Is de FARC wel of niet terug? Dat is de vraag. Afgelopen donderdag 29 augustus werd Colombia verrast door een videofilmpje waarop rond de twintig ex-guerrillero’s van de FARC bekendmaakte dat ze door zouden gaan met de gewapende strijd. Hiermee verbraken ze eerder gedane beloften in het Vredesakkoord tussen de guerrilla en de Colombiaanse regering die na vijf jaar van onderhandelingen in 2016 werd bereikt.
De belangrijkste guerrillero’s uit de groep zijn alias Iván Márquez, Jesús Santrich, El Paisa en Romaña. De eerste twee waren belangrijke commandanten van de oude FARC die deel uitmaakten van de delegatie die namens die guerrilla in Cuba de vredesonderhandelingen voerden en ook de bereikte akkoorden ondertekenden.
El Paisa en Romaña zijn twee van de guerrillero’s die de meeste misdaden op hun naam hebben staan, vooral moorden, afpersingen en ontvoeringen. Deze vier ‘dissidenten’ behoorden al langer tot de radicale vleugel van de oude FARC, die moeite had met de akkoorden en erg actief was in de drugshandel.
Rondom Jesús Santrich was de laatste maanden veel te doen, omdat hij op een geheime video te zien was, terwijl hij onderhandelde over de smokkel van verschillende tonnen cocaïne naar de Verenigde Staten. Het lukte de Colombiaanse justitie echter niet om Santrich in de gevangenis te krijgen en enkele maanden geleden verdween hij van de radar.
Hoewel Iván Márquez in de boodschap die hij voorlas, liet doorschemeren dat hij en zijn wapenbroeders zich op Colombiaanse grondgebied bevonden, gaan de Colombiaanse autoriteiten ervanuit dat ze zich in Venezuela zijn, onder de bescherming van de dictatuur van Nicolas Maduro.
Ondertussen hebben de leiders van de legitieme FARC, de politieke partij die is voortgekomen uit het vredesakkoord tussen de guerrilla en de regering, verklaard dat de ex-commandanten een vergissing maken en dat de beslissing van deze ‘dissidenten’ geen enkele consequentie heeft voor het vredesakkoord.
Specialisten op het gebied van vredesonderhandelingen zeggen dat het relatief ‘normaal’ is dat bij de ontwapening van illegale groeperingen, een aantal leden niet mee doet en doorgaat met de gewapende strijd. Volgens cijfers van de regering hebben rond 10.000 leden van de voormalige guerrilla de wapens neergelegd, wat betekent dat rond de negentig procent van de FARC-strijders zich aan de akkoorden houden en rond de tien procent is afgehaakt.
Een paar dagen geleden maakte de Colombiaanse president Duque nog bekend dat er 9 FARC-dissidenten waren gedood in het zuiden van Colombia. De leider van deze dissidenten, Gildardo Cucho, zou ook zijn gedood tijdens het bombardement van een paar dagen terug.
– Nico Verbeek
Colombiaans.nl
Lees ook
– Het verschil tussen de FARC en ELN
– Laatste wapens FARC ingeleverd
– Een Colombia zonder de FARC, Golfclan en ELN… en dan?
– Ex-president Juan Manuel Santos brengt boek uit over Vredesakkoord met FARC