Na de tegenvallende einduitslag van het referendum ging president Santos direct met zijn tegenstanders om tafel. Hij zei te luisteren naar hun zorgen, argumenten en vertelde vooral te willen gaan luisteren. Hieruit onstonden nieuwe voorwaarden die daarna door de FARC goed werden gekeurd en afgelopen nacht zijn ondertekend.
Afgelopen nacht heeft de regering van Colombia en de FARC een nieuw vredesakkoord getekend. Een paar uur geleden bereikte beide partijen een akkoord met de aangepaste voorwaarden. Dit ondertekende vredesakkoord zou een einde moeten maken aan het langstlopende conflict in Zuid-Amerika, 52 jaar.
Op het vorige akkoord was veel kritiek omdat men vond dat de FARC er te makkelijk vanaf kwam met lichte straffen. Zij kregen werkstraffen in plaats van stevige celstraffen en mochten daarnaast politiek bedrijven zonder dat men de mogelijkheid kreeg om hen te kiezen. Hoofdonderhandelaar Humberto de la Calle zegt: “Het nieuwe akkoord zal alle twijfels wegnemen, maar zal ons nu vooral verenigen”.
In een gezamelijke verklaring zeggen beide partijen het volgende:
“We roepen Colombia en de internationale gemeenschap op dit nieuwe vredesakkoord te steunen en mee te werken aan een snelle implementatie. Op deze manier kunnen we de tragedies uit het verleden achter ons laten, want vrede kan niet langer meer wachten”.
Details van het nieuwe vredesakkoord
Dit lijkt goed nieuws voor Colombia. Verdere details van het nieuwe akkoord zullen vandaag bekend worden gemaakt. Of er een nieuw referendum komt is echter nog maar zeer de vraag. Beide partijen wilden hierover nog niets zeggen.
Wel zei Alvaro Uribe, die fel campagne voerde tegen het vorige akkoord, dat alle slachtoffers van de FARC als andere oppositieleden inzage krijgen in het nieuwe verdrag. Of de straffen inderdaad strenger zullen zijn zal nog moeten blijken. Santos liet doorschemeren dat de FARC-strijders werkstraffen krijgen opgelegd, maar met deze keer ook gebiedsrestricties, verplichte werktijden en gecontroleerde leefomstandigheden. Daarnaast zal de FARC met de billen bloot moeten als het gaat om hun verdiensten. Hiermee wil Santos dat de slachtoffers van de FARC gecompenseerd worden.
Steun vanuit de Verenigde Staten
Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet afgelopen nacht weten verheugd te zijn met dit goede nieuws.
“Dit akkoord is een belangrijke stap op weg naar de vrede. De V.S. zal Colombia bijstaan en samenwerken met de Colombiaanse regering om het implementatieproces uit te voeren. “
foto SouthFront