Caterine Ibargüen is de grootste kandidaat voor een derde gouden medaille op de Olympisch Spelen in Rio de Janeiro 2016 voor Colombia. De zilverenmedaillewinnaar op de Olympische Spelen in London in 2012, heeft de hink-stap-sprong discipline bijna 4 jaar lang gedomineerd, met 34 overwinningen op rij.
De nu 32-jarige hink-stap-sprong atlete was van jongs af aan getalenteerd, maar het is haar niet aan komen waaien. Ibargüen groeide op in de hevig door drugs gerelateerd geweld geteisterde stad Apartadó, niet ver van de Panamese grens.
Caterine was nog maar net zeven geworden toen haar vader vluchtte voor het geweld in de regio, terwijl haar moeder in een nabijgelegen stad op zoek ging naar werk. Ze bleef achter bij haar oma om haar school te vervolgen. Op haar twaalfde kwam de atletiekvereniging van de provincie Antioquia bij haar school op bezoek, op jacht naar nieuw talent en Caterine viel direct op.
Wilder Zapata, haar eerste trainer zegt daarover tegen Semana, “Caterine had op jonge leeftijd al zoveel sprongkracht, in een van haar eerste wedstrijden verspringen sprong ze 5.50. Dat is echt heel ver voor een meisje van haar leeftijd.”
Ze verbeterde zich snel op de verscheidene sprong disciplines totdat de gebrekkige infrastructuur in het dorp maakte dat ze naar Medellín verhuisde, naar een van de meest geavanceerde atletiekcentra van het land.
Haar ontwikkeling ging onverstoord verder, ze won vrijwel alles in Colombia en zette de nationale records in hoogspringen, verspringen en hink-stap-sprong op haar naam. In 2008 kwam er een grote teleurstelling. De toen 24-jarige Caterine had haar zinnen gezet op plaatsing voor de Olympische Spelen in Beijing, maar ze kwam niet tot de gestelde limiet.
Ibargüen had de optie om onder de Cubaanse toptrainer Ubaldo Duany te gaan trainen in Puerto Rico. Het was een optie die ze jaren eerder had geweigerd om niet te ver van haar familie te zijn, maar de teleurstelling over het missen van de Olympische Spelen deed haar beslissen de uitdaging aan te gaan.
Het bleek een gouden zet. Duany testte haar capaciteiten grondig en kwam tot de conclusie dat ze het hoogspringen en verspringen op een lager pitje moest zetten en zich moest concentreren op de hink-stap-sprong discipline.
In 2011 kwam de eerste echte internationale bevestiging, Ibargüen zette een persoonlijke record neer van 14.99 meter, een afstand die haar in één klap in de top-25 aller tijden bracht in de discipline. Op het wereldkampioenschappen in datzelfde jaar in Daegu, Zuid-Korea pakte Caterine de bronzen medaille, waarna ze in datzelfde jaar verkozen werd tot sporter van het jaar in Colombia.
Het jaar erop waren de Olympische Spelen in Londen haar grote doel. In Londen pakte ze de zilveren medaille met een sprong van 14.80 meter, 18 centimeter achter de Kazakse winnaar Olga Rypakova.
Het zou haar laatste nederlaag in een officiële wedstrijd zijn voor lange tijd. Ibargüen won vanaf de Olympische Spelen 34 wedstrijden op rij, waaronder het WK in 2013 in Moskou en het WK 2015 in Beijing, het Diamond league klassement in 2013, 2014 en 2015 en verschillende regionale kampioenschappen. Ze zette in 2015 haar persoonlijk record op 15.31, de vijfde afstand afstand ooit gesprongen. 19 centimeter onder het wereldrecord dat Inessa Kravets in 1995 op het bord bracht.
Op 5 Juni dit jaar kwam er een einde aan de reeks. Caterine had een matige dag en kwam niet verder dan 14.56 meter en werd tweede achter Rypakova, wie haar de laatste nederlaag ook al had toegebracht. Caterine liet echter al snel blijken dat ze haar dominantie nog niet verloren heeft. Met een sprong van 14.96 in Monaco afgelopen weekend zat ze weer ver voor de concurrentie.
Ze is klaar voor haar ultieme droom, het Olympisch goud in Rio de Janeiro. Op Zaterdag 13 Augustus vanaf 15:40 zijn de kwalificaties in het hink-stap-sprong toernooi en op Maandagochtend 1:55 zal heel Colombia aan de buis gekluisterd zijn voor de finale en dé Colombiaanse hoop op goud.
Freek Huigen
– Sportcorrespondent Olympische Spelen
Freek Huigen is behalve schrijver bij Colombiaans.nl ook sportredacteur bij Engelstalige krant in Colombia, The Bogotá Post