In Nederlander in Colombia laten we Nederlanders aan het woord die geëmigreerd zijn naar Colombia en daar inmiddels hun “pan” verdienen. We spreken hun over hun passie en liefde voor Colombia en stellen ze de vraag waarom zij gekozen hebben voor Colombia. In deze editie spreken we met Jan Willem van Bokhoven, directeur van het Holland House in Bogotá.
Wat is uw naam en woonplaats?
Mijn naam is Jan Willem van Bokhoven en ik woon en werk in Bogotá.
Wat doe je om jouw pan te verdienen?
Ik ben directeur van het Holland House.
Wat doet het Holland House?
Dit kun je verdelen in 2 activiteiten of groepen. In de eerste plaats fungeren we als bilaterale Kamer van Koophandel. We brengen de bedrijven uit het Koninkrijk actief in Colombia en het Colombiaanse bedrijfsleven actief in Nederland samen. Het Holland House heeft op dit moment zo’n 120 leden. Dan praat je zowel over multinationals als over vele MKBers. Die bedrijven komen uit Nederland, Colombia, Curacao en in iets mindere mate Aruba.
Het gaat veelal om bedrijven die reeds voet aan de grond hebben gekregen en succes hebben in de relatie Koninkrijk – Colombia.
Groep 2 betreft de ondernemers die hun product of dienst in Colombia willen verkopen of voornemens zijn een filiaal te starten. Wij bieden de ondersteuning die zij daarbij nodig hebben.
Wat voor hulp zoeken zij dan?
Waardevolle informatie zoals identificatie en selectie van de juiste handelspartners, eerste afnemers, iemand die ze over de drempel helpt. Ook voor praktische zaken zoals het openen van een bankrekening, het vinden van kantoorruimte, het kiezen van de juiste rechtsvorm en zelfs de advisering voor het aanvragen van een werkvisum, kan men bij ons terecht.
Wat je bekend met Colombia?
Jazeker, de eerste keer dat ik in Colombia kwam was ruim 10 jaar geleden. Via mijn studie kwam ik voor het eerst in contact met Latijns-Amerika en na die tijd heb ik nagenoeg altijd aan deze ‘kant van de wereld’ gewerkt. Mijn vriendin is Colombiaans, we hebben elkaar ontmoet in Nederland. Toen ik werd gevraagd om directeur van het Holland House te worden, hebben we besloten om samen deze kant op te komen. Werk en familie komen zo mooi samen. En ik heb er geen spijt van.
Wat waren jouw vooroordelen over Colombia?
Toen ik hier 3 jaar geleden arriveerde had ik geen vooroordelen. Ik was eerder in Colombia geweest en wist al van de hoed en de rand. Maar goed, natuurlijk heb je wel mensen die zeggen ‘ga je naar Colombia? zou je dat wel doen?’ Helaas bestaan er ook anno 2016 nog stereotyperingen die niet stroken met de realiteit.
Ik heb weleens een artikel gelezen over beeldvorming en realiteit, waarin de conclusie luidt dat er tussen deze twee concepten een tijdsperiode van 10 jaar zit. En in 10 jaar verandert er natuurlijk veel. Dit is zeker het geval voor Colombia. Deze ‘negatieve’ beeldvorming verandert langzaamaan, gelukkig ook in Nederland.
Hoe reageerden jouw naasten op jullie emigratie?
Aan de ene kant met blijdschap, want men had uiteindelijk wel verwacht dat we in Latijns-Amerika terecht zouden komen. Aan de andere kant was het voor mijn ouders, broertje, zusje en vriendenkring wel moeilijk dat ik vertrok. Voorheen ging ik op zakenreis naar Latijns-Amerika en kwam ik na een week of maximaal enkele weken wel weer terug, maar dat lag nu anders. Ik kom natuurlijk wel terug, maar Bogotá is mijn uitvalsbasis geworden.
Wat vind je van Colombia?
Colombia is een prachtig land met een enorme diversiteit. De koffiestreek, de kust, het Amazonegebied. De warmte en levensvreugde van de mensen trekt me aan. Ik geloof oprecht dat Colombianen één van de meest vriendelijke en open mensen van Zuid-Amerika zijn. Voor mij werd de emigratie gemakkelijker gemaakt omdat ik hier al vrienden, kennissen en schoonfamilie heb die het mij naar de zin willen maken.
Wat me daarnaast aantrekt is dat er op zakelijk gebied veel mogelijk is in Colombia. Dit in tegenstelling tot Nederland waar veel dingen al gedaan zijn en je niet snel met ‘iets compleet nieuws’ komt. Voor ondernemers liggen er kansen in Colombia. Je moet er wel de tijd voor nemen en wordt binnen een jaar echt niet rijk, maar je hebt wel uitzicht op een mooie toekomst en dromen kan hier nog.
Hoe reageren de Colombianen op jou als buitenlander?
Het ligt eraan wie mij ziet op een bepaald moment. In het dagelijkse leven is het voor de Colombianen niet meer dan logisch dat de directeur van de Nederlands-Colombiaanse ‘Kamer van Koophandel’ een Nederlander is. Colombia is vrij hiërarchisch en in die zin wel apart. Als je in de zakenwereld in Colombia werkt en buitenlands bent, heb je status. Maar het blijft apart dat er wordt opgekeken tegen buitenlanders.
Op straat ziet men dat ik er anders uitzie. Maar in Bogotá is men nu wel gewend aan buitenlanders. Als ik buiten de grote steden van Colombia reis is het een ander verhaal. Als ik bijvoorbeeld een lang weekend op pad ga en langs dorpjes kom, merk ik het wel dat ik word aangekeken.
Heb je al veel kunnen zien van Colombia?
Ik heb gelukkig veel kunnen zien, maar mijn verlanglijstje is nog lang. Voor mijn werk kom ik voornamelijk in de grotere steden. Dan moet je denken aan Medellín, Cali, Cartagena, Barranquilla en Santa Marta. Plaatsen en gebieden die op mijn verlanglijst staan om te bezoeken zijn: Pasto, Leticia, het gebied rondom San Agustin en Caño Cristales. De Sierra Nevada zou ik ook graag bezoeken. Er zijn veel plaatsen die ik wil bezoeken, maar soms komt het er niet van.
Heb je nog weleens contact met Nederlanders?
Jazeker, als Holland House zijnde hebben we een grote business-community waar ik met grote regelmaat contact mee heb. De persoonlijke contacten zijn met regelmaat in het Nederlands. Ik moet wel bekennen dat als het weekend aanbreekt, en ik een drukke week heb gehad, ik het fijn vind dat mijn omgeving wat meer ‘Colombiaans’ is. Dan ben ik vaak op bezoek bij de familie van mijn vriendin en haar broers zijn van mijn leeftijd en daar kan ik goed mee opschieten. Natuurlijk drink ik ook graag een kop koffie of biertje met mijn Nederlandse vrienden die eveneens in Bogota wonen.
Wat merk je van de maatschappij in Colombia?
Veel, in positieve zin. De Colombianen zijn van nature vrij positief, maar hebben bijna allemaal wel een mening over politiek en de president. Daarnaast is men bezorgd over de huidige situatie van de wereldeconomie en lage olieprijzen. Aan de andere kant merk je dat het volk trots is. Over de prestaties van de nationale voetbalploeg op het WK maar ook het verbeterde imago van Colombia in de wereld. Ik merk dat Colombianen je goed willen laten voelen en willen dat jij ook trots bent op Colombia.
Merk je iets van de veranderende economie in Colombia?
We krijgen veel mee van de economie, want hiermee hebben we direct van doen. De Colombiaanse economie staat er internationaal goed op. Heel Colombia volgt voorts de vredesonderhandelingen. Iedereen heeft er een mening over. Veel Colombianen stellen ‘leuk en aardig, maar als er een akkoord getekend is, begint het pas…’ Dan pas moet de vrede in de praktijk worden gebracht en hoe gaat dit er dan uitzien? Dit proces is lang, complex en vergt een commitment van de gehele bevolking en daar is men kritisch over. De verwachting is dat de buitenlandse investeringen verder zullen toenemen wanneer er sprake is van een vredesakkoord.
Wat vind je van de natuur van Colombia?
Ik heb weleens gelezen dat Colombia nummer 2 van de wereld is als het gaat om biodiversiteit. Dat zegt wel iets. Colombia is rijk aan flora en fauna. Colombia is prachtig en rijk aan cultuur en natuur, maar ik geniet zelf echt van de kleine dingen. Om in Bogotá-stad te werken brengt stress met zich mee, het is druk en er gebeurt veel.
Om te werken en wonen vind ik het heerlijk. Wat ik zelf prettig vind is in het weekend eropuit te trekken. Als het verkeer rustig is, ben je met een half uur buiten de stad. We hebben met familie een Finca. We kunnen dan echt even de rust opzoeken. Schone lucht en goede restaurants waar je lekker kunt eten. Binnen anderhalf uur verblijf je bovendien in een compleet ander klimaat.
Heb je een favoriet gerecht of drankje?
Ik hou van de Jugo de Lulo. Dat kennen we in Nederland niet, maar is zo lekker. Op alcoholisch gebied drink ik graag een glas goede rum. Je hebt de Ron de Caldas, Ron de Medellín en Ron de Santa Fé. Maar Colombia heeft ook kleinere fabrieken waar rum van hoogwaardige kwaliteit wordt gemaakt. Deze staan internationaal ook erg goed aangeschreven.
Dan bedoel ik bijvoorbeeld La Hechicera uit Barranquilla. In Nederland kan je deze mondjesmaat ook krijgen. Die is geweldig. In 2014 behoorde deze tot de beste van de wereld. In 2015 was de Ron Parce de beste ‘spirit’ ter wereld. Best apart, want juist deze is in Colombia nagenoeg niet te krijgen. Het is vooralsnog met name een exportproduct.
Ik geniet ook van de Colombiaanse keuken zoals bandeja paisa en de ajiaco. De typische gerechten zogezegd.
Wat mis je aan Nederland?
Ik mis niet de kou of extreme hitte, maar het is een combinatie. In de zomer heb je lange dagen en in de winter korte dagen. Dat mis ik in Bogotá. Ik mis de lange dagen in de zomer die het mogelijk maken om tot laat buiten te zijn. Ook de korte dagen waarop het gezellig is om binnen te zijn rondom de kerst. Hier in Bogota gaat elke dag om dezelfde tijd de zon op en onder.
Heb je weleens last van heimwee?
Nee dat niet. Al kom ik graag terug naar Nederland voor een bezoek en ben dan weer blij dat ik er ben. Ik geloof dat als je de juiste mensen om je heen hebt, je op veel plaatsen wel kunt aarden. Of dit nu Colombia is of een ander land. Het gaat er natuurlijk ook om wat je er zelf van maakt. Natuurlijk mis ik mijn kaas, speculaas en stroopwafels zo nu en dan wel. Voor mijn werk bezoek ik ook Aruba en Curaçao en koop deze producten dan dikwijls daar.
Wat ik stiekem wel echt mis zijn zaken die niet zo goed te vervoeren zijn. Ik mis de bitterballen, kroketten en frikandellen. Dus als ik in Nederland ben probeer ik dat in te halen. Dan eet ik op dag 1: een patat mayo en een frikandel speciaal. En dag 2: babi pangang van de lokale buurtchinees. Dat is wel apart want voorheen was ik daar eigenlijk geen fan van.
Merk je op zakelijk economisch gebied verschil met andere landen in vergelijking met Colombia?
Ik ken o.a. Argentinië, Brazilië en Chili goed, maar ook Peru en Mexico. In deze economieën zie je vaak dat de economie zich in belangrijke mate afspeelt in één stad. Dat is in Colombia wel anders. Ook de andere steden in Colombia doen er ‘economisch toe’. Dat draagt bij aan de diversiteit en plezier van het zakendoen in Colombia.
foto’s J.W. Van Bokhoven en Colombiaans.nl
Volg ons op social media!
Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.
* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl en onze diensten.