Nederlander in Colombia 17: Daphne

In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hen over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Daphne.

Wat is jouw naam en woonplaats?

‘Mijn naam is Daphne Kolader en woon in Medellín’.

Wat doe je om jouw ‘pan’ te verdienen?

‘Ik heb mijn eigen bedrijf in health and wellness, Cups of Green. Ik organiseer workshops, retreats en doe personal health coaching. Daarnaast ben ik ook artiesten manager van een Amerikaanse dichtster, Aja Monet en ik werk ook als model’.

Hoe ben je in Colombia terecht gekomen?

‘Hiervoor woonde ik in Parijs waar ik mijn partner heb ontmoet. Ik werkte in International Relations en internationaal recht. We wilden allebei een avontuur aangaan. Vrienden van hem hadden het plan om naar naar Medellín te verhuizen met het idee om een wijnbar op te zetten en wijn te importeren uit Frankrijk. Hij heeft zich bij het team gevoegd en zo zijn we hier terecht gekomen. Nu is Voilá Vinos een succesvolle business’.

Waarom Colombia?

‘Omdat het een groeiende markt is waar het redelijk eenvoudig is om een business op te zetten en een visum te krijgen’.

Wat waren jouw verwachtingen en of vooroordelen voor je naar Colombia ging?

‘Ik ben veganist en ik had gedacht dat het super lastig zou zijn om uiteten te gaan en dat valt heel erg mee. Er zijn steeds meer vegetarische en veganistische restaurantjes’.

‘Daarnaast waren mijn verwachtingen dat het mijn business plannen moeilijk zou maken. Ik wilde namelijk richting Azië waar veel meer een health and wellness cultuur en toerisme bestaat en waar ik ook al mijn lijnen had uitgezet. En ik heb daar helaas wel gelijk in gehad. Het duurt allemaal langer om mijn werk hier van de grond te krijgen. En toeristen naar hier trekken speciaal voor wellness retreats is ook nog steeds lastig omdat men toch vooroordelen heeft over het land en het hier niet bekend staat als plek waar je gaat voor health en wellness’.

Hoe reageerden jouw naasten op jouw plannen?

‘Iedereen reageerde positief op de plannen’.

Wat vind je het meest leuke, bizarre aan Colombia?

‘Het leuke vind ik dat iedereen wel even een praatje maakt en ook mensen zeer hulpvaardig zijn. Als je heel lang op de bus staat te wachten en hij niet komt dat mensen groepjes vormen om taxi’s te delen is me al een paar keer overkomen. Dat vind ik leuke dingen. Ook de natuur is prachtig en het klimaat in Medellín is heerlijk’.

Wat zijn de mindere kanten?

‘Ik vind het soms lastig met mijn Westerse manier van denken dat er hier zo makkelijk over wordt gedaan over werk fouten. Er is over het algemeen geen cultuur van excellentie maar dat van middelmatigheid. Ook de excuusjes die je dan hoort zijn soms heel erg. Van sommige mensen is de ouder al 6 keer overleden bijvoorbeeld. Dat men over het algemeen geen verantwoordelijkheid neemt voor hun fouten is erg frustrerend. “Que pena con usted”’.

Hoe reageert men op jou als buitenlander zijnde?

‘Men heeft niet direct door dat ik een buitenlander ben. Met mijn kleurtje meng ik mij in. Maar als ze er dan achterkomen, vaak als ik begin te praten, reageert men heel leuk en ze zijn heel vaak nieuwsgierig over wat ik hier doe en hoe ik het hier vind’.

Heb je wat kunnen zien van Colombia en wat vond je hierbij het mooist?

‘Ik vond Salento erg mooi en ook de Pacifische kust’.

Heb je contact met andere Nederlanders in Colombia?

‘Nee, eigenlijk heel weinig’.

Wat krijg je mee van het lokale nieuws, economie en politiek?

‘Ik krijg het een en ander mee van wat ik lees in de lokale kranten’.

Heb je een favoriete drankje of snack/eten in Colombia?

‘Ik ben over het algemeen niet weg van het Colombiaanse eten, ook omdat het weinig veganistische opties heeft en vaak weinig gekruid. Maar het fruit gaat er erg goed in. De vele avocados, mangosteen, granadilla, zuurzak en zapote costeño (foto boven) vind ik heerlijk. En ook alle verse fruit sappen zijn super lekker’.

Wat mis je aan Nederland?

‘Ik denk dat voor mij het meer is dingen die ik mis uit Europa zoals cultuur, mooie historische gebouwen, diversiteit van mensen, culturen, talen en religie, ook diversiteit in eten/restaurants. Ik ben verwend met Amsterdam en Parijs’.

Heb je last van heimwee?

‘Ik heb geen last van heimwee, ik ben al sinds 2011 weg uit Nederland’.

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.

* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.

Lees meer Nederlander in Colombia

» Nederlanders in Colombia 1: Fetze Weerstra, landschapsfotograaf
» Nederlander in Colombia 2: Nico Verbeek, schrijver
» Nederlander in Colombia 3: Omega, blogger
» Nederlander in Colombia 4: Maite Hontelé, muzikante
» Nederlander in Colombia 5: Daniel, hostelhouder
» Nederlander in Colombia 6: Anne Natalia, leraar
» Nederlander in Colombia 7: Jan Willem van Bokhoven, directeur Holland House Colombia
» Nederlander in Colombia 8: Nathalie Rietman, directrice
» Nederlander in Colombia 9: Pieter
» Nederlander in Colombia 10: Conor
» Nederlander in Colombia 11: Esmee
» Nederlander in Colombia 12: Peter
» Nederlander in Colombia 13: Wilco
» Nederlander in Colombia 14: Bertjan
» Nederlander in Colombia 15: Sabine
» Nederlander in Colombia 16: Juan

Gerelateerde berichten