Nuon en het Zweedse moederbedrijf Vattenfall reisden begin dit jaar naar Colombia voor een uitgebreid onderzoek naar de mensenrechtensituatie bij regio’s waar aan steenkoolwinning wordt gedaan. Wat blijkt is dat tussen 1996 en 2006 door paramilitair geweld in de kolenregio César minstens 3100 mensen vermoord zijn en minstens 55.000 mensen uit hun huizen werden verdreven.
Slachtoffers en hun nabestaanden hebben nooit erkenning of fatsoenlijke compensatie gekregen voor wat hen is aangedaan. Leden van vakbonden worden nog steeds regelmatig bedreigd of zelfs vermoord. Nuon eist van de mijnbouwbedrijven Drummond en Glencore in Colombia dat zij verzoening zoeken met de slachtoffers en dat bedrijven een ‘zero-tolerance’ beleid moeten opzetten, communiceren en implementeren als het gaat om bedreigingen, intimidatie en aanvallen tegen activisten. Zo niet dan zal Nuon tijdelijk hun inkoop stopzetten. Nuon neemt deze stap naar aanleiding van het onderzoeksrapport die bevestigt dat de mijnbouwbedrijven schuldig zijn aan mensenrechtenschending in Colombia.
de Nederlandse organisatie PAX voert al jarenlang actie tegen ‘bloedkolen’ en is blij met de beslissing van Nuon, maar maakt zich nog steeds zorgen over de drie overige Nederlandse energiebedrijven die hun steenkolen uit Colombia importeren, namelijk Essent, E.ON en Engie.