Sinds enige weken wordt op de Colombiaanse televisie El General Naranjo uitgezonden, een tv-serie over het leven van generaal Oscar Naranjo, voormalig commandant van de Colombiaanse politie en in 2010 door collega-korpsen nog uitgeroepen tot ‘de beste politie-agent van de wereld’.
DOOR: NICO VERBEEK
De bedoeling van de producenten was om nu eindelijk eens het verhaal te vertellen van de ‘goeien’ in de geschiedschrijving over drugshandel en maffia’s in Colombia. Maar helaas, ondanks de goede bedoelingen is de serie een slechte soap geworden, met een pijnlijke rol voor de gelauwerde generaal. Bovendien is El General Naranjo van een veel mindere kwaliteit, in vergelijking met succesvolle series als El Patrón del Mal en Narcos, waarin juist de slechteriken met de hoofdrol aan de haal gaan.
Het grootste probleem is dat de hoofdpersoon van het verhaal, die in de serie ook met naam en toenaam wordt geïdentificeerd als generaal Oscar Naranjo, absoluut niet lijkt op de Oscar Naranjo uit het werkelijke leven. Je zou haast denken dat er iemand opzettelijk aan het werk is gegaan om een parodie te maken of een soort nieuwe versie van Forrest Gump, waarbij aan de generaal de heldhaftige daden van zo ongeveer alle officieren en agenten in dertig jaar politiewerk worden toegedicht.
Generaal Naranjo kan ondertussen niet meer de straat op omdat hij zich na elke aflevering moet verantwoorden voor de onzin die in de serie over hem en over het politiekorps in het algemeen wordt vertoond. Collega’s verwijten hem de credits voor een hoop successen persoonlijk op te eisen en daarmee de acties en het werk van een hoop andere officieren en agenten, bewust of onbewust, in de schaduw te stellen.
Het begon allemaal met een boek. Oscar Naranjo, generaal in ruste en inmiddels fulltime grootvader, ging in op het aanbod van de bekende radio-journalist Julio Sánchez Cristo om een biografie te schrijven over zijn leven en werk, gebaseerd op een reeks interviews met de generaal en dus ook gebaseerd op waargebeurde feiten, want de generaal is er niet de man naar om over dergelijke zaken te liegen of op te scheppen.
De problemen beginnen als Cristo het aanbod van Fox accepteert om een tv-serie te maken op basis van boek, waarin de naam van de generaal gewoon wordt gehandhaafd, terwijl de rest van de hoofdrolspelers, presidenten en andere officieren bijvoorbeeld, allemaal andere namen krijgen.En dat laatste is maar al te goed te begrijpen, want de makers van de serie hebben alle mogelijke vrijheden genomen en dat zonder de mening van de auteur van het boek of van de hoofdpersoon zelf te raadplegen.
Het verhaal dat in de serie wordt verteld is heel los gebaseerd op de historische feiten, maar vrijwel alles eromheen is verzonnen en alle mogelijk gebeurtenissen zijn erbij gehaald om de serie maar ‘spannend’ te maken en het gevolg is dat het een heel slecht gelukte mengeling is geworden van feiten en fictie die heel weinig recht doet aan de werkelijke strijd tegen de drugshandel door het Colombiaanse politiekorps en nog minder aan de hoofdpersonen die daarbij een rol speelden.
De serie is uiteindelijk niet meer is dan een soap rondom een hoofdpersoon die op krampachtige wijze bij elke historische gebeurtenis word ingeschakeld: bij de jacht op Pablo Escobar, bij de dood van Gonzalo Rodríguez Gacha, en bij de arrestatie van de broers Rodríguez Orejuela van het kartel van Cali – alle veldslagen tegen de georganiseerde misdaad worden zogenaamd uitgevochten door generaal Naranjo en de rest van officieren en agenten zijn niet meer dan bijfiguren.
Naranjo wordt in de serie afgebeeld als een kruising tussen Superman en Rambo, een man van de actie, met altijd een revolver om zijn middel, terwijl de echte generaal Naranjo juist de tegenpool is van de schietgrage held. Een van de officieren die met Naranjo heeft gewerkt, kraakte in een interview de serie met de volgende dodelijke woorden: ‘Oscar was een goeie vent, maar in z’n hele puta-leven heeft hij, bij mijn weten, nog nooit met een wapen op iemand geschoten. Naranjo was het schoolvoorbeeld van de kantoor-generaal, hij deed fantastisch inlichtingenwerk, maar hij had helemaal niks met geweren en het ruwe politiewerk.’
Gevraagd naar een reactie op de serie, geeft de generaal toe dat die voor hem alleen maar ellende heeft gebracht. Steeds moet hij uitleggen dat hij niet zei wat hij in de serie had gezegd, dat het echt niet klopte wat de acteurs in de serie allemaal uitspookten en ook moet hij elke keer weer omstandig verklaren dat er zeker ook ander hoofdpersonen waren en dat hij echt niet in zijn eentje al die criminelen klein had gekregen.
Generaal Naranjo heeft een grote fout gemaakt door zomaar zijn naam te lenen aan een serie, zonder zich er eerst van te verzekeren dat er recht werd gedaan aan de werkelijke gang van zaken of tenminste iets dat daarop leek. Misschien had hij er goed aan gedaan toch even het script in te zien om te kijken hij kon instaan voor zijn alter ego in de serie. Want die ligt nu dagelijks in de vuurlinie…
Trailers
Bekijk de trailer van generaal Oscar Naranjo – seizoen 2 hieronder
Bekijk de trailer van generaal Oscar Naranjo – seizoen 3 hieronder
https://www.youtube.com/watch?v=ZkMHLZBfZB0
Over Nico
Nico woont in al vele jaren in Medellín. Hij geeft Nederlandse les aan Colombiaanse burgers en is schrijver. Hij schreef onder andere de boeken: Het kartel van de narcos, Eigen doelpunt en De wrekers van Medellín.
Reacties: info@colombiaans. nl
Volg ons op social media!
Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.
* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.
Verbeek schreef onder meer onderstaande boeken
Lees ook
» Alles over Simon Bolívar
» Geen tweede kans voor deze Colombiaanse narco
» Colombiaans.nl – exclusive Andrés Escobar – De Kronieken van een Heer
» Openingswedstrijd Copa America in teken van Andrés Escobar
» 22e sterfjaar van Andrés Escobar
» De moord op Colombiaanse minister Lara, vandaag 35 jaar geleden» Colombia en Venezuela, op de grens van oorlog… in 1987
» Honderd jaar Spaanse griep in Colombia
» Gabriel García Márquez en de bananenstaking
» Mijn naam is Juan Pablo alias Sebastián Marroquín, zoon van Pablo Escobar