Simón Bolívar

by Colombiaans.nl
simon bolivar
Deze baas heeft geleefd van 24 juli 1783 tot 17 december 1830 en wordt gezien als een heel belangrijke vrijheidsstrijder. Hij stond aan de wieg van de bevrijding van Panamá, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en stichtte Bolivia. Simón Bolívar staat in Zuid-Amerika bekend als “El Libertador”en het land Bolivia is zelfs naar hem vernoemd.
Bolívar werd in Caracas (Venezuela) geboren. Zijn ouders stierven jong maar waren behoorlijk rijk. Hierdoor erfde hij de centen en kon op deze manier toch nog een goede opleiding betalen. Hij erfde zelfs zoveel geld dat hij gebruik kon maken van privé-docenten en reisde af naar Spanje om zijn opleiding daar voort te zetten.

Simón Bolívar
Simón Bolívar

In 1807 keerde Simón Bolívar terug in Venezuela. In 1812 is Bolívar gevlucht naar Cartagena omdat Francisco de Miranda zich namens Caracas had overgegeven aan de Spanjaarden. Bolívar werd het zat en in 1812 leidde hij een invasie in Venezuela. Hierna kreeg hij al snel de bijnaam “El Libertador”. Op 6 augustus 1813 veroverde hij Caracas en werd de republiek Venezuela uitgeroepen.

Vervolgens trok hij naar Colombia om de Spanjaarden daar het land uit te slaan. Hij voerde de nationalisten aan en veroverde in 1814 Bogotá. Na deze zegetochten leidde Simón Bolívar een aantal verliezen waardoor hij in 1815 naar Jamaica trok om hulp te vragen.

Simón Bolívar

Simón Bolívar kreeg financiële middelen en een invasievloot van Alexandre Petion om de opstand tegen de Spanjaarden voort te zetten. Als enige tegenprestatie vroeg Petion om slavernij in Venezuela af te schaffen. Vanaf 1816 wist El Libertador weer een aantal gebieden te veroveren en werd een grote held. In 1819 kon heel Colombia gevoegd worden bij het gebied dat niet meer onder Spaande heerschappij stond. In december van dit jaar riep Bolívar dan ook de Republiek Groot Colombia uit. Dit was een grote federatie met huidige landen zoals Venezuela, Colombia, Panamá en Ecuador. Bolívar zelf werd president.
Bolívar trad in 1828 terug als president na veel onrust in de landen. In 1827 valt de Republiek Groot Colombia uit elkaar. Simón Bolívar stierf op 17 december 1830 in Santa Marta, Colombia. Op het landgoed Quinta de San Pedro Alejandrino dat nu tevens dient als museum. Hij leedt waarschijnlijk aan tuberculose. Het landgoed Quinta de San Pedro Alejandrino produceerde in die tijd rum, honing en panela. Het schitterende landgoed ligt in Santa Marta op 4,7 km van het centrum.

Wil je meer lezen over de geschiedenis van Colombia? Lees dan de pagina geschiedenis.

Simón Bolívar

Quinta de San Pedro Alejandrino

Meer lezen over Bolívar via Bol.com