Hugo Martínez Poveda

De kolonel die Pablo Escobar klein kreeg overleden

Aan het einde van het vorig jaar verscheen in Amerika het boek Manhunters: how we took down Pablo Escobar, geschreven Steve Murphy en Javier Peña, de twee DEA-agenten die wereldbekendheid kregen door hun rol van DEA-agenten in de netflex-serie Narcos. Daarin schrijven ze uitgebreid over hun avonturen in Colombia en geven ze details over de manier waarop een Colombiaanse politie-eenheid, het zogenaamde Zoekblok, jarenlang jacht maakte op Pablo Escobar.

DOOR: NICO VERBEEK

Hugo Martínez Poveda

De belangrijkste manhunter en verantwoordelijk voor het uiteindelijk uitschakelen van Escobar was echter niet Javier Peña en nog minder Steve Murphy. De echte manhunter en de man die met recht kan claimen Escobar klein gekregen te hebben was een Colombiaanse politieofficier: kolonel Hugo Martínez Poveda. Martínez werd na zijn succesvolle klopjacht gepromoveerd tot generaal. Afgelopen zondag 22 maart overleed Martínez, in het Hospital de la Policia in Bogotá, als gevolg van een hartinfarct, op 79-jarige leeftijd.

Martínez was commandant van het Bloque de Búsqueda, een speciale elite-eenheid van de Colombiaanse politie, bestaande uit 480 politieagenten, aangevuld met enkele militairen, die jarenlang probeerde om de belangrijkste narcobaas van de Colombiaanse maffia te pakken te krijgen.

Het Zoekblok werd oorspronkelijk gecreëerd in 1989 tijdens de regering van president Virgilio Barco, onder de naam van ‘Elite Groep’, en was actief tot juni 1991 toen Pablo Escobar zich overgaf aan de autoriteiten en naar een gevangenis werd gestuurd. Dat was de roemruchte Katedraal in Envigado, bedoeld als detentiecentrum voor Escobar en enkele van zijn handlangers, maar die Escobar veranderde in een vijfsterrenhotel en van waaruit hij zijn criminele activiteiten ‘gewoon’ voortzette.

Hugo Martínez Poveda

Door de overgave van Escobar, zat de taak van Martínez erop en daarom werd hij naar Spanje gestuurd voor een diplomatieke missie. Maar Escobar ontsnapte uit de Kathedraal (zie foto hierboven) en daarom kreeg hij een telefoontje van de nieuwe president Cesar Gaviria, om de jacht op Escobar weer te hervatten, opnieuw aan het hoofd van de elite-eenheid, die vanaf dat moment Bloque de Búsqueda (Zoekblok) heette.

Voor de leden van de elite-eenheid gold een erg strenge selectie: ze mochten geen enkele verdenking hebben ooit geld aangenomen te hebben van de maffia (wat veel voorkwam bij het politiekorps in die tijd) en mochten niet afkomstig zijn uit Medellín. De leden van het Zoekblok werden getraind door speciale eenheden van de Amerikaanse marine en kon bovendien rekenen op de medewerking van de DEA, de Drug Enforcement Administration, in 1973 opgericht door de Amerikaanse president Richard Nixon voor het voeren van zijn War on drugs. Daardoor kreeg de Colombiaanse politie de beschikking over de beste en meest geavanceerde opsporingsapparatuur die er toen was.

Het Zoekblok met Martínez aan het hoofd, slaagde er uiteindelijk in om Escobar te pakken te krijgen, op 2 december 1993, toen hij werd neergeschoten op het dak van een rijtjeshuis in de wijk La America in Medellín.

Het Zoekblok was succesvol, maar kreeg ook flink wat kritiek te verduren. Journalisten en kenners van de misdaadbestrijding beschuldigden het Zoekblok ervan bij de jacht op Escobar steun te hebben gekregen van Los Pepes (Perseguidos Por Pablo Escobar), een groep van paramilitairen en vijanden van Escobar uit het Kartel van Medellín die zich hadden verenigd om Escobar uit te schakelen.

Het was uiteindelijk de zoon van Hugo Martínez, luitenant Hugo Martínez Bolivar, die erin zou slagen om de laatste schuilplaats van Escobar te ontdekken, omdat hij een telefoongesprek van Escobar wist te onderscheppen en de precieze positie wist te bepalen van waaruit Escobar zijn laatste telefoongesprek voerde. Hugo Martinez jr. Kwam in 2003 bij een tragisch verkeersongeluk om het leven, toen hij op weg was van Melgar naar Bogotá en de remmen van een tegemoetkomende vrachtwagen het begaven.

Als gevolg van de speciale maatregelen van quarantaine (Corona-virus!) van de Colombiaanse regering, is generaal Hugo Martínez de afgelopen week noodgedwongen in (zeer) besloten kring begraven.

Over Nico

Nico woont in al vele jaren in Medellín. Hij geeft Nederlandse les aan Colombiaanse burgers en is schrijver. Hij schreef onder andere de boeken: Het kartel van de narcos, Eigen doelpunt en De wrekers van Medellín.
Reacties: info@colombiaans. nl

Volg ons op social media!

Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.


* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.

Verbeek schreef onder meer onderstaande boeken

Lees ook

» Alles over Simon Bolívar
» Geen tweede kans voor deze Colombiaanse narco
» Colombiaans.nl – exclusive Andrés Escobar – De Kronieken van een Heer
» Openingswedstrijd Copa America in teken van Andrés Escobar
» 22e sterfjaar van Andrés Escobar
» De moord op Colombiaanse minister Lara, vandaag 35 jaar geleden» Colombia en Venezuela, op de grens van oorlog… in 1987
» Honderd jaar Spaanse griep in Colombia

» Gabriel García Márquez en de bananenstaking
» Mijn naam is Juan Pablo alias Sebastián Marroquín, zoon van Pablo Escobar

Gerelateerde berichten