Colombia heeft een oppervlakte van rond één miljoen vierkante kilometer en is daarmee even groot als Frankrijk en Spanje samen en ongeveer dertig keer Nederland. Bovendien heeft het land een bijzonder bergachtig landschap, vooral dankzij de drie bergruggen van de Andes: de Westelijke, de Centrale en de Oostelijke Cordillera. Het is daarom begrijpelijk dat de luchtvaart al vroeg als een aantrekkelijk alternatief van transport werd ontwikkeld om de verschillende regio’s en steden met elkaar te verbinden.
De eerste Colombiaanse luchtvaartmaatschappij heette de CCNA, de Compañía Colombiana de Navegación Aérea, die in september 1919 in Medellín werd gesticht, een maand eerder dan de KLM, die op 7 oktober 1919 bij een notaris in Den Haag werd geregistreerd. De CCNA bestaat niet meer en de KLM nog wel en daarom is de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de oudste, nog bestaande, in de wereld.
Een eervolle tweede plaats is er voor een andere Colombiaanse vliegmaatschappij: AVIANCA. Dat is een acroniem van Aerovías del Continente Americano, dat aanvankelijk Aerovías Nacionales de Colombia heette. Avianca is ontstaan uit een fusie, in 1940, tussen de SCADTA, de Sociedad Colombo Alemana de Transporte Aéreo en de Servicio Aéreo Colombiano (SACO).
De voorganger van Avianca,SCADTA, werd in december 1919 opgericht door drie Duitsers en zes Colombianen in de Colombiaanse havenstad Barranquilla. De eerste vlucht vond plaats tussen Barranquilla en Puerto Colombia in een Junkers F-13, het eerste vliegtuig in de geschiedenis dat geheel van metaal was. Het werd gefabriceerd in Duitsland, vlak na de Eerste Wereldoorlog.
Al in 1932 kreeg Medellín zijn eigen luchthaven, Aeropuerto Olaya Herrera, in het zuid-westen van de stad, in de huidige wijk Belén. In de jaren dertig van de vorige eeuw was Medellín een stad die zich snel ontwikkelde, met een snel toenemende bevolking en een economie in opkomst. De stad ligt in de Aburrá-valei op een hoogte van 1500 meter boven zeeniveau, in de Cordillera Central, een van de drie bergruggen van de Andes. Door de ligging in het middelgebergte heeft Medellín een bijzonder aangenaam klimaat, met een gemiddelde temperatuur van rond de 23 graden. De stad staat in Colombia daarom ook wel bekend als ‘de stad van de eeuwige lente’.
Rond 1935 was Medellín een rustige en vredige stad, nog zonder het buitenproportionele geweld, waardoor de stad later bekendheid kreeg. Dat neemt niet weg dat er in de tijd rampen en ongelukken plaatsvonden. Op 24 juni van dat jaar gebeurde er een ernstig ongeluk op het nog nieuwe vliegveld van Olaya Herrera, waarbij twee vliegtuigen betrokken waren.
Op die dag botste een Ford Trimotor-vliegtuig van de maatschappij SACO tijdens het opstijgen tegen een zelfde typevliegtuig van de Duits-Colombiaanse maatschappij SCADTA aan, waarbij 17 inzittenden om het leven kwamen. Deze gebeurtenis zou de geschiedenisboeken nooit gehaald hebben, waren het niet dat zich onder de slachtoffers een toenmalige beroemdheid bevond: Carlos Gardel, de beroemdste tango-zanger van zijn tijd (zie hieronder foto van de ramp).
Gardel kwam van een optreden uit Bogotá en was op weg naar Cali, de derde stad van het land, maar moest, om brandstof te tanken, een tussenlanding maken in Medellín. De botsing op de landingspiste, is nooit helemaal opgehelderd. De slechte toestand van de oppervlakte van de landingspiste, een tijdelijke windvlaag, een verkeerde manoeuvre van het tweede vliegtuig, zijn als mogelijke oorzaak genoemd. Wellicht was het een gevolg van een combinatie van al die factoren, een dag dat alles precies verkeerd ging.
Op het moment van zijn dood, was Carlos Gardel al een levende legende. Hij speelde in talrijke speelfilms en was in de jaren dertig van de twintigste eeuw een wereldster en populair idool. Na zijn dood nam de mythe rondom Gardel alleen nog maar toe en werd hij de personificatie van de tragische tango-held. Door dat ongeluk werd de naam van Medellín voor altijd verbonden aan dat van Gardel en van de tangomuziek.
Sinds 1935, het jaar van het tragisch ongeluk in Medellín, begon in de stad een soort cultus, verering aan de tangomuziek, en is deze muziekvorm onderdeel geworden van de populaire cultuur. De stad is sindsdien in trek bij zowel lokale als buitenlandse tango-zangers en dansers en in de stad. Er zijn talloze plaatsen te vinden waar naar Tango geluisterd kan worden, met name in de wijk Manrique, rondom de Vijfenveertigste Straat.Er zijn ook veel tango-scholen, waar tango-dansen geleerd kunnen worden. Er is een plein ter ere van Gardel, met een standbeeld, het Plaza Gardel; er is een museum, het Museo Casa Gardeliana, en er is ook een jaarlijks Tango-festival, het Festival Internacional del Tango.
Tango is een belangrijk onderdeel van de cultuur geworden in Medellín voor de inwoners en voor de toeristen die de stad bezoeken. En dat allemaal dankzij één man, Carlos Gardel, die ongewild in Medellín z’n dood vond…
– Nico Verbeek
Colombiaans.nl
Nico Verbeek is woonachtig in Medellín en schrijft voor Colombiaans.nl maar geeft daarnaast ook Nederlandse taallessen aan Colombiaanse burgers die naar Nederland toe gaan om een nieuw leven te beginnen. Mocht je interesse hebben in deze lessen, stuur gerust een e-mail naar info@colombiaans.nl.
Lees meer exclusieve verhalen uit Colombia
De ‘exclusieve verhalen’ worden speciaal geschreven door Colombiaans.nl. Hiervoor is veel onderzoek en moeite gedaan. Op de tekst berust Copyright. Niets uit deze verhalen mogen overgenomen of gekopieerd worden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.
» Mijn naam is Juan Pablo alias Sebastián Marroquín, zoon van Pablo Escobar
» India Catalina
» Armero… en de wond van 30 jaar oud
» Ciudad Perdida
» Copa America 2001
» Embera Indianen
» La Violencia
» Muisca indianen
» Muziek en dans uit Colombia
» Mythen en Legenden van Colombia
» Nico Verbeek – Van Macondo tot Medellín
» Villa De Leyva
» Las Lajas
» De lugubere geheimen van Colombiaanse gevangenis La Modelo
» La Gaitana
» De duistere kant van ex-president Alvaro Uribe
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» 6 typische Colombiaanse desserts die je geprobeerd moet hebben
» 18 redenen waarom Colombia het gelukkigste volk ter wereld heeft
» Hoe krijg ik een Colombiaans paspoort?
» Help! Ik krijg bezoek uit Colombia, wat moet ik regelen?