Het verbouwen van cocabladeren is (veel) lucratiever dan het verbouwen van bananen, koffie of suikerriet. Toch wil Colombia nu in samenwerking met de Verenigde Naties strijden om de coca-teelt in te dammen. Hoe? Door financiële tegemoetkoming.
Dikebelegde boterham
De Colombiaanse boeren verdienen aan de teelt van cocabladeren ongeveer zo’n 300 Amerikaanse dollar per hectare per maand. Dat maakt de keuze voor de teelt van deze plant qua inkomsten niet heel moeilijk. De boeren zien in dat hun product mensen kapot maakt, maar tegelijkertijd ook de rekeningen betaalt en daarnaast hiermee een ‘dikbelegde’ boterham wordt verdiend.
De boeren worden gecompenseerd
Colombia heeft in een overeenkomst met de VN afgesproken dat de boeren in ‘gemis’ aan hun inkomsten worden gecompenseerd. Met deze speciale overeenkomst is maar liefst 300 miljoen dollar gemoeid. Op de lijst van de UNODOC, landen die het meeste drugs produceren, neemt Colombia een hoge positie in, die stijgende is.
De VN biedt boeren de kans om over te stappen op de teelt van andere, minder gevaarlijke producten, zoals bijvoorbeeld cacao en koffie. De VN-baas Yury Fedotov zei ‘Dit is een unieke kans om het tij in Colombia te keren, dit helpt het Colombiaanse volk mee in het streven naar vrede en is nodig om tot oplossingen te komen’. Volgens cijfers van de VN groeit de cocabladerenteelt in Colombia op dit moment met 50% per jaar.