‘Mijn naam is Robert en ik woon in La vereda de Dos Quebradas (corregimiento de Villacarmelo, Cali). Ik verdien geld in Nederland als eigenaar van een hoveniersbedrijf en heb in Colombia een stichting’.
In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun ‘pan’ verdienen. We spreken met hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Robert. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 42.
– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren (LinkedIn)
Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?
‘Doordat ik de gelukkige eigenaar van het hoveniersbedrijf Tuinreconstructie van de Griend in Nederland (Den-Haag) ben, en hierdoor enige inkomsten heb, kan ik mij volledig richten op de activiteiten van stichting Biodiverse Development. Deze stichting heeft als doel om bij te dragen aan het behoud van biodiversiteit en het stimuleren van lokale sociaaleconomische ontwikkeling’.
Wat is jouw verleden?
‘Gedurende mijn studie Milieukunde in Deventer heb ik verschillende internationale ervaringen mogen opdoen in het buitenland in de vorm van: stages, internationale uitwisselingsprogramma’s, minor en mijn afstudeerproject. De eerste stage in het buitenland 2008 was een monitoringsonderzoek van een agro-herbebossingsplantage voor een NGO in Brazilië’.
Een letterlijk “klein” voorbeeldje van een van de inwoners
‘Het afstudeerproject en minor (2010-2011) heb ik uitgevoerd in Ghana waarbij ik opvolgend aan een milieueffecten rapportage van toerisme (tevens ter verdienste van een lokale NGO) een ontwikkelingsproject heb opgestart.’
‘Dit project had als doel om een alternatieve inkomstenbron voor de lokale (boeren) bevolking te genereren. Dit door het op een duurzame manier inzetten van toerisme waarbij de biodiversiteit wordt behouden. Tussen 2006 en 2016 heb ik meerdere landen en continenten mogen bezoeken. Van India, China, Ghana tot Nicaragua trok Latijns-Amerika mij het meest aan. Tijdens een intensieve Permacultuur Ontwerp Cursus in Nicaragua deed ik veel kennis op over permacultuur en kreeg ik de mogelijkheid om Spaans te leren spreken (hulpzaam was de basis Portugees die ik had opgedaan in Brazilië).’
‘Nadat ik mijn project in Ghana in 2012 had afgerond ben ik het hoveniersbedrijf in Nederland gestart. Het doel van dit bedrijf was om voldoende te kapitaal te genereren om nogmaals een project op te zetten ten gunste van mens en natuur’.
Hoe ben je in Colombia terecht gekomen en wat waren jouw verwachtingen?
‘Mijn eerste bezoek aan Colombia was in 2015, de missie luidde als volgt: de locatie en mensen treffen waar en met wie ik het project wil gaan uitvoeren. Vanaf die tijd bezocht ik Colombia twee keer per jaar (augustus-september & december, januari en op een gegeven moment ook februari) met als doel om dit prachtige veelzijdige land te leren (ver)kennen.’
‘De verwachtingen van het land kwamen uit: enorme biodiversiteit, verscheidenheid aan landschappen en klimaten, uitbundige en met levensvreugde gevulde bevolking, exotische vruchten en een overvloed aan uitdagingen’.
Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?
‘Mensen om mij heen reageerde in eerste instantie bezorgd op mijn plannen om Colombia te bezoeken. Vele van hen associeerden Colombia enkel met drugs, geweld en gevaarlijke personen. Zelf was ik me ervan bewust dat deze thema’s nadrukkelijk aanwezig zouden zijn in de maatschappij en cultuur van Colombia. Echter zag ik deze thema’s meer als een kans en voornamelijk als een uitdaging om de doelstellingen, van stichting Biodiverse Development, juist hier na te streven’.
In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?
‘Uiteraard was het in het begin lastig om je weg te vinden in een vreemd land, echter is een groot deel van de Colombiaanse bevolking oprecht behulpzaam. Het verraste mij wel hoe weinig (jongere) mensen Engels spraken en de beperktheid aan het concept service en dienstverlening.’
Met name horecagelegenheden voorzien van een goede service én maaltijd en/of drankje ontbraken geheel. Natuurlijk zijn er tal van plekken te vinden waar je op de meest bizarre tijdstippen en locaties mensen volop ziet drinken. Maar een plek treffen, waar er naast alcohol en geluid ook een ervaring wordt aangeboden was (met name destijds) lastig te vinden in sommige steden. Gelukkig maakt de soms openhartige en meestal vriendelijke Colombiaan dit ruimschoots goed’.
Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?
‘Als buitenlander krijg je voldoende aandacht, zeker als blonde man van 1.90 met blauwe ogen, zowel in de negatieve als positieve zin. Veel Colombianen lijken het beeld te hebben (toen er nog reizigers waren, pre-corona) dat alle buitenlanders elke dag in dezelfde kleding lopen, zich niet scheren en nauwelijks de tijd nemen voor lichamelijke hygiëne. Ook heerst er het vooroordeel dat buitenlanders onbeschoft zijn en de Colombiaan altijd zeer beleefd, welke beide niet waar zijn natuurlijk’.
Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?
‘Tijdens mijn verkenningstocht door Colombia van 2015 tot en met 2017 heb ik gelukkig verschillende plekken kunnen bezoeken. Voornamelijk de eerste 12 maanden heb ik bijvoorbeeld het carnaval in Barranquilla mogen meevieren, van de Caribische kust mogen genieten (zeker niét mijn favoriet) en natuurlijk een bezoek gebracht aan Medellín, Manizales en Pereira.’
‘De mooiste plek die ik heb gezien in Colombia (en over de rest van de wereld), is Chocó; een gebied gelegen aan de stille oceaan. Met een klein vliegtuigje vloog ik vanaf Quibdó naar Bahía Solano en sliep ik ruim een week aan idyllische, vulkaan zwarte stranden in El Valle. Op deze stranden monden gigantische watervallen uit, deze zijn gelegen in de wilderige jungle die tot de woeste oceaanbranding reikt’.
Vrijwilligster Martha toont trots de worteloogst
‘Mede aangezien het een van de plekken op aarde is met de hoogste gemiddelde jaarlijkse regenval van 17.000 mm (Choco), was dit niet de geschikte plek voor het starten van het project van de stichting. Cali daarentegen, met haar jaarlijkse festivals en parades, variëteit aan inwoners, warme klimaat, internationale luchthaven en ideale ligging ten opzichte van Buenaventura, trok meer de aandacht. Ook vanwege “nabijgelegen” Medellín en Bogotá met haar internationale luchthavens, bleek Cali ideaal voor stichting Biodiverse Development om zich te vestigen.’
Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?
‘Aangezien stichting Biodiverse Development met name lokaal ter plekke actief is, besteed zij minimale aandacht aan het nationale nieuws over politiek en economie. Desalniettemin houdt de stichting zichzelf op de hoogte van grote ontwikkelingen in de economie, politiek en/of veiligheid’.
Uiteraard heeft de huidige situatie, waarin Colombia de langste lockdown ter wereld kent > 6 maanden (met een vrijwel gesloten vliegruim), zijn invloed op de maatschappij én cultuur van Colombia.
Desondanks woon ik hier naar alle tevredenheid en is het een droom die uitgekomen is voor mij én mijn broer Björn, waarmee ik dezelfde finca deel. Als broer en als afgestudeerd ingenieur Tropische Bosbeheer geeft hij mij en de stichting op velen vlakken advies en steun.
Heb je last van heimwee?
‘Uiteraard maakt de huidige situatie het minder aangenaam aangezien wij familie en vrienden in Nederland niet kunnen bezoeken en visa versa. Maar Colombia is ons nieuwe thuis en kijken wij uit naar de dag dat wij ons vaderland, Nederland, weer “normaal” mogen bezoeken’.
Wat hoop je in Colombia te bewerkstelligen voor de toekomst?
‘Het liefst zou ik iedereen van harte uitnodigen om langs te komen en ons én het project te leren kennen. Op die manier kan men direct bijdragen aan het behoud van de prachtige biodiversiteit en de lokale sociaaleconomische ontwikkeling hier in Cali, Colombia. Door de huidige situatie is direct bijdragen vrijwel onmogelijk, tenzij je op dit moment al in Colombia bent. Desalniettemin roepen wij iedereen op om onze website, www.biodf.org, te bezoeken en contact met ons op te nemen zodat we gezamenlijk kunnen kijken wat jij vanuit Nederland, of waar dan ook op de wereld, kunt doen om ons project verder te ontwikkelen om zodoende steeds veelzijdiger aan onze doelstellingen bij te dragen’.
Neem eens een kijkje op de website van de stichting van Robert:
Stichting Biodiverse Development
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.
AUTEUR
Over Luís Ernesto
Luis Ernesto een fanatiek reiziger en heeft zijn roots in Colombia. Hij zet zich actief in voor de Colombiaanse gemeenschap in Nederland en organiseert Latin-evenementen zoals Colombian Vibes en Feliz Navidad. Zijn favoriete gerecht is bandeja paisa, drinkt graag jugo de lulo en houdt van stroopwafels.
Reacties: info@colombiaans. nl
Volg ons op social media!
Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.
* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.
Lees meer Nederlander in Colombia
» Nederlander in Colombia 40: Peter
» Nederlander in Colombia 39: Henry
» Nederlander in Colombia 38: Heike
» Nederlander in Colombia 37: Hans
» Nederlander in Colombia 36: Erik
» Nederlander in Colombia 35: Floor
» Nederlander in Colombia 34: Alexander
» Nederlander in Colombia 33: Johanna
» Nederlander in Colombia 32: Anko
» Nederlander in Colombia 31: Andrea
» Nederlander in Colombia 30: Rosita
» Nederlander in Colombia 29: Rhonda
» Nederlander in Colombia 28: Kim
» Nederlander in Colombia 27: Esméé
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze