V.S. overweegt 5000 militairen te sturen naar Colombia

V.S. overweegt 5000 militairen te sturen naar Colombia

Veiligheidsadviseur van de Amerikaanse National Security John Bolton heeft de noodklok geluid voor de situatie in Venezuela. Nadat eerder dit weekend (Telegraaf) en gisteren (Metro) in diverse andere Nederlandse media de noodklok werd geluid, wordt het nu serieus. Men is bang voor een nieuw strijdtoneel met Colombia en Venezuela als podium.

Adviseur Trump

John Bolton is een van de belangrijkste adviseurs als het gaat om nationale en nu blijkbaar ook internationale veiligheid. Gisteren was er een persconferentie over Venezuela en had hij een notitieboekje vast. Hierop was te lezen dat de Verenigde Staten 5000 manschappen zal sturen naar Colombia. ‘We willen Venezuela vragen op een vreedzame en democratische wijze de macht over te dragen. Het is nú de tijd om de democratie zijn gang te laten gaan en aan voorspoed te bouwen’, zei Bolton.

Alles is mogelijk

John Bolton (zie foto) vertelde dat ‘alle opties’ op tafel liggen, maar dat er nu echt iets moet gebeuren. Al jaren laat de president de bevolking in Venezuela lijden aan grote tekorten zoals voedsel, water, anti-conceptie, medicijnen, luiers en anderen levensbehoeften. Colombia heeft regelmatig de bevolking van Venezuela proberen te helpen door de grenzen open te zetten waardoor de mensen hun levensbehoefte over de grens konden kopen. Ondertussen zijn er al miljoenen vluchtelingen vertrokken en hebben ondertussen een baan in Colombia, Ecuador en de ABC-eilanden. In Colombia met name zie je hele groepen Venezolanen langs de weg lopen, op weg naar een beter leven in andere Zuid-Amerikaanse landen.

Iván Duque wil geen militairen in Colombia

President Duque gaf aan liever geen Amerikaanse soldaten te ontvangen. Hij heeft aangegeven op dit moment geen militaire aandacht aan Venezuela te willen schenken. Hier denkt de Verenigde Staten heel anders over, net zoals de ambassadeur van Colombia in Washington, Francisco Santos. Men heeft sterke vermoedens dat hij samen met Trump en rechtse president van Brazilië Jair Bolsonaro bezig is aan een plan om Maduro omver te werpen.

“Hou je paspoort klaar!”

Clo Cloquis, columnist van El Tiempo riep gisteren iedereen in Colombia op om je paspoort vooral gereed te houden. Zij (en velen anderen) zijn bang dat wanneer er een Amerikaanse interventie zal komen, Colombia verandert in een gewapend conflict gebied zoals Afghanistan dit eerder werd. Dit te meer omdat China en Rusland juist Maduro steunen.

Adje interim-president Venezuela

De eerder opgelegde ultimatum uit Europa om binnen acht dagen nationale verkiezingen uit te schrijven heeft Nicolás Maduro verworpen. “Niemand kan ons een ultimatum geven, Venezuela is niet gebonden aan Europa”. Den Haag, Berlijn, Parijs, Madrid en Londen hebben het controversiële staatshoofd acht dagen de tijd gegeven om verkiezingen aan te kondigen. Als Maduro dit afwijst zouden de landen bereid zijn om Juan Guaidó (zie foto) als interim-president te erkennen. Inmiddels heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken het ultimatum al verworpen.

Eerder verklaarde Juan Guaidó zichzelf als ‘interim-president van Venezuela’. De 33-jarige Juan Guaidó riep zichzelf na de massale anti-regeringsdemonstraties op 23 januari uit tot interim-president van Venezuela. Hij kreeg hierop gelijk erkenning van de V.S., Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninnkrijk, Nederland en Spanje. Echter lieten Mexico, Bolivia, Uruguay, Nicaragua, Rusland, Turkije en China weten Maduro te blijven steunen en erkennen.

Lees meer over Venezuela

» Colombia stroomt over vluchtelingen Venezuela
» Band tussen Colombia en Venezuela op scherpgezet door Maduro
» Avianca stopt met vluchten naar Venezuela
» Colombia kan hoeveelheid vluchtelingen Venezuela niet aan
» Venezuela heropent grens met Colombia
» Colombianen willen humanitaire hulp buurland Venezuela uitbreiden

Bronnen: El Tiempo, CR, El Pais

Gerelateerde berichten