Op 21 april kwamen honderdduizenden Colombianen samen op diverse locaties door het hele land om te protesteren tegen de regering van president Petro. De protesten werden georganiseerd door verschillende politici uit rechtse en centrum partijen, en richtten zich op de ingrijpende hervormingen die de regering van Petro probeert door te voeren, met name op het gebied van het pensioenstelsel, gezondheidszorg en de agrarische sector.
Met leuzen als “fuera Petro” (Weg met Petro) en “Petro, bandido, el pueblo esta ofendido” (Petro, schurk, het volk is beledigd), uitten de demonstranten hun ongenoegen over de beleidsmaatregelen van de regering Petro, die zij vrezen negatieve gevolgen zullen hebben voor onder andere hun pensioenen.
De regering schat de totale opkomst op zo’n 250.000 mensen, terwijl de organisatoren deze schat op rond de 500.000. In Bogotá waren er naar hun schatting 90.000 manifestanten en in Medellín maar liefst 350.000. Ter vergelijking, tijdens de nationale staking tegen belastinghervormingen onder voormalig president Duque in april 2021, namen er naar schatting tussen enkele honderdduizenden tot anderhalf miljoen mensen deel.
De protestdag vond plaats een dag voor de stemming over de pensioenhervormingen, die op 22 april werd goedgekeurd door het Colombiaanse senaat. De pensioenhervormingen zijn streven er naar een Zwitserse pensioenstelsel te implementeren, en beogen miljoenen Colombianen die geen pensioen hebben opgebouwd te ondersteunen. Echter, critici, inclusief oppositiepartijen en manifestanten, vrezen dat dit zal leiden tot het verlies van opgebouwde pensioenen en spreken van onteigening.
President Petro, die in 2022 als eerste linkse president in de Colombiaanse geschiedenis aantrad, heeft te maken met sterke oppositie, voornamelijk afkomstig van rechtse partijen, politici en media. Onder de deelnemers aan de protesten waren vooral aanhangers van oppositiepartijen te vinden, maar ook andere burgers die zich zorgen maken over de mogelijke gevolgen van de hervormingen.
Hoewel de protesten voornamelijk werden georganiseerd door rechtse groeperingen, groeien ook onder aanhangers van Petro de zorgen. Uit een recente peiling blijkt dat Petro slechts een populariteit van 35% geniet. Naast de hervormingen maken mensen zich ook zorgen over het opgelaaide gewapend conflict en de stijgende criminaliteitscijfers.
Petro heeft via sociale media gereageerd op de protesten, waarbij hij beweert dat rechtse krachten leugens verspreiden over de hervormingen en spreekt van een “zachte staatsgreep” door de oppositie en wetgevers. Hij heeft zelfs opgeroepen tot pro-regeringsprotesten op de Dag van de Arbeid op 1 mei, maar het is onwaarschijnlijk dat deze aantallen de omvang van de nationale staking van 2021 zullen evenaren.
De verdeeldheid in Colombia blijft zichtbaar, terwijl de regering van Petro haar koers tracht te handhaven te midden van een groeiende oppositie. Grote opkomst op protestdag tegen president Petro, die overigens afgelopen week bekendmaakte dat ook Colombia alle banden verbreekt met Israël.