Juan Manuel Santos

by Colombiaans.nl
Juan Manuel Santos

De huidige president van Colombia is genaamd Juan Manuel Santos. Juan Manuel Santos Calderón is geboren op 10 augustus 1951 te Bogotá. Zijn bestuursstijl is conservatief te noemen. Santos is president sinds 2010 en bezig met zijn tweede termijn.

Wie is Juan Manuel Santos?

Santos is in tegenstelling tot veel andere Colombiaanse presidenten afkomstig uit een zeer invloedrijke familie in Bogotá. Zowel zijn oom en zijn vader waren presidenten. Zijn neef wist het te schoppen tot vice-president. Santos ging naar de marineschool van Cartagena en studeerde hier af in 1971. Hij studeerde economie en management aan de London School of Economics. Ook studeerde hij hij aan Harvard.

 Juan Manuel Santos

Carrière

Hij begon zijn carriere onder president César Gaviria omdat hij als minister van Buitenlandse Handel werd benoemd. Hij was één van de oprichters van de Sociale Partij van Nationale Eenheid en werd minister van Defensie in 1996. Tijdens dit ministerschap streedt hij regelmatig tegen de FARC en dit leidde tot de dood van FARC-baas Raúl Reyes en de bevrijding van Íngrid Betancourt. In 2010 werd hij na een spannende strijd verkozen tot president van Colombia.

Het Colombiaanse volk blijft kritisch

Hoewel Santos eerst stevig in het zadel zat bij ex-president Alvaro Uribe als minister van defensie, ging hij het op gegeven moment ‘zelf proberen’. Boze tongen in Colombia beweren dat hij ‘vriendjes met de FARC’ is. Dit omdat hij volgens hen de FARC met fluwelen handschoenen aanpakt en te lang met hen onderhandelt over vrede.

Op het platteland nemen ze hem veelal niet meer serieus, omdat Santos de campesinos (de boeren) niet serieus neemt. Toen de boeren zich gingen verenigen in een clubje genaamd: Paro Campesino die protesteerden voor meer rechten en salaris vielen er doden en gewonden, zelfs winkels werden geplunderd. Santos deed toen niets en dit is hem niet in dank afgenomen. Hij zei toen dat de Paro Campesino niet bestond en dat het min of meer allemaal ‘bullshit’ was.

 Juan Manuel Santos

Zijn herverkiezing

Zijn herverkiezing een paar jaar geleden heeft hij te danken aan zijn laatst overgebleven oponent Zuluaga (foto). Deze had extreme ideeën voor het bestuur van het land. De liberalen kozen uiteindelijk weer voor Santos, bij min of meer een gebrek aan ‘beter’.