‘Mijn naam is Esméé en ik woon met mijn vriend in Manizales’.
In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze onder andere de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Esméé. Welkom bij Nederlander in Colombia deel 27.
– Samenstelling: Luis Ernesto van Baren
Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?
‘Mijn vriend Jorge en ik wonen nu een jaar in Colombia. Ik ben druk bezig geweest met mijn Spaans en ben nu op zoek naar een baan. Ik heb moleculaire biologie gestudeerd en heb gewerkt in medisch onderzoek. Het liefst zou ik werk willen vinden in onderzoek op het gebied van biodiversiteit en milieu bescherming. Mijn vriend heeft een baan op de Universiteit van Manizales en doet onderzoek op het gebied van natuurkunde en geeft daar ook les. Hij wil graag het onderwijs in Colombia verbeteren en internationalisering bevorderen’.
Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?
‘Jorge komt oorspronkelijk uit Manizales, maar hij heeft in Groningen gestudeerd en we hebben elkaar daar leren kennen’.
Waarom Colombia?
‘Omdat het ons allebei een mooie ervaring leek om hier te gaan wonen. Het klimaat, de natuur en de enorme biodiversiteit trok mij erg aan. Daarnaast de aardige mensen en de latin muziek.
We wonen net buiten Manizales in een dorpje. Manizales ligt in de bergen op 2100 meter en het uitzicht vanuit de hele stad is super mooi. Waar we wonen is het heerlijk rustig en ik kan me lekker uitleven in de tuin en in de groententuin. We kunnen zo bakbananen, avocado’s, papaja’s en limoenen uit de boom plukken. We proberen op een zo’n “groen” mogelijke manier te leven’.
Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?
‘Toch wel het idee dat het niet zo veilig zou zijn. Maar tijdens onze rondreis hebben we ons veilig gevoeld en veel backpackers ontmoet die dat ook ondervonden. Het is wel verstandig om op de toeristische plekken te blijven. Tevens is Manizales een rustige stad. Er zijn wijken waar je niet moet komen en het is verstandig om op de drukkere plekken te blijven, maar dat is zo in veel grote steden. Ik neem regelmatig alleen de bus of taxi ergens naartoe, en in het dorp waar we wonen en in de omgeving wandel ik regelmatig en voel me daar veilig’.
Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?
‘Ze moesten in het begin een beetje wennen dat ik alweer weg zou gaan, omdat ik al vaker in het buitenland heb gewoond. Maar we voelden ons erg gesteund door onze families’.
In welk opzicht heeft Colombia jou verrast positief en negatief?
‘Positief: hoe gastvriendelijk de mensen zijn en vrolijk, het mooie weer het hele jaar door. De schitterende natuur, ik stap de deur uit en kan wandelingen maken omringd door het groen, met uitzichten over de bergen. Dat ik elke dag een nieuw insect of vogel tegen kom in de tuin die ik nog niet eerder heb gezien, en dat het altijd op hetzelfde moment licht en donker wordt. Deze dingen geven me een gevoel van rust en vrijheid’
‘Wat ik zorgelijk vind is dat er nog niet veel bewustzijn is over natuurbescherming. Mijn vriend en ik willen graag die bewustzijn vergroten, door bijvoorbeeld het promoten van biologisch tuinieren en het scheiden van afval. En als het mogelijk is, op professioneel gebied onderzoek doen dat bijdraagt aan natuurbescherming en duurzaamheid. De luchtvervuiling en de zwarte uitlaatgassen in de stad vind ik ook erg verontrustend’.
‘Iets wat me verraste tijdens onze rondreis, is dat we een aantal nationale parken niet in konden omdat de guerrilla daar zit’.
‘Zoals in elk land loop je tegen cultuurverschillen op. Over het algemeen zijn Nederlanders toch wel vrij direct in de communicatie, en hier is dat ook anders. Ik heb weleens meegemaakt dat mijn vragen aan de loodgieter werden opgevat alsof ik zijn werk niet vertrouwde, terwijl het in Nederland opgevat zou zijn als een teken van interesse. Je moet er blijkbaar een beetje omheen praten, dat vind ik soms nog wel lastig. Brainstormen is ook niet echt gebruikelijk, dingen worden meer gedaan zoals de baas het heeft opgedragen. Want die moet je natuurlijk happy houden als je je baan wilt behouden’.
Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?
‘Dat mensen gewoon vrijuit zingen wanneer ze zin hebben, dat vind ik erg leuk. We wonen in de koffie-regio van Colombia en om ons huis heen zijn er veel koffie plantages. Je weet bijvoorbeeld meteen wanneer er koffie geplukt wordt omdat de koffie plukkers of lekker aan het zingen zijn of druk aan het kletsen, haha. Ook leuk is dat er vaak muziek opgezet wordt, dat je overal kan horen. Het scheelt dat ik van latin muziek hou :). Er worden snel live bands ingehuurd, zelfs op kleinere feestjes zoals op een verjaardagsfeestje, en in kroegjes en restaurantjes. En dat dan iedereen gaat dansen’.
‘Dat je de gekste dingen kunt laten repareren voor weinig geld, en dat doen mensen ook. Terwijl er velen zijn in Nederland die een nieuw apparaat zouden kopen. De consumentencultuur en daarmee de verspilling in landen zoals Nederland stuit me nog weleens tegen de borst, alles moet altijd maar meer en meer.Ook het streven naar dat je alles tegelijk zou moeten kunnen is hier minder. Ik heb het idee dat ik hier dichter kan komen bij wat er eigenlijk echt belangrijk is’.
Wat zijn de mindere kanten?
‘De sociale verschillen zijn heel groot, dat vind ik vooral als Nederlander moeilijk te zien. Er zijn miljoenen mensen in Colombia die van heel weinig geld moeten leven. Er zijn niet veel banen, het minimumloon is erg laag en er zijn werknemers zonder contract die met nog minder moeten rondkomen, bijvoorbeeld de koffie plukkers. En dan zijn er (een klein aantal)lonen die 30 keer hoger zijn dan het minimumloon! In Nederland is dat ondenkbaar. Ik denk dat als er hier sociale zekerheid zou zijn zoals bijvoorbeeld die in Nederland,er meer gemoedsrust zou zijn door minder zorgen over bijvoorbeeld eten op tafel, medische zorg en arbeidsongeschiktheid. Deels doordat er hier geen vangnet is, denk ik dat er hier meer voor elkaar wordt gezorgd en dat er meer in het moment wordt geleefd’.
‘Daarnaast, in hoeverre corruptie verweven is in de maatschappij en dat het daardoor ontzettend gecompliceerd is om van de corruptie af te komen. Je merkt wel vooral onder de jongere generatie dat mensen veranderingen willen’.
Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?
‘Heel positief, mensen nodigen je snel uit. Bijvoorbeeld de buren, waar we veel contact mee hebben. De buurt is vrij hecht. Mensen helpen elkaar vaak met van alles, bijvoorbeeld iemand met de auto wegbrengen of ophalen, grasmaaien of lesgeven. En er wordt veel gedeeld, bijvoorbeeld fruit en groenten. De familie van mijn vriend heeft me ook met open armen ontvangen’.
Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?
‘Vorig jaar hebben we een rondreis van 2 maanden gemaakt waarbij we onder andere Rio Claro, Bucaramanga, San Gil, Barichara, Medellín, Guatapé en Jardín hebben bezocht. In Colombia’s “adventure capital” San Gil, hebben we geparaglide over de Chicamocha vallei, een grottentour gedaan, gezipt-lined over de vallei, en geabseiled van een waterval. Dat laatste vond ik het allergaafste. Je kunt er nog veel meer extreme sporten doen zoals wildwatervaren, kajakken en bungee-jumpen. De natuur is overal prachtig, Jardín was mijn favoriet. Je bent daar werkelijk in het midden van de mooie natuur, je kan daar ook avontuurlijke sporten doen en je kan er lekker vegetarisch eten. De Cocora vallei is ook een aanrader, daar hebben we gehiked met de familie van Jorge, en later ook met mijn neef en zijn vriendin die ons kwamen opzoeken. Ik heb nog een enorme lijst met plekken in Colombia die ik graag wil bezoeken. Bijvoorbeeld het Amazoneregenwoud en het San Agustín archeologisch park. Genoeg te doen’.
Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?
‘Tot nu toe heb ik alleen mensen uit andere landen ontmoet, bijvoorbeeld uit Engeland en de Verenigde Staten. In Manizales zitten sowieso niet veel expats en je ziet weinig toeristen’.
Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?
‘Ik kijk heel weinig TV en het nieuws ook niet vaak. Maar je hoort mensen wel praten over het nieuws en de politiek’.
Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?
‘Het tropische fruit, en je kunt in elk restaurant een grote verscheidenheid aan verse fruitsapjes bestellen, heel lekker. Bakbananen en tamales vind ik ook bijzonder lekker. Tamales bestaat uit maisdeeg dat gevuld wordt met aardappel, groeten en vlees, dat geheel wordt omwikkeld in een bananenblad en zo gestoomd. Soort van stoofpotje in een bananenblad. Ik ben vegetariër en een tamales zonder vlees is ook heel erg lekker!’
Wat mis je aan Nederland?
‘Mijn familie en vrienden. Dat je op de fiets zo even ergens heen kunt. Vanwege het chaotische verkeer durf ik hier nog niet te gaan fietsen. Verder Nederlandse kaas, ontbijtkoek en dat je overal in Nederland lekker brood kan halen. Gelukkig hebben we sinds kort een bakker in de stad gevonden met lekker brood’.
Heb je last van heimwee?
‘Echt heimwee niet. Er is al familie op bezoek geweest, zoals mijn moeder en mijn neef met zijn vriendin. Bovendien vind ik het fijn hier te wonen’.
Volg ons op social media!
Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.
* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.
Esméé
Je las Nederlander in Colombia 27.
Mocht je tips hebben, jouw verhaal willen doen of gewoon reageren? Stuur jouw bericht dan gerust naar info@colombiaans.nl.
Lees meer Nederlander in Colombia
» Nederlander in Colombia 26: Guillermo
» Nederlander in Colombia 25: Sabine
» Nederlander in Colombia 24: Elske
» Nederlander in Colombia 23: Juan Manuel
» Nederlander in Colombia 22: Eddy
» Nederlander in Colombia 21: Meghan
» Nederlander in Colombia 20: Tobias
» Nederlander in Colombia 19: Esther
» Nederlander in Colombia 18: Maarten
» Nederlander in Colombia 17: Daphne
» Nederlander in Colombia 16: Juan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia
» Nederlander in Colombia 5: Daniel
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé
» Nederlander in Colombia 3: Omega
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek
» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra