Nederlander in Colombia 21

Nederlander in Colombia 21: Meghan

‘Mijn naam is Meghan en woon sinds een aantal weken in Pereira’. Na eerst een tijdje in Medellín te hebben gewoond, woon en werk ik nu ‘remote als Virtual Assistent in Pereira’.

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Meghan. Welkom bij Nederlander in Colombia 21.

– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Mijn naam is Meghan Eckenbach. Het afgelopen jaar woonde ik in Medellin en sinds een aantal weken woon ik in de stad Pereira.’

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik werk remote als Virtual Assistant. Dit houdt in dat ik ondernemers en organisaties in Nederland help met projectmanagement, marketing en communicatie. Alles dus vanaf mijn laptop. Sinds kort ben ik ook begonnen met helpen van personen en bedrijven die zich hier voor langere tijd willen vestigen. Waar moet je op letten? Hoe zit het met een Visa? Dat soort zaken. Mijn werk als Virtual Assistant geeft mij de mogelijkheid om m’n pan te verdienen en tegelijkertijd Colombia beter te leren kennen en ontdekken. Hier ben ik erg dankbaar voor’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Haha, het is grappig dat je de woorden ‘terecht gekomen’ gebruikt. Ik hoor ook vaak ‘verzeild geraakt,’ alsof een toevallige samenloop van omstandigheden mij hier gebracht moet hebben. Het was een bewuste keuze om hier naartoe te gaan, omdat ik een andere cultuur wilde ervaren en Spaans wilde leren. De verdeeldheid in meningen over Colombia (de één wilt nooit meer weg de ander zegt:”t’is levensgevaarlijk!”) triggerde mij om een eigen oordeel te gaan vormen en een ticket naar Medellin te boeken’.

Nederlander in Colombia 21

Wat waren jouw vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Dat alles mañana mañana zou gaan. Ik wist ook niet zeker hoe veilig Colombia zou zijn.’

‘Nu ik hier iets langer dan een jaar woon denk ik dat ik kan stellen dat alles inderdaad behoorlijk op zijn ‘dooie akkertje’ gaat. Als je boodschappen doet bij de plaatselijke Albert Heijn mag je een als Hollander een flinke dosis geduld meebrengen. Met betrekking tot de veiligheid is het me alles mee gevallen. Ik heb me in Medellin nog nooit onveilig gevoeld. Je moet er gewoon voor zorgen dat je weg blijft van plaatsen waar je niets te zoeken hebt en niet teveel rondzwaait met kostbare spullen. Maar ja, zo’n advies geldt overal, nietwaar?’

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Over het algemeen positief. Natuurlijk waren er ook mensen die verbaasd reageerden en/of de standaard grapjes maakten, maar de belangrijkste mensen in mijn leven waren super supportive!’

In welk opzicht heeft Colombia jouw positief verrast?

‘De jovialiteit van de mensen! De mensen hier in Antioquia (Colombia is groot, dus ik kan alleen over deze regio spreken) zijn echt behulpzaam en vriendelijk. In veel landen bestaat er zoiets als een ‘personal space.’ Hier niet. Doe jij een stap naar achteren, doen zij er één naar voren. Hoe bedoel je, je staat te dichtbij?!’

‘Ook lijkt het er op dat er weinig afstand bestaat in professionele relaties. Waar het bijvoorbeeld in Nederland stopt bij een formele begroeting als je op jaarlijkse tandartscontrole gaat, word je hier uitgebreid begroet ( lees : één kus op iedere wang en een knuffel) en ben je niet weg voordat je de tandarts op de hoogte hebt gesteld van het welzijn van de hond, de kat, de kinderen je man en het werk. Bij wijze van spreken, haha’.

In welk opzicht heeft Colombia jouw negatief verrast?

‘De inefficiëntie van processen. Jeetje, soms aanschouw ik hoe dingen bij bijvoorbeeld instanties, winkels en restaurants gaan en dan denk ik: dit had in twee in plaats van acht stappen geregeld kunnen worden. Dan had je tien keer zoveel tijd én geld kunnen besparen. De andere kant is: dit is slechts mijn aangeleerde tijd is geld-gedachte. Ik krijg namelijk niet de indruk dat mensen hier lijden aan zware stress en burn-outs hebben omdat alles sneller, slimmer en beter moet. Dus ja, wat is dan wijsheid?’

Wat vind je het meest leuke of bizarre aan Colombia?

‘“Ze storen zich nergens aan,” hoor je me vaak zeggen. Een omaatje die 20 minuten de tijd neemt om achteruit in te parkeren? Getoeter en geschreeuw blijft uit. Een rij van 10 man voor de pinautomaat? Niets aan de hand, geen geïrriteerde gezichten, gezucht en gesteun. Dus als jij een keer vergeten bent om de appels te wegen tijdens het afrekenen? Geen stress, neem vooral je tijd om een stickertje te halen. Er is niemand die je scheef aan zal kijken’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Vaak denken de mensen dat ik van hier ben, dus gaan ze er automatisch van uit dat ik net zoals de locals spreek. Wanneer ik een gesprek start, krijg ik in veel gevallen eerst een twijfelachtige Gaat alles wel goed?-look en als na 2 seconden het besef er is dat ik een extranjera ben, zijn ze even vriendelijk als altijd. Ik denk dat men in Medellin over het algemeen wel gewend is aan buitenlanders.’

Heb je wat moois kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Het land is zo groot en elke streek heeft weer zijn eigen charme. Palomino aan de kust is ook heel authentiek. Het eiland San Anders, prachtige mooie blauwe stranden. Nu ik in Pereira woon gaan we de ‘koffie regio’ verkennen en ik denk dat dit ook adembenemend zal zijn.’

Nederlander in Colombia 21

Heb je een favoriet drankje of snack/eten in Colombia?

‘Oke… hoeveel woorden mag dit artikel bevatten? Limonada de coco en Jugo de Guayaba vind ik echt heerlijk en had ik hiervoor nog nooit gedronken. Snacks… uiteraard de buñuelo en de empanada papa y carne, maar alleen als ze vers gebakken zijn. En arepa de chocolo, die gele dus niet te verwarren met de witte arepa die naar mijn mening een stuk minder lekker is haha.’

Wat mis je aan Nederland?

‘Ik mis mijn familie en vriendinnen. Weet je wat ik ook zo mis? De pindasaus’.

Heb je last van heimwee?

‘Nee, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik hier niet permanent verblijf. Ik kan me voorstellen dat dit voor expats die hier echt permanent verblijven anders zal zijn’.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Foto’s: Meghan
Je las Nederlander in Colombia 21.
Mocht je tips hebben, stuur deze gerust naar info@colombiaans.nl.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 20: Tobias

Gerelateerde berichten