colombiaans

Top 5: Colombiaanse nieuwjaarstradities
Colombiaanse nieuwjaarstradities… In Colombia noemt men deze aparte tradities ook wel: Agüeros. De Colombianen geloven dan ook heilig in deze ‘oude gebruiken’ en leven deze zorgvuldig na. Colombianen zijn van origine erg bijgelovig en met het naleven van de onderstaande nieuwjaarstradities zul je dus altijd goed zitten! We beschrijven hieronder de Top 5 Van meest gebruikte Colombiaanse nieuwjaarstradities voor het inluiden van een nieuw jaar.

colombia, colombiaans, colombiaans.nl

Top 5 Colombiaanse nieuwjaarstradities

Colombiaans.nl EXCLUSIVE

Elke traditie heeft een eigen betekenis. Sommige zijn geïnspireerd en afgeleid van de Spaanse cultuur, en sommige lijken eerder bijgeloof dan traditioneel. In Colombia zijn er een aantal tradities voor zowel Oudjaarsavond als Nieuwjaarsdag. Deze tradities noemt men agüeros. Het woord agüeros betekent letterlijk: Voorteken, maar in de context van het oudejaarsavond en nieuwjaarsdag verwijst het naar wat jij letterlijk gaat betekenen voor de mensen, jouw naaste, om jou heen die je liefhebt voor het nieuwe aankomende jaar. We zetten even een aantal bekende Colombiaanse nieuwjaarstradities op een rijtje:

Colombiaanse nieuwjaarstradities

1. 00.00 uur – precies 12 druiven eten

Voor Colombianen heeft dit een magische werking. Iedereen waarmee zij Nieuwjaar vieren moet dan een kopje met 12 druiven nemen. Sommige Colombianen geloven in het hebben van zes groene en zes rode druiven, terwijl andere zich liever richten op het aantal dan op de kleur. Waar deze traditie precies vandaan komt is onduidelijk. Vermoedelijk is de traditie van de druiven terug te voeren op het twaalf keer luiden van de kerklokken. Je moet een druif eten en een wens voor het nieuwe jaar doen. Tevens wordt in Spanje deze traditie ook uitgevoerd.

Colombiaanse nieuwjaarstradities

2. Geel ondergoed dragen

Volgens goed Colombiaans gebruik, als je veel geluk, liefde en voorspoed wilt hebben moet je op 31 december geel ondergoed dragen. En dan ook echt geel, geen geelachtig oranje, of wazig rood. En dan moet het ondergoed je bij voorkeur ook nog gegeven zijn door je naaste, je kunt dus het geluk, liefde en voorspoed zoals altijd… niet zelf kopen.

Colombiaanse nieuwjaarstradities

3. Vul jouw koffer voor een reis

Houd je van reizen dan zit je goed met deze traditie. Volgens veel Colombianen als je jouw koffer meeneemt om middernacht en een wandeling rond het straatblok maakt, zul je heel veel gaan reizen in het nieuwe jaar.

Colombiaanse nieuwjaarstradities

4. Je broekzak vullen met linzen

Een andere veelvoorkomende traditie is jouw broekzakken vullen met linzen op de 31e van december. Dit om te zorgen voor een overvloedige voorspoed en een overschot van al het goeds in het nieuwe jaar. De kleur van de linzen maakt niet uit, als je maar een handvol in je zak hebt. Sommige mensen bewaren dit ook in hun portemonnee.
5. Grote schoonmaak thuis.. in het bijzonder afstoffen

Dit stukje traditie is anders… en niet bepaald de leukste.. Als je jouw huis schoonmaakt en afstoft op de 31e, dan geloven Colombianen dat je bevrijdt wordt van de slechte herinneringen en negatieve energie die in jouw ‘vieze’ huis herbergt, en die wil je uiteraard niet meenemen het nieuwe jaar in.

Welke van bovenstaande Colombiaanse nieuwjaarstradities ga jij vanavond ten uitvoer brengen? Laat het ons weten, we zijn erg benieuwd!

Gerelateerde berichten