Verontrustend nieuws. Bram Ebus schrijft in Info Amazonia dat Colombiaanse guerrillagroepen jonge inheemse soldaten ronselen in Venezuela. Wat zou je doen als jouw toekomstperspectieven er niet rooskleurig uit zou zien? Of wat als je eten en een motorfiets aangeboden krijgt? Bram Ebus dook in het beladen onderwerp waarin bewoners van tribes worden getransformeerd tot soldaat.
Primaire arbeidsvoorwaarden
Colombiaanse guerrilla proberen nieuwe soldaten te rekruteren door het aanbieden van eten, werk en andere materiele zaken zoals mobiele telefoons. Op deze manier misbruiken zij honger en de erbarmelijke omstandigheden waarin veel inheemse Venezolaanse families leven. In eerste instantie worden de soldaten verleid met ‘werk’. Ze worden voorgehouden dat zij op die manier hun familie financieel kunnen ondersteunen maar wanneer je aangeeft weg te willen uit de groep wordt je voorgehouden dat je deze bij de groep hoort en dus niet kán weggaan.
De Warekena; in de vuurlinie
De inheemse tribe Warekena, waarvan er nog enkele honderden zijn, verspreid over Venezuela en Noord-Brazilië zit midden in de vuurlinie. Ook hier worden soldaten geronseld om samen met de guerrillagroepen illegaal goud te delven. UNESCO heeft gewaarschuwd dat men bang is dat de inheemse taal van de Warekena zou kunnen verdwijnen.
Foto: Bram Ebus
De moeilijkheid van bestrijding
De moeilijkheid ligt in het feit dat groepen strijders elke twee maanden worden gerouleerd. Elke twee maanden worden een aantal soldaten naar Colombia gestuurd om te vechten en leven in een strak regime met een strenge commandant. Zij belanden nagenoeg altijd in vuurgevechten en wanneer zij twee maanden later weer in Venezuela aankomen leven ze als koningen en rusten uit van de strijd.
Strijders zoals de inmiddels 30-jarige Eusebio die van een andere stam komt heeft zo profijt van luxe waarover hij eerst niet bezat. Hij verplaatste groepen strijders maar ook smokkelwaar zoals wapens en drugs. Eusebio zegt hierover: “Het is hier net een hotel. Hier serveren ze het beste eten wat er bestaat. Hier nemen ze het ervan en kijken films”. Eusebio is een Warekena die gewerkt heeft voor zowel FARC-dissidenten als de ELN. Een andere moeilijkheid naast het roulatiesysteem is dat troepen van de overheid ook gestationeerd zijn aan de grens en vaak goede relaties onderhouden met de guerrilla’s. Eusebio maakte deel uit van een groepjes van 10 zogenoemde traquetos die smokkeltrips maakten. Volgens Eusebio leverde deze trips veel geld op en werd verdeeld onder leden van de FARC-dissidenten en de ELN. Deze hadden een profit-sharing pact.
Van populair vakantieland naar arm land
Wie kende het niet? Het Venezolaanse Isla Margarita was in de jaren ’80 en ’90 hét Ibiza van Venezuela. Naast een weekje Miami was een weekje strandliggen op Isla Margarita erg populair. Wie had er toen voorzien dat het eiland in de ’00’s zou vervallen naar rovershol en waar illegale prostitutie hoogtij zou vieren?
Colombiaanse rebellen kunnen op dit moment rustig en vooral veilig hun gang gaan in het buurland. De vraag is hoe lang dit zo blijft. Venezuela is langzaam uit een diep dal aan het klimmen, maar de munteenheid Bolívar is nog steeds weinig waard. Jan-Willem van Go2Colombia zegt dat niemand het verwacht maar binnen 5/6 jaar zal Venezuela een populair land worden om vakantie te vieren. Voor nu lijkt de strijd in met name grensgebieden losgebarsten te zijn. Er staat veel op het spel en de strijd gaat om illegaal goud delven en drugsroutes.
Volg ons op social media!
Wil je niets missen? Krijg jij geen genoeg van Colombia? Volg ons dan via onderstaande kanalen. Wil je als eerste een notificatie op jouw telefoon krijgen? Stuur ons dan een bericht en jouw nummer wordt toegevoegd aan onze database.
* Met het doorgeven van jouw nummer ga je akkoord dat we je gratis berichten via Whatsapp sturen die te maken hebben met Colombiaans.nl, onze diensten, advertenties en producten.