Colombianen willen humanitaire hulp buurland Venezuela uitbreiden

Ziekenhuizen, winkels en andere openbare voorzieningen kampen al maanden met een ernstig tekort aan voedsel en medicijnen. Dit komt door het gebrek aan financiële middelen om de import te verzekeren, zo blijkt. Normaliter moeten de Venozolanen het hebben van de verdiensten van de olieprijs, maar is het land in diepe economische crisis geraakt door de huidige lage olieprijs.

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Maria Angela Holguin, is vorige week woensdag naar grensstad Cucúta gereisd om de huidige stand van zaken te bekijken. De reden dat Holguin Cucúta bezocht was omdat eerder op die dag meer dan 500 Venezolanen de grens met Colombia hadden bestormd om eten te kopen.

“We laten onze buren niet verhongeren”

Holguin belegde een persconferentie waarin ze de slechte situatie van de Venozolanen beschreef: “We laten onze Venezolaanse buren geen honger lijden, noch voor voeding, noch voor medicatie”. Veel kon Holguin overigens niet doen, want Maduro heeft na het grensconflict tussen Venezuela en Colombia vorig jaar de grenzen hermetisch laten afsluiten. Holguin benadrukte dat zowel Colombia als Venezuela beide tot een “goed gesprek” moeten komen, alvorens de grenzen open gaan.

Hierop hervatten de Venezolaanse en Colombiaanse ministers van Defensie hun gespreken over de beveiliging van de grenszone. Zij gaven aan dat deze voorheen te boek stonden als “zeer gevaarlijk” vanwege de vele drugshandelaren, smokkelaars, ex-paramilitairen en guerrillastrijders. Op dit moment praten zij over de heropening van de 2219 kilometer lange grens tussen Colombia en Venezuela.

foto ecuavisa

Gerelateerde berichten