zo had ik laatst een vijfdaagse wandeling gemaakt vanuit het kleurrijke dorpje Salento door de ‘Valle de Cocora’ naar de top van de vulkaan Tolima, op ruim 5200 meter hoogte. Spectaculair’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘De sociale verschillen in het land zijn veel te groot. Als je bent geboren in één van de buitenwijken is het zonder hulp vrijwel onmogelijk om je ambities/dromen waar te maken. Als je al ambities hebt, want deze mensen leven in een klein wereldje en komen daar niet uit. Het is één van de belangrijkste redenen van de vele problemen die het land heeft’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Positief, de Colombianen zijn gastvrije en trotse mensen. En terecht’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘De eerste jaren werkzaam in het toerisme heb ik ook veel als gids gewerkt en daarnaast ben ik zelf meerdere keren op vakantie geweest in Colombia, dus ik ken vrij veel bestemmingen. Maar Colombia is zo groot en heeft zoveel te bieden, er staat nog genoeg op mijn lijstje. Moeilijk om aan te geven wat ik het mooiste vind, het dorpje Jardin (op 3,5 uur van Medellín) en vooral de omgeving vind ik een schitterende plek om naartoe te gaan’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘In het verleden wel vaker, nu vrijwel niet meer. De Nederlanders die ik nu ontmoet is vanwege vrijwilligerswerk voor de stichting. Hieruit ontstaan soms leuke contacten. De samensteller van dit artikel, Luis heeft in 2012 voor Straatkinderen Medellín de marathon van Berlijn gelopen. Hij deed dit voor zijn Lopen voor Colombia, vlak voor hij Colombiaans.nl opzette’.

Nederlander in Colombia 22

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Helaas te weinig, vind ik. Soms lees ik de krant als ik tijd heb.’

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘De fruitdranken zijn onovertreffelijk, daar heb je nooit genoeg van’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Familie en vrienden, dat vind ik het enige nadeel van mijn leven in Medellín’.

Heb je last van heimwee?

‘Helemaal niet, al is het natuurlijk wel heel leuk om Nederland te bezoeken’.

Je las Nederlander in Colombia 22.
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar [email protected].

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 21: Meghan

Gerelateerde berichten