Pasen in Colombia

Wat gebeurt er in Colombia tijdens Pasen?

Pasen in Colombia is een belevenis. Leraren en studenten krijgen tijdens de week voor paaszondag vrij. Deze Heilige week, Semana Santa genoemd, is een van de grootste religieuze feesten onder de 90% Katholieken. Witte donderdag en Goede vrijdag zijn dan ook Nationale feestdagen. (Dat hebben ze beter geregeld dan in Nederland, met alleen maar vrij op 2e paasdag.)

Door: Romke Rodrigo

 

Wat zijn de interessantste plekken om te bezoeken tijdens Pasen?
Dat zijn voornamelijk de slaperige koloniale steden die tijdens deze week wakker worden geschud door dans, zang en processies.

 

De Serenade van de Doden in Mompox
Kom naar deze meer dan 400-jarige nederzetting om de kleurrijke processies, muziekoptredens en grote ceremonies te ervaren. Het meest bijzondere event is de Serenade van de Doden. Als de nacht valt, komen families samen op de begraafplaats van Mompox om de graven te versieren met bloemen en kaarsen terwijl er gespeeld wordt op  gitaren, trommels en zang. Tot zonsopgang blijft de begraafplaats vol met mensen, muziek en kaarsen.

Om op een hele vermakelijke en ontroerende manier meer te weten komen over de dag van de doden heb ik hier een kijktip: De film COCO van Pixar. 

 

Pasen in Colombia
De processies in Popayan
Deze plaats wordt ook wel het “Jeruzalem van Colombia” genoemd (zie foto hierboven). Duizenden Colombianen reizen af naar het koloniale Popayan voor een mis bij kaarslicht, grote straatfeesten en spectaculaire processies. Tussen 20.00 en 23.00 uur vullen de straten zich elke dag met wierook, muziek en gigantische religieuze standbeelden bedekt met bloemen, terwijl de aanwezigen de weg verlichten met kaarsen. Deze viering die al meer dan 400 jaar oud is zal je niet snel vergeten.

 
Pasen in Colombia
Religieuze Paasparade in Popayan tijdens Semana Santa

Na 350 jaar weten ze in deze stad inmiddels hoe ze een van de beste paasparades van het land organiseren (zie foto hierboven). De straat wordt bedekt met een dikke wolk van wierook, terwijl de vrouwen de processies leiden, gevolgd door een volledig orkest en pelgrims met religieuze beelden. Maar Pasen in Colombia is natuurlijk geen Pasen zonder… eten!

 

Pasen in Colombia
Geen Paasbrunch, maar eet Potaje de la Vigilia!
Pasen in Colombia betekent ook weer een gezellig samenzijn met familie. In Colombia vieren families feest met een stevige stoofpot van kabeljauw, spinazie en kikkererwten. Potaje de la Vigilia (zie foto hierboven), afkomstig uit Spanje, volgt de traditie van het niet eten van rood vlees in de vastentijd en wordt vaak gegeten op Goede Vrijdag. Tot zover Pasen in Colombia, zalig Pasen!

 

Team Colombiaans.nl wenst je en jouw familie een zalig Pasen

nieuws uit colombia

AUTEUR

Over Romke Rodrigo


Rodrigo is in ’85 geboren in Bogotá en heeft in 2019 voor het eerst Colombia bezocht en hiervan genoten. Hij volgt al jaren het nieuws en in het bijzonder het nieuws over wielrennen in Colombia. Hij houdt van sport, economie, natuur en feestjes.
Reacties: info@colombiaans. nl

Gerelateerde berichten